warto! :) Zapraszam! :)) Składniki: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 szkl pszenicy ekspandowanej (3 szkl do masy, 1 szkl do posypania na wierzch) 150 g herbatników 1 czekolada biała 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć równomiernie część herbatników. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę, przestudzić(...)kremówki ubić na sztywną masę, stopniowo dodać serek mascarpone ubijając już na wolniejszych obrotach, następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę, nadaj ubijając. Kiedy składniki się połączą dodać 3 szklanki pszenicy i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać nożem, dodać następną warstwę herbatników. Gorzką i mleczną czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Pozostałe 200 ml śmietany ubić
TrufelkowoDomowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie dobrze się kroi i estetycznie wygląda na talerzu. SKŁADNIKI : 250 g margaryny 1 szklanka mleka pełnego 2 i 1/2 szklanka mleka w proszku 3/4 szklanki cukru 3 duże łyżki ciemnego kakao(...)CZEKOLADA BIAŁA : 120 g margaryny 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 szklanka mleka w proszku DODATKOWO : 200 groszków typu
Kulinarne Fantazje Mariolitych ciastek!!! No i same ciastka- z mocno wilgotnym wnętrzem typu brownie oraz delikatnie chrupką skórką, z dodatkiem żurawiny i do tego podwójnie czekoladowe... Ba, nawet potrójnie czekoladowe: z czekoladą gorzką, czekoladą mleczną oraz dodatkowo licząc kakao. Mega obłędne i równie mega wciągające! 😋 Jednak, aby wyszły takie 'mega' to, bardzo ważna sprawa- masa musi być dobrze schłodzona, inaczej się rozleje(...)ciastka nie wyjdą już takie mega 😜 Przepis (z moimi małymi modyfikacjami dodatków- żurawina i mleczna czekolada) zaczerpnięty z Kwestia Smaku . Około 18 szt.: * gorzka czekolada- 170 g * cukier- 150 g * masło- 60 g * mąka pszenna- 50 g * czekolada mleczna- 50 g (oryg. deserowa) * żurawina- 50 g (oryg. orzechy włoskie) * kakao- 2,5 łyżki * proszek do pieczenia- 1/4 łyżeczki * jajka
Kraina Miodem Płynącabiszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna(...)układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy
CiastkozercyOpis: Smakosze czekolady zgodnie twierdzą, że mus czekoladowy to najlepszy deser na świecie. Jest puszysty i delikatny w smaku, ale też prosty do przygotowania. Składniki: 220 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%) 125 ml śmietany kremówki 36% 3 jajka 50 g cukru lub cukru pudru 30 g masła 3 łyżki brandy 4 łyżki wody Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę(...)dodatkiem alkoholu oraz wody. Mieszamy całość, aż masa będzie gładka. Po rozpuszczeniu mieszankę czekolady miksujemy z masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijanie powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie do masy czekoladowej wbijamy żółtka. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką kuchenną. Do czekolady na zmianę dodajemy również połowę masy z ubitych białek. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę
CookMagmożna sobie wymarzyć cudowniejsze połączenie, niż połączenie sernika z białą czekoladą i owocami ? Hmmm...może i można, ale po co szukać, skoro przepis na cudownie pyszny sernik na zimno macie na wyciągnięcie ręki. Sernik na zimno z białą czekoladą jest niebywale kremowym sernikiem. Warstwa musu owocowego równoważy słodycz sernika i dodaje mu charakteru. Przygotowanie takiego sernika nie jest zbyt pracochłonne(...)receptury, a sernik na pewno się uda ! Do mojego sernika wykorzystałam zamrażarnikowe zapasy... Mrożone owoce z mieszanki kompotowej Poltino zdały egzamin. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM OWOCOWYM Składniki na sernik Spód do sernika: 300 g biszkoptów 125 g masła Masa serowa: 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka lub naturalnego serka homogenizowaneg
kolorowotorcikowoProste i eleganckie ciasto, w sam raz np. na...imieniny :) Dla fanów kremu budyniowo - maślanego i dla wielbicieli suszonych śliwek. Także dla amatorów gorzkiej czekolady, bo jest jej tu znacząca warstwa...i w tym miejscu muszę się przyznać, że ja do tej grupy się nie zaliczam; nie lubię gorzkiej czekolady i już. Troszeczkę mi więc przeszkadzał jej smak(...)cieście. Może następnym razem połowę ilości czekolady gorzkiej wymienię na mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu
Opowieści z piekarnikabyło nudno i aby nadać torcikowi ciekawy charakter. Powiem szczerze - nie da się zjeść dużo na raz tego ciasta, jest bardzo sycące, ale na pewno zasmakuje każdemu kto kocha czekoladę. Polecam, nie tylko na Walentynki ;). Ciasto czekoladowe: 130 g mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 140 g cukru trzcinowego ( użyłam cukru Demerara ) 30 g cukru białego 120 g masła(...)szklanki kwaśnej śmietany 50 g kakao 55 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( można pominąć ) Krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady ( można pół na pół z mleczną ) 2 łyżki kakao 2 duże jajka 3 łyżki cukru ( jeśli używacie czekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć
