Krem z tego przepisu jest lekki i puszysty, a biała czekolada nadaje mu słodyczy. Przygotowanie go nie sprawi Ci kłopotu. Krem śmietanowy z białą czekoladą bez problemu możesz zabarwiać żelowymi barwnikami spożywczymi. Zawsze korzystam z barwników firmy Wilton, jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Zanurzam wykałaczkę w barwniku i dodaję do zimnej śmietany chwilę przed ubiciem. Z przepisu poniżej przygotujecie(...)plus obłożenie tortu masą dookoła. Zazwyczaj moje biszkopty mają 23 cm średnicy. Zobacz inne przepisy w dziale TORTY Koniecznie wypróbuj przepis na biszkopt Krem śmietanowy z białą czekoladą Drukuj Składniki 1 l śmietanki 30% lub 36% 4 szt białej czekolady 2 szt śmietanfix Sposób przygotowania: Przynajmniej 6 godzin przed ubijaniem, a najlepiej dzień wcześniej, rozpuszczamy czekolady w śmietance. Śmietanę
Rusty Forkochotę na małe co nieco do kawy lub herbaty, jako przekąska do pracy lub szkoły czy spotkanie ze znajomymi. Ciasto mocno czekoladowe w smaku z kawałkami białej i gorzkiej czekolady, płatkami migdałowymi oraz dodatkiem winnych jabłek, które zwiększają wilgotność i przełamują smak czekolady. Dzięki temu ciasto nie jest za słodkie i można rozkoszować się jego smakiem z przyjemnością 😋 Składniki(...)mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 1/2 szklanki płatków migdałowych + płatki do posypania 3 szt. kwaskowatych jabłek Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia
Kuchnia MagdaLenySernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą. Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru. Uwielbiam go! Pyszny, nie jest za słodki dzięki gorzkiej czekoladzie. Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1 szkl cukru pudru 50g miękkiego masła 4 jaja 2 tabliczki gorzkiej 90% czekolady Jedna czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto(...)paczki herbatników Herbatniki wykładam na blaszkę (20x30cm). 1 ½ tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jaju do momentu połączenia się z masą. Następnie po łyżce dodajemy ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu roztopioną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy pokrojoną ½ tabliczki czekolady. Masę serową wylewam na herbatniki
Słodki ZakątekWaszym domu! (Keksówka o wymiarach około 11 x 28 cm) 500g serka mascarpone (można też użyć twarogu) 300g śmietany 30-36% 3 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 100g czekolady białej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: około 10 herbatników Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko ostudzić. Ser mascarpone utrzeć z cukrem(...)cukrem waniliowym, a następnie połączyć z żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Masę podzielić na 3 części. Czekolady osobno roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na 3 porcje. Każdą część masy serkowej wymieszać z jedną czekoladą, a na końcu delikatnie połączyć z kremówką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Di gotujeptysiowe: 125ml (½ szklanki) 60g masła Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 100g mąki pszennej 3 jajka Krem: 200ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 serek homogenizowany waniliowy 1 biała czekolada Brzoskwinie z puszki (5-6 połówek) lub inne owoce (sezonowe) Garść pistacji Sposób przygotowania Ciasto ptysiowe: Mleko, sól, masło oraz cukier zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, dodajemy przesianą mąkę pszenną(...)piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20 minut. Mój przypala „tył”, więc po jakichś 12 minutach obróciłam blaszkę. Gotowe blaty delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Krem: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, ale tak by nadal była płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek homogenizowany. Krótko miksujemy i dodajemy cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Krem dzielimy
Kuchnia w czekoladzieMoich muffinów nie nazwałam czekoladowych, bo czekolada jest obecna w kawałeczkach. Dzięki temu muffiny są piegowate w środku, a jedząc je napotkacie na pyszne kawałki czekolady w całości. To pyszny efekt. Aby wzbogacić smak moich muffinów dodałam do nich skórkę z pomarańczy oraz kawałek pomarańczy na wierzch. To da także ładny efekt wizualny. Zapraszam Was także na kilka przepisów(...)inne muffiny: – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY z czekoladą i pomarańczą Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 150 g masła – 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) – 2 pomarańcze – 300 g mąki pszennej
nietylkopasta.plniż w kartonowym pudełeczku z czerwoną kokardką... :) Dacie się namówić...? Składniki na ok 40 sztuk: 120g masła 35g cukru pudru 150g wiórek kokosowych + 100g do obtoczenia 2 tabliczki białej czekolady Ok 40 sztuk blanszowanych migdałów 1 płat suchego wafla/ ewentualnie herbatników maślanych Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na kosteczki i topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, powoli(...)dodajemy czekoladę, wiórki kokosowe oraz całkowicie skruszonego wafla. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie łyżeczką nabieramy w dłoń krem, rozpłaszczamy, na środku układamy migdała bez łupki i zwijamy w kuleczkę. Obtaczamy w pozostałym kokosie. Pralinki przed podaniem mocno schładzamy
Kuchnia w czekoladziemakowce są dla nas zbyt duże, bo na przykład mamy małą rodzinę, a mimo wszystko chcielibyśmy upiec ciasto z makiem - polecam babeczki drożdżowe z makiem i polewą z białej czekolady. Każda z babeczek składa się z trzech ruloników przepełnionych masą makową, i pokryta jest kremem z mascarpone i białej czekolady. Babeczki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu(...)mąki pszennej 20 g drożdży 125 ml mleka 1 jajko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 400 g gotowej masy makowej Polewa: 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Bardzo ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać tak, by było letnie. Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1/2 łyżki
