cydr - 553 przepisów (strona:20/37)

30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 149

było o tyle wyjątkowe od reszty, gdyż miałam okazję, obdarować przybyłych blogerów upominkami, które otrzymałam od sponsorów. Jestem bardzo wdzięczna (i mówię to całkowicie szczerze!) Poznaj Smak Gruzji, firmie Cydr Lubelski i SOTI Natural, gdyż sprawiły, że spotkanie te stało się jeszcze bardziej nietypowe. Każdy z blogerów miał okazję spróbowania na pikniku parzonej z liści Gyokuro zielonej herbaty, którymi(...)mogliśmy popijać nasze przygotowane potrawy. A na koniec spotkania każdy pełnoletni bloger mógł sobie wybrać wino od Poznaj Smak Gruzjii jakże popularny Cydr Lubelski :)Muszę przyznać, że nasze spotkanie jak zwykle wyszło wspaniałe. Jestem zachwycona, że nasza warszawska blogosfera rośnie w siłę i możemy się spotykać twarzą w twarz z tak wieloma cudownymi ludźmi i rozmawiać na żywo

Słodkie Przyjemności
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 191

polsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem.Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego.Dzielimy na trzy.Do kaczki potrzebujemy:-kacze udka-cydr; szklanka-wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę-cukier brązowy-majeranek, sól, pieprz-tymianek, mięta-liść laurowy-2 szalotki-ząbek czosnkuKaczkę dzień wcześniej, umytą i osuszoną nacieramy marynatą z oliwy(...)się delikatnie przypalić i przywrzeć do naczynia - nic nie szkodzi, po dolaniu płynów wszystko się rozpuści, a smak pozostanie. Przewracamy kaczkę, dodajemy przygotowane wcześniej szalotki.Podsmażamy chwilę i dolewamy cydr, a po minucie wino.Jak połowa płynu się zredukuje, wkładamy z tymiankiem i liściem laurowym pod przykryciem do piekarnika na 1-1,5h na 180 stopni. Po tym czasie ściągamy przykrywkę

BaRepas
Grzany cydr z pomarańczą! 148

Zimno? ;-) Wreszcie ZIMA! Biała zima! Rozgrzej się w domku, przepysznym grzanym cydrem z pomarańczą i przyprawami! Uwielbiam takie smaki i takie grzańce! SKŁADNIKI: - 500 ml cydru - 1 pomarańcz - 100ml totino limetkowego (lub wermut) - anyż  - laska cynamonu - 1 owoc jałowca - 3 słodziki lub cukier Wszystko podgrzewamy w rondelku. Płynu nie można zagotować! Musimy go wyłączyć tuż przed wrzeniem. Pychota! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Smarowidło z kaczki, boczku i jabłek czyli rillettes 186

cebula pokrojona w piórka 1 jablko (np Granny Smith) obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w dużą kostke 3  - 4 gałązki tymianku 250 ml bulionu drobiowego 150 ml wytrawnego cydru sól, pieprz przygotowanie rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na dno misy położyć kacze nogi i boczek. Cebulę i jabłka, równomiernie rozłożyć pomiędzy kawałkami mięsa. Dodać tymianek. W rondelku zagotować bulion(...)cydrem, dodając sporo soli i pieprzu. Wlać gorący płyn do wolnowaru, przykryć pokrywką i gotować na ustawieniu high ( 90 - 100 st C) przez 5 - 6 godzin. Pozostawić do przestudzenia na 30 minut, następnie  przenieść mięso na deskę lub do głębszego naczynia. Usunąć skórę i kości z kaczki. Używając widelca i noża porozdzielać mięso na drobne strzępy. Usunąć

Stare Gary
Normandzki chleb z jablkami Hamelmana 138

podmiana polowy maki chlebowej na make orkiszowa 630. Skladniki na 2 bochenki o wadze 0,68 kg maka chlebowa - 650 g maka pszenna razowa - 90 g woda - 210 g cydr jabkowy - 310 g sol - 20g drozdze -100g -swieze,5g -instant levain - 260 g oprocz 2 lyzek jablka pokrojone w plasterki lub kostke - 140 g Lavain - maka chlebowa-160g(...)objetosci piec przy normalnej ilosci pary w temperaturze 230°C przez 15 minut ,nastepnie w temperaturze 225°C przez 25 minut,aby zapobiec nadmiernemu sciemnieniu cukru w jablkach i cydrze studzic na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 196