Opowieści z piekarnikaśmietany kremówki 36% około 60 g cukru pudru ( lub więcej/mniej, do smaku ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru wanilinowego około 60 g gorzkiej czekolady, startej * Nasączenie: 150 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy ( ostudzonej ) 50 ml likieru kawowego ** kilka kropel olejku migdałowego Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym(...)likier wymieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać. Mieszankę rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( będzie łatwiej dozować nasączenie ). Złożenie tortu: Krem podzielić na 3 części. 2/3 kremu wymieszać ze startą czekoladą ( pozostały krem będzie służył do posmarowania wierzchu i boków tortu ). Pierwszy z blatów biszkoptowych ułożyć na tacy/paterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Na to wyłożyć połowę kremu ze startą czekoladą, wyrównać. Przykryć kolejnym
Opowieści z piekarnikaSzukajcie ostatnich świeżych jagód i koniecznie zróbcie ten sernik ! Sernik jagodowy z dodatkiem białej czekolady , to sernik wyborny. Na pewno podbije Wasze kubki smakowe i skradnie niejedno serce. Nie zastanawiaj się długo...bo nie ma nad czym. Przygotowanie sernika nie wymaga wielkich umiejętności, a przepis wcale nie należy do skomplikowanych. Jagodowy sernik z czekoladą możecie przygotować zarówno z jagodami świeżymi(...)torty, resztki biszkoptów suszę, a następnie kruszę w malakserze i przesypuję do szczelnie zamykanych pojemników. Potem, zamiast kupować biszkopciki, wykorzystuję moje suszone okrawki. PRZEPIS NA SERNIK JAGODOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na sernik jagodowy: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła Masa serowa: 800 g mielonego twarogu ( użyłam sera z wiadereczka Włoszczowa ) 1 szklanka cukru pudru
kolorowotorcikowozamiast śmietanki 30 % kupił śmietanę , ale co tam, podaję moje modyfikacje 😀 Składniki : 350 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone ok 200 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady ok 3 szklanki płatków kangus + na podsypanie Przygotowanie: tortownicę lub inna formę do pieczenia wkładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą białą czekoladę roztapiamy(...)kąpieli wodnej 200 ml śmietany ubijamy dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy następnie na wolnych obrotach dodajemy ostudzoną czekoladę wsypujemy Kangus i delikatnie mieszamy łyżką w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę ostudzoną czekoladę mieszamy że śmietaną na dno tortownicy wkładamy herbatniki - polecam je rozgnieść jednak na herbatniki wkładamy jasną część ciasta na jasną
Gotowanie z pasjąWilgotne, pulchne, smaczne i intensywnie czekoladowe ciasto z polewą czekoladową. Bardzo szybkie w przygotowaniu. W sam raz dla fanów czekolady :) Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku :) A najlepsze jeszcze ciepłe ;) Składniki na okrągłą blachę 24 cm: * 150 g mlecznej czekolady * 150 g masła * 1 szklanka mleka * 1 i 1/2 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej * 4 jajka * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: * 100 g mlecznej czekolady * 50 g masła Wykonanie: Do garnka dać małe kawałki masła i kostki czekolady, wstawić na mały palnik. Podgrzewać do momentu aż masło i czekolada się rozpuszczą. Zdjąć z płyty grzewczej, wlać mleko i wymieszać. Wystudzić. Jajka (w całości) utrzeć z cukrem, do momentu
Zrób to smacznie150ml słodkiej 30% śmietanki Krem śmietankowy: 400g słodkiej 30% śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polski cukier 2 łyżki soku z limonki Do dekoracji: 6 kostek deserowej czekolady 50ml słodkiej 30% śmietanki Perełki Malinki Kwiaty róży Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Biszkopt- Białka ze szczyptą soli ubijamy na prędkości 8 przez 2 minuty i 40 sekund. Dodajemy żółtka(...)prędkość 4. Przełożenie: Biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- połowa kremu owocowego- biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- reszta kremu owocowego- biszkopt. Chłodzimy. Tort wykańczamy resztą masy śmietankowej, polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w kąpieli wodnej), perełkami, kwiatami i owocami. Sposób przygotowania tradycyjny: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy
Kuchnia w czekoladziedegustacji będziemy pod takim wpływem przepysznych doznań smakowych, że od razu zaplanujemy sobie wypad do tych delikatesów :) bez certyfikatu Nazwa: Baton figowy z migdałami w polewie z czekolady Baton daktylowy z orzechami włoskimi w polewie z czekolady Firma: Fruit Fusion Skład: Baton figowy z migdałami – suszone figi 65%, migdały 10%, opłatek (skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy), polewa z czekolady 25% (cukier(...)emulgatory; E322, E492, E476, aromat naturalny. Baton daktylowy z orzechami włoskimi – preparowane daktyle 70% (tunezyjskie daktyle, glukoza, sorbitol), orzechy włoskie 10%, opłatek (skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy), polewa z belgijskiej czekolady 20% (cukier, frakcjonowany tłuszcz roślinny, kakao w proszku obniżonej zawartości tłuszczu 22%, emulgatory; E322, E492, E476, aromat naturalny. Masa netto: 40g Wartości odżywcze: Baton figowy z migdałami - 40g/ 152 kcal
Candy Pandastorcik cappuccino z malinami bez pieczenia – Dzisiaj pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto z malinami i kawą. Nie za słodkie, bardzo aromatyczne, waniliowe, lekko kwaskowate od malin, z dodatkiem czekolady. Wspaniale orzeźwia i jest idealne na lato. Bardzo mi smakuje. Plusem tego ciasta jest, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym) 15g żelatyny 100ml zimnej wody 4-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 50g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady 400g malin Dodatkowo: maliny do ozdoby biała czekolada lub wiórki z białej czekolady 1. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Tortownicę o średnicy
Mała Cukierenka