Świat Ciastajajko 1 łyżka miodu 1 łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: słoik powidła śliwkowego lub porzeczkowego 1 miarka TM wody 2 łyżki żelatyny 120 g marcepanu polewa: 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (wg gustu) 100 g masła Kostka piernikowa. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do wykonania kostki piernikowej możemy także wykorzystać dojrzewające ciasto na piernik staropolski. Przepis tutaj. Do naczynia(...)Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy. Marcepan wałkujemy na wielkość blaszki. Na zastygniętą masę delikatnie kładziemy marcepan. Do czystego naczynia Thermomix dajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy czas 8 min/temp.80 stopni/obr.1 Czekoladę przelewamy do głębokiej miski i wstawiamy do lodówki do ostudzenia. Ciasto i wystudzoną czekoladę wyciągamy z lodówki. Piernik kroimy w kostkę. Kostki piernikowe zanurzamy
Themo przepisyczekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost nie można się im oprzeć. Żadna pozycja z kupnej bombonierki nie może się z nimi równać! A potrzebujemy tylko czterech składników: 1 czekolada gorzka (100 g), 1 czekolada mleczna (100 g), 4 łyżki masła orzechowego (niesolonego i niesłodzonego) oraz suszone jagody goji (lub suszona żurawina). Obie czekolady wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli(...)metalowej misce, postawionej na garnku z małą ilością gotującej się wody). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia (mogą pozostać niewielkie niewymieszane kawałki masła). Wylewamy do małej foremki wyłożonej folią aluminiową (u mnie keksówka) i posypujemy jagodami goji lub żurawiną (możemy użyć też orzechów). Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Potem ostrym nożem kroimy na niewielkie cukierki
Poezja smakuzrobić. Przepis lekko zmodyfikowałam ale powiem tylko tyle "palce lizać". Porcelana Bogucice z kolekcji Venezia. Składniki: 300 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 60 g masła 100 g białej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szkl cukru pudru 300 g mlecznej czekolady 50 g limonkowej czekolady pistacje siekane Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białą(...)czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki w naczyniu zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjąć i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć kulki z wszystkich
Ala piecze i gotujedelikatnym, czekoladowym kremem. Smakują wspaniale i tak też się prezentują ;). Mój krem jest naprawdę delikatnie czekoladowy, wg mnie smakował jak czekoladowy budyń :). Użyłam do jego wykonania pół na pół czekolady mlecznej i deserowej, ale jeśli lubicie czekoladę gorzką ( za którą ja nie przepadam ), to możecie użyć tylko takiej ( krem będzie miał wówczas bardziej intensywny kolor ). Przepis na same babeczki znalazłam(...)duże jajka 125 g masła 3 łyżki mleka 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady - gorzkiej, deserowej lub pół na pół z mleczną 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone cukier puder
Opowieści z piekarnikaDziś proponuję coś puszystego i słodkiego Pyszny drożdżowy chlebek do odrywania z czekoladą i dużą ilością kremu czekoladowego z pewnością zachwyci całą rodzinę. Szczerze mówiąc, pochłonęliśmy jeszcze ciepły zaraz po wyjęciu z piekarnika, jest absolutnie przepyszny! Większość osób, jak tylko mówię im że ciasto jest drożdżowe, od razu załamuje ręce i od razu twierdzą, że to trudne, że nie wyjdzie(...)pyszne ciasto w wersji tradycyjnej i na Tefal Cuisine Companion. Sami oceńcie, która wersja jest łatwiejsza;) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Chlebek do odrywania z czekoladą (1 keksówka) Składniki: 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży instant 5 g soli 1/3 szklanki mleka 60 g masła 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka ekstraktu
karmelowyZapraszam na kolejne ciasto na niedzielę , ciasto z gruszkami, migdałami i czekoladą. Uwielbiam piec sezonowo. Przyszła więc pora na gruszki w cieście . To ciasto upiekłam z migdałami. Przepięknie pachnie i nie tylko migdałami. Dodałam moją ulubioną przyprawę, kardamon. To jeszcze nie koniec do ciasta wrzuciłam pokrojoną czekoladę! To ciasto z gruszkami jest naprawdę wypasione po brzegi. Ciasto łatwe w przygotowaniu(...)Jest to idealne ciasto do lodów. Często zamiast lodów ubijam śmietaną i mieszam z jogurtem. Kwaśny jogurt i słodkie ciasto świetnie do siebie pasują. Na życzenie dzieci dodałam mlecznej czekolady. Sądzę jednak, że gorzka czekolada z dużą zawartością kakao pasuje lepiej do tego ciasta, bo prostu nie rozpływa się tak mocno. Ciasto jest bardziej ścisłe i wygląda na bardziej wypieczone
codojedzeniamąki 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 35g posiekanych pistacji Krem: 250ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ¾ tabliczki czekolady deserowej 1 pełna łyżeczka kakao Ok 70ml likieru pistacjowego Ok 40g posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy cząstki masła, łyżkę śmietany i pistacje. Wszystko(...)części i wylepiamy foremki. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 ⁰C piekarnika na ok 13-15 minut. Studzimy. Krem: Ok pół godziny przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone ubijamy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy likier, drugi łączymy powoli z czekoladą oraz kakao. Kremy nakładamy
Kuchnia w czekoladzie