Polacy lubimy jabłka :) Trochę przepis zmieniłem. Zamiast mąki pszennej razowej użyłem orkiszowej razowej, a to dlatego, że orkiszowa zbliżała się do teminu swej przydatności. Aby zrobić chleb „bezalkoholowym”, cydr zamieniłem na sok jabłkowy. I by dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał(...)foremki a 20 cm): cały zaczyn 325 g mąki pszennej chlebowej  45 g mąki orkiszowej razowej (lub mąka pszenna razowa) 260 g soku jabłkowego (lub 155 g cydru + 105 g wody) 10 g soli 10 g świeżych drożdży 6 g zmielonego słodu jęczmiennego (opcjonalnie) 70 g suszonych jabłek Przygotowanie chleba: Odpowiednio wcześnie przygotuj suszone jabłka. Średniej wielkości 4 jabłka

Grahamka, weka i kajzerka
Cydrowe ciasteczka z jabłkami 123

Cydr można wypić, ale można też zrobić ciasto cydrowe o delikatnym posmaku jabłek. Pomyślałam, że spróbować nie zaszkodzi i jak się okazało podczas degustacji pomysł był bardzo smaczny. Prosty i tani przepis na domowe aromatyczne ciasteczka. Czym nadziać takie ciasto?,  oczywiście jabłkami z Sądeckich sadów z odrobiną miodu. Składniki: 25 dag margaryny 1/2 szklanki cydru

Apetyczna babeczka
Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej 210

soczewicy 120 gram kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz kumin 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 50 ml cydru jabłkowego, wytrawnego 50 ml wody garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy, osobno, według przepisów na opakowaniach (kaszę gotujemy około 15 minut, natomiast soczewicę około 30 minut). Cukinię(...)czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek, dodajemy sól, pieprz, kumin i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy całość. Następnie wlewamy cydr, wodę i dusimy do miękkości cebuli. Na patelnię wrzucamy startą cukinię i marchewkę. Całość dusimy 10-15 minut, aż cały płyn odparuje, na średnim ogniu. W dużym garnku umieszczamy ugotowaną

Mango Papaja
Normandzki chleb jabłkowy 136

piekarnią.  Mam ochotę, ale zawsze weekend wspólnego pieczenia mam zajęty.  Dlatego potem robię sobie sama, moją weekendową piekarnię.  Do chleba mistrza Hamelmana wykorzystałam nasz rodziny cydr.  Musiałam też przygotować chleb na zaczynie drożdżowym, bo zapomniałam odpowiednio wcześniej nakarmić zakwas.   Proporcje zaczynu podejrzałam u Beatki .  Chleb wspaniały, o niesamowitym zapachu.  Idealnie pasował(...)poolish: 140 g wody 140 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki drożdży   ciasto właściwe: 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant cały zaczyn 140 g suszonych jabłek   Wykonanie: Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej

Sto kolorów kuchni
WALENTYNKOWE PRZEPISY. 179

cieście z twarożkiem.   Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki(...)szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Domowy sos barbecue 102

przyda nam się latem do grilla. Polecam przygotować go również zimą i używać do mięs np do pieczonych żeberek czy kurczaka. Jest prosty w przygotowaniu, a jego podstawą jest cydr. Dzięki niemu ma idealnie słodko-kwaśny smak. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jabłkowe martini 125

Wspaniały drink. Idealny na imprezę. Skład na 2 porcje: 120 ml wódki (ja dałam białą żubrówkę) 120 ml cydru jabłkowego 1 łyżeczka cukru pudru Wszystko mieszam w shakerze. Podaję z kostkami lodu. Szybki drink- zachwyci Waszych znajomych   Artykuł Jabłkowe martini pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Gęś z kaszotto cydrowym 112

przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem tradycyjnie pieczoną gęś, a właściwie jej elementy , bo miałam pierś i nogę podałam z farszem z kaszotto w cydrze. Wyszło genialnie , wyszło pysznie. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grzany cydr 92

Pyszny i rozgrzewający, idealny na słotę, mroź i ogolenie niepogodę. Grzany cydr z miodem, imbirem, cytryną i miętą. Pokochacie go otuleni kocem, wieczorem przed tv czy czytając książkę. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Odmiany polskich jabłek – ściągawka 104

pomysłów na wykorzystywanie jabłek. Od kilku lat w sklepach dostępne są soki ze świeżych jabłek w kilkulitrowych kartonach, coraz częściej robimy lub kupujemy także jabłka suszone, chipsy z jabłek, cydry a nawet jabłka kiszone w dużych słojach. Z takimi i innymi pomysłami na przepisy z jabłkami będę do Was jeszcze wracała tej jesieni. WIZYTA W GOSPODARSTWIE W WARCE Największą przyjemnością

nietylkopasta.pl