czekolada - 27946 przepisów (strona:114/1864)

Tort czekoladowy z mascarpone i malinami 265

dodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :) Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :" Ulubione przepisy ") Ciasto czekoladowe:  150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g śmietany 18% 3 łyżki mleka 50 g ciemnego kakao(...)mocnej kawy 5 jajek 250 g brązowego cukru  Krem: 600 ml śmietanki 30%  3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady ok. 350-400 g malin Ponadto: 1 szklanka mocnej herbaty z łyżeczką cukru ok. 30 g mlecznej czekolady   W małym rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać połamaną

Simply Food
TORCIK FERRERO ROCHER 200

Ferrero Rocher. Co prawda, to ja go musiałam upiec, ale od męża dostałam piękne kwiaty i wino z dedykacją, więc pieczenie już mu oszczędziłam 😉 Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. To ten rodzaj ciasta od którego ciężko się oderwać. Nie jest zbyt słodkie i po zjedzeniu jednego kawałka(...)oszczędzić sobie pracy można kupić gotowe. Mmmmm...palce lizać! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 50 g gorzkiej czekolady 2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady

Kuchnia MagdaLeny
Królewska brioche z czekoladą i tahini. 133

Któż mógłby się oprzeć cudownej, świeżutkiej i pachnącej brioszce?! Z racji tego, że uwielbiam ładne jedzonko ( i czekoladę :P) przedstawiam Wam moją, nietypową propozycję brioche. Nie jest za słodka, jak mogłoby się wydawać. :) Pyszna, efektowna, idealna na śniadanko i deser. Składniki: I. Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka 250 g mąki szczypta soli(...)łyżki cukru pudru 2 jaja 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka oleju  4 łyżeczki tahini 40 g czekolady (pokrojonej na mniejsze kawałki)  II. Do przybrania: 1 tabliczka czekolady pokruszone pistacje pokruszone orzechy makadamia pestki granatu posypki czekoladowe kwiatki i listki z masy marcepanowej  Sposób przygotowania: W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier

DominikaDolci
Ciasto "Chocolate Chip Cookie" z bogatym wnętrzem. 155

żółtko 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 250 g (2 szklanki) mąki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 225 g (1 i 1/2 szklanki) pokrojonej czekolady mlecznej II. Mus z gorzkiej czekolady: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 4-5 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki(...)składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, oraz sól. Suche składniki łączymy z mokrymi i ponownie miksujemy na małych obrotach. Do ciasta wrzucamy 3/4 podanej ilości pokrojonej czekolady. Mieszamy silikonową łopatką. Ciasto ważymy ( mi wyszło 880 g) i dzielimy na 2 części ( po 440 g). Umieszczamy je w rantach. Ma dość stałą konsystencję, więc dociskając ręką równo rozkładamy

DominikaDolci
Letni torcik kokosowy z bananem i mango. 204

się wrzucić jeszcze kilka przepisów na bloga. :* Blat kokosowy: 6 białek 50 g cukru kryształu 25 g mączki migdałowej 125 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Krem biała czekolada i kokos: 75 g mleka 3,2 % 20 g żółtka 30 g cukru 30 g wiórków kokosowych Bakalland 3 g żelatyny w płatkach 100 g białej czekolady 250 g śmietanki(...)mango i banan: 150 g puree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru woda Do przybrania: kulki z marcepana prażone migdały Sposób przygotowania: Blat kokosowy: W jednej misce łączymy mączkę migdałową, cukier puder

DominikaDolci
Piernik staropolski 208

mąki Składniki na krem: 3 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka cukru pudru 200g masła Sok z ½ cytryny Ponadto: 2 słoiczki powideł śliwkowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka czekolady mlecznej 125ml słodkiej śmietanki 30% Sposób przygotowania Blaty piernikowe: Masło, cukier oraz miód podgrzewamy w rondelku do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Sodę rozpuszczamy(...)grysikowej- 3 blat ciasta. Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników i od razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowy mazurek z chili 169

łyżeczki cukru wanilinowego Galeo 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo 3/4 kostki masła (150 g) 1 jajko Składniki na nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao (ja użyłam malinowej) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo duża szczypta chili Galeo + dowolne bakalie do wypełnienia i dekoracji – u mnie liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada(...)minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze 20 minut. Czas, kiedy spód jest w piecu możemy wykorzystać, żeby przygotować ganache z czekolady. Śmietanę kremówkę zagotowujemy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, cukier wanilinowy i dużą szczyptę chili. Odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie mieszamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej

Ciastkozercy
WYCIECZKA do PIJALNI CZEKOLADY M. Pelczar Chocolatier 163

Królowa Ziół oraz Słodka Bogini - które potrafią rozkochać w sobie każdego człowieka.  Do ,,bajki'' o Słodkiej Bogini przeniósł nas Mistrz Polski Cukiernictwa Mirosław Pelczar w swej cudownej Pijalni Czekolady. Pijalnia Czekolady M. Pelczar Chocolatier to miejsce wyjątkowe, jedyne takie w Polsce w stylu starej fabryki. Miejsce bardzo urokliwe, smaczne i słodkie :) Wszystkie wyroby tworzone są  z pasją(...)różnych zakątków świata.  Na gości czekają tu liczne niespodzianki: największa czekoladowa fontanna w Polsce mierząca 2,20 m, pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet.  Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami

Fiołkowe Talerze
Gorąca czekolada z wiśniami 188

Okres jesienno-zimowy to idealny moment do umilenia sobie weekendu w postaci gorącej czekolady, szczególnie teraz, gdy za oknem dość mroźno. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować pyszny napój, dzięki któremu poczujesz się jak w dobrej i klimatycznej knajpce. Mam dla Ciebie pomysł na gorącą czekoladę smakową– z syropem wiśniowym, która będzie dobrym urozmaiceniem wersji klasycznej. Całość wspaniale się(...)sobą komponuje, w smaku czuć gorzką czekoladę, jak i intensywną nutę wiśni. Ta propozycja zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na cały dzień lub nawet dłuższy czas. Składniki na 2 porcje po 250ml: Na syrop: 120g mrożonych wiśni 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru 1 łyżka wody Na czekoladę: 400ml mleka 100g gorzkiej czekolady (można użyć deserowej) 1 łyżeczka syropu z agawy/cukru/miodu

Fabryka pomysłów
Ciasto malinowo czekoladowe 147

oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 35 g masła, 75 g białej czekolady, Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być(...)formy nie trzeba smarować tłuszczem, ani wysypywać bułką tartą. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie

królestwo garów
Ciasto a la Kinder Country 133

Bardzo słodkie ciasto na wzór słynnego batonika, z mocnym akcentem białej i mlecznej czekolady oraz chrupiącej preparowanej pszenicy z miodem. Idealne do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biała masa: 350ml śmietany 30% 250g sera mascarpone 1 śmietan fix 200g białej czekolady 200g preparowanej pszenicy z miodem Czekoladowa masa: 150ml śmietany 30% 200g mlecznej czekolady Dodatkowo: 36 sztuk herbatników(...)preparowanej pszenicy z miodem Wykonanie: 1.  Biała masa: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać preparowaną pszenicę i ponownie delikatnie wymieszać. 2.  Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć herbatnikami, następnie wylać białą masę, ułożyć warstwę

Szalona Kuchnia Eweliny
WYCIECZKA do PIJALNI CZEKOLADY M. Pelczar Chocolatier 163

Królowa Ziół oraz Słodka Bogini - które potrafią rozkochać w sobie każdego człowieka.  Do ,,bajki'' o Słodkiej Bogini przeniósł nas Mistrz Polski Cukiernictwa Mirosław Pelczar w swej cudownej Pijalni Czekolady. Pijalnia Czekolady M. Pelczar Chocolatier to miejsce wyjątkowe, jedyne takie w Polsce w stylu starej fabryki. Miejsce bardzo urokliwe, smaczne i słodkie :) Wszystkie wyroby tworzone są  z pasją(...)różnych zakątków świata.  Na gości czekają tu liczne niespodzianki: największa czekoladowa fontanna w Polsce mierząca 2,20 m, pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet.  Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami

Fiołkowe Talerze
Grzybki z kremem budyniowym 1745

masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 laska wanilii Krem: 300g miękkiego masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 100g mielonych migdałów 1 kieliszek spirytusu Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej 150ml słodkiej 30% śmietanki Dodatkowo: 1 białko Mak Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki(...)oraz spirytus. Masą napełniamy kapelusze grzybków, od spodu przykładamy blaszki, a w ich środek wbijamy upieczony trzonek. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, ale nie zgotowujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamane kostki czekolady i zostawiamy na ok 2 minuty. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i maczamy kapelusze naszych grzybków. Odstawiamy (najlepiej użyć do tego wkładów na jajka) tak by polewa stężała

Kuchnia w czekoladzie
Budyń czekoladowy. Domowy... 139

smaki? Dawniej tylko czekoladowy, waniliowy, albo śmietankowy i może truskawkowy, malinowy lub wiśniowy. Teraz dostępny w każdym kolorze tęczy i każdym smaku. Bananowy, toffi, karmelowy i krówkowy, z biała czekolada, a także biszkoptowy, żelkowy i guma balonowa. I nie zapominajmy o opcji bazujacej na kaszy jaglanej.  Niektóre znam, inne widziałam tylko w Iternecie: w ofercie supermarketów, lub opisane(...)nigdy nie pokusiłam się o zrobienie owego kremu w domu. Takiego prawdziwego, luksusowego, słodkiego i pachnacego. I był to bład... Bo okazuje się, że efektem odpowiednio podgrzanej mieszanki mleka, czekolady i skrobi kukurydzianej, jest pyszny deser, który ma się nijak do woreczkowego, masowo produkowanego kuzyna...        Przepis z bloga  Ben & Birdy . Składniki: (na 4 porcje

Lejdi of the house
Sernik czekoladowy z ciasteczkami 179

jest lekkie i delikatne ciasto. To intensywny i mocno czekoladowy sernik, dla którego warto zgrzeszyć by po jednym kawałku zaspokoić apetyt na czekoladę na długi czas:). Nam bardzo zasmakował i na pewno powtórzymy. Sernik: 1 kg mielonego sera  200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 5 jajek  1 budyń waniliowy 200 ml śmietany 30% 2 łyżki kakao 150g(...)cukru 100g ciastek owsianych Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 100g ciastek owsianych 1. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z 3 łyżkami mleka. Studzimy. W dużej misce miksujemy ze sobą do połączenia składników: jajka, cukier, budyń, ser, śmietankę, kakao i rozpuszczoną czekoladą.  2. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy

Szefowa kuchni