dodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :) Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :" Ulubione przepisy ") Ciasto czekoladowe: 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g śmietany 18% 3 łyżki mleka 50 g ciemnego kakao(...)mocnej kawy 5 jajek 250 g brązowego cukru Krem: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady ok. 350-400 g malin Ponadto: 1 szklanka mocnej herbaty z łyżeczką cukru ok. 30 g mlecznej czekolady W małym rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać połamaną
Simply FoodFerrero Rocher. Co prawda, to ja go musiałam upiec, ale od męża dostałam piękne kwiaty i wino z dedykacją, więc pieczenie już mu oszczędziłam 😉 Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. To ten rodzaj ciasta od którego ciężko się oderwać. Nie jest zbyt słodkie i po zjedzeniu jednego kawałka(...)oszczędzić sobie pracy można kupić gotowe. Mmmmm...palce lizać! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 50 g gorzkiej czekolady 2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady
Kuchnia MagdaLenyKtóż mógłby się oprzeć cudownej, świeżutkiej i pachnącej brioszce?! Z racji tego, że uwielbiam ładne jedzonko ( i czekoladę :P) przedstawiam Wam moją, nietypową propozycję brioche. Nie jest za słodka, jak mogłoby się wydawać. :) Pyszna, efektowna, idealna na śniadanko i deser. Składniki: I. Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka 250 g mąki szczypta soli(...)łyżki cukru pudru 2 jaja 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka oleju 4 łyżeczki tahini 40 g czekolady (pokrojonej na mniejsze kawałki) II. Do przybrania: 1 tabliczka czekolady pokruszone pistacje pokruszone orzechy makadamia pestki granatu posypki czekoladowe kwiatki i listki z masy marcepanowej Sposób przygotowania: W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier
DominikaDolciżółtko 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 250 g (2 szklanki) mąki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 225 g (1 i 1/2 szklanki) pokrojonej czekolady mlecznej II. Mus z gorzkiej czekolady: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 4-5 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki(...)składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, oraz sól. Suche składniki łączymy z mokrymi i ponownie miksujemy na małych obrotach. Do ciasta wrzucamy 3/4 podanej ilości pokrojonej czekolady. Mieszamy silikonową łopatką. Ciasto ważymy ( mi wyszło 880 g) i dzielimy na 2 części ( po 440 g). Umieszczamy je w rantach. Ma dość stałą konsystencję, więc dociskając ręką równo rozkładamy
DominikaDolcisię wrzucić jeszcze kilka przepisów na bloga. :* Blat kokosowy: 6 białek 50 g cukru kryształu 25 g mączki migdałowej 125 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Krem biała czekolada i kokos: 75 g mleka 3,2 % 20 g żółtka 30 g cukru 30 g wiórków kokosowych Bakalland 3 g żelatyny w płatkach 100 g białej czekolady 250 g śmietanki(...)mango i banan: 150 g puree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru woda Do przybrania: kulki z marcepana prażone migdały Sposób przygotowania: Blat kokosowy: W jednej misce łączymy mączkę migdałową, cukier puder
DominikaDolcimąki Składniki na krem: 3 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka cukru pudru 200g masła Sok z ½ cytryny Ponadto: 2 słoiczki powideł śliwkowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka czekolady mlecznej 125ml słodkiej śmietanki 30% Sposób przygotowania Blaty piernikowe: Masło, cukier oraz miód podgrzewamy w rondelku do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Sodę rozpuszczamy(...)grysikowej- 3 blat ciasta. Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników i od razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto
Kuchnia w czekoladziełyżeczki cukru wanilinowego Galeo 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo 3/4 kostki masła (150 g) 1 jajko Składniki na nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao (ja użyłam malinowej) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo duża szczypta chili Galeo + dowolne bakalie do wypełnienia i dekoracji – u mnie liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada(...)minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze 20 minut. Czas, kiedy spód jest w piecu możemy wykorzystać, żeby przygotować ganache z czekolady. Śmietanę kremówkę zagotowujemy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, cukier wanilinowy i dużą szczyptę chili. Odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie mieszamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej
CiastkozercyKrólowa Ziół oraz Słodka Bogini - które potrafią rozkochać w sobie każdego człowieka. Do ,,bajki'' o Słodkiej Bogini przeniósł nas Mistrz Polski Cukiernictwa Mirosław Pelczar w swej cudownej Pijalni Czekolady. Pijalnia Czekolady M. Pelczar Chocolatier to miejsce wyjątkowe, jedyne takie w Polsce w stylu starej fabryki. Miejsce bardzo urokliwe, smaczne i słodkie :) Wszystkie wyroby tworzone są z pasją(...)różnych zakątków świata. Na gości czekają tu liczne niespodzianki: największa czekoladowa fontanna w Polsce mierząca 2,20 m, pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet. Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami
Fiołkowe TalerzeOkres jesienno-zimowy to idealny moment do umilenia sobie weekendu w postaci gorącej czekolady, szczególnie teraz, gdy za oknem dość mroźno. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować pyszny napój, dzięki któremu poczujesz się jak w dobrej i klimatycznej knajpce. Mam dla Ciebie pomysł na gorącą czekoladę smakową– z syropem wiśniowym, która będzie dobrym urozmaiceniem wersji klasycznej. Całość wspaniale się(...)sobą komponuje, w smaku czuć gorzką czekoladę, jak i intensywną nutę wiśni. Ta propozycja zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na cały dzień lub nawet dłuższy czas. Składniki na 2 porcje po 250ml: Na syrop: 120g mrożonych wiśni 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru 1 łyżka wody Na czekoladę: 400ml mleka 100g gorzkiej czekolady (można użyć deserowej) 1 łyżeczka syropu z agawy/cukru/miodu
Fabryka pomysłówoleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 35 g masła, 75 g białej czekolady, Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być(...)formy nie trzeba smarować tłuszczem, ani wysypywać bułką tartą. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie
królestwo garówBardzo słodkie ciasto na wzór słynnego batonika, z mocnym akcentem białej i mlecznej czekolady oraz chrupiącej preparowanej pszenicy z miodem. Idealne do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biała masa: 350ml śmietany 30% 250g sera mascarpone 1 śmietan fix 200g białej czekolady 200g preparowanej pszenicy z miodem Czekoladowa masa: 150ml śmietany 30% 200g mlecznej czekolady Dodatkowo: 36 sztuk herbatników(...)preparowanej pszenicy z miodem Wykonanie: 1. Biała masa: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać preparowaną pszenicę i ponownie delikatnie wymieszać. 2. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć herbatnikami, następnie wylać białą masę, ułożyć warstwę
Szalona Kuchnia EwelinyKrólowa Ziół oraz Słodka Bogini - które potrafią rozkochać w sobie każdego człowieka. Do ,,bajki'' o Słodkiej Bogini przeniósł nas Mistrz Polski Cukiernictwa Mirosław Pelczar w swej cudownej Pijalni Czekolady. Pijalnia Czekolady M. Pelczar Chocolatier to miejsce wyjątkowe, jedyne takie w Polsce w stylu starej fabryki. Miejsce bardzo urokliwe, smaczne i słodkie :) Wszystkie wyroby tworzone są z pasją(...)różnych zakątków świata. Na gości czekają tu liczne niespodzianki: największa czekoladowa fontanna w Polsce mierząca 2,20 m, pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet. Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami
Fiołkowe Talerzemasła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 laska wanilii Krem: 300g miękkiego masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 100g mielonych migdałów 1 kieliszek spirytusu Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej 150ml słodkiej 30% śmietanki Dodatkowo: 1 białko Mak Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki(...)oraz spirytus. Masą napełniamy kapelusze grzybków, od spodu przykładamy blaszki, a w ich środek wbijamy upieczony trzonek. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, ale nie zgotowujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamane kostki czekolady i zostawiamy na ok 2 minuty. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i maczamy kapelusze naszych grzybków. Odstawiamy (najlepiej użyć do tego wkładów na jajka) tak by polewa stężała
Kuchnia w czekoladziesmaki? Dawniej tylko czekoladowy, waniliowy, albo śmietankowy i może truskawkowy, malinowy lub wiśniowy. Teraz dostępny w każdym kolorze tęczy i każdym smaku. Bananowy, toffi, karmelowy i krówkowy, z biała czekolada, a także biszkoptowy, żelkowy i guma balonowa. I nie zapominajmy o opcji bazujacej na kaszy jaglanej. Niektóre znam, inne widziałam tylko w Iternecie: w ofercie supermarketów, lub opisane(...)nigdy nie pokusiłam się o zrobienie owego kremu w domu. Takiego prawdziwego, luksusowego, słodkiego i pachnacego. I był to bład... Bo okazuje się, że efektem odpowiednio podgrzanej mieszanki mleka, czekolady i skrobi kukurydzianej, jest pyszny deser, który ma się nijak do woreczkowego, masowo produkowanego kuzyna... Przepis z bloga Ben & Birdy . Składniki: (na 4 porcje
Lejdi of the housejest lekkie i delikatne ciasto. To intensywny i mocno czekoladowy sernik, dla którego warto zgrzeszyć by po jednym kawałku zaspokoić apetyt na czekoladę na długi czas:). Nam bardzo zasmakował i na pewno powtórzymy. Sernik: 1 kg mielonego sera 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 5 jajek 1 budyń waniliowy 200 ml śmietany 30% 2 łyżki kakao 150g(...)cukru 100g ciastek owsianych Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 100g ciastek owsianych 1. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z 3 łyżkami mleka. Studzimy. W dużej misce miksujemy ze sobą do połączenia składników: jajka, cukier, budyń, ser, śmietankę, kakao i rozpuszczoną czekoladą. 2. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy
Szefowa kuchni