cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem, pieczarkami i fetą. Risotto z szafranem na cydrze. Polędwica a'la Wellington. Maślany łosoś z kaparami. Pikantny krem z papryki. Krem z dyni. Kotleciki mielone z fetą. Pizzerinki z patelni. Sałatka Najsztuba. Parówki z serem w cieście francuskim. Krewetki(...)szafranem z cydrze. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Pesto z sałaty. Tarta pomarańczowa z piankami. Gorąca czekolada z rumem i piankami. Domowe cynamonowe latte. Kruchy placek z Kubusiem. Babeczki z kisieli. Kawowy sernik na zimno. Jabłka z kozim serem. Mam nadzieję, że się zainspirujecie! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzyda nam się latem do grilla. Polecam przygotować go również zimą i używać do mięs np do pieczonych żeberek czy kurczaka. Jest prosty w przygotowaniu, a jego podstawą jest cydr. Dzięki niemu ma idealnie słodko-kwaśny smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWspaniały drink. Idealny na imprezę. Skład na 2 porcje: 120 ml wódki (ja dałam białą żubrówkę) 120 ml cydru jabłkowego 1 łyżeczka cukru pudru Wszystko mieszam w shakerze. Podaję z kostkami lodu. Szybki drink- zachwyci Waszych znajomych Artykuł Jabłkowe martini pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plprzekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie co tracicie. Tym razem tradycyjnie pieczoną gęś, a właściwie jej elementy , bo miałam pierś i nogę podałam z farszem z kaszotto w cydrze. Wyszło genialnie , wyszło pysznie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszny i rozgrzewający, idealny na słotę, mroź i ogolenie niepogodę. Grzany cydr z miodem, imbirem, cytryną i miętą. Pokochacie go otuleni kocem, wieczorem przed tv czy czytając książkę. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpomysłów na wykorzystywanie jabłek. Od kilku lat w sklepach dostępne są soki ze świeżych jabłek w kilkulitrowych kartonach, coraz częściej robimy lub kupujemy także jabłka suszone, chipsy z jabłek, cydry a nawet jabłka kiszone w dużych słojach. Z takimi i innymi pomysłami na przepisy z jabłkami będę do Was jeszcze wracała tej jesieni. WIZYTA W GOSPODARSTWIE W WARCE Największą przyjemnością
nietylkopasta.plprzygotowuję kilka domowych specyfików na bazie miodu, które pomagają nam uniknąć przeziębień i anginy. Jednym z nich jest nalewka na kicie pszczelim czyli propolisie, która podobnie jak ognisty cydr (domowy syrop na przeziębienie z miodu i octu jabłkowego) wzmacnia odporność, chroni przed grypą, łagodzi stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz poprawia ogólne samopoczucie i dodaje sił. Propolisówkę
Cztery Fajerywięcej mąki. Wszystko zależy od rodzaju mąki i jej białkowej zawartości. Generalnie pszenne pieczywo jak kajzerki jest najłatwiejsze w pieczeniu. Dodatek mąki razowej sprawia, że ilość płynu, wody czy cydru jak w przypadku chleba jabłkowego jest podstawą do udanego wypieku. Dlatego moja technika pieczenia chleba polega na stopniowym dolewaniu wody. Jest to możliwe jeśli zagniatanie ciasta chlebowego odbywa się przy
codojedzeniaprosty sposób przygotowania skorupiaków w aromatycznym bulionie. Małże gotuje się białym winie, z cebulą szalotką z dodatkiem masła i zieleniny. W Normandii i Bretonii wino bywa zastępowane lokalnym cydrem. Można je podawać z sosami, sałatkami albo z frytkami. We Francji danie to często serwuje się latem, na przykład podczas weekendowych spotkań rodzinnych. Trochę jak chipsy podczas imprez czy popcorn
smakowitehistorie.comPęczek kolendry 2 pęczki pietruszki Szczypior Przyprawy: Kurkuma Papryka wędzona lub słodka Pieprz kajeński Oregano Suszony rozmaryn (oraz/lub świeży) Kumin Nasiona kolendry Mielony kminek Wódka (kilka łyżek) Wermut albo cydr (kilka łyżek) Sos sojowy (kilka łyżek) Olej sezamowy Miód Chrzan (w słoiku) Pasta tahini lub masło orzechowe (1/3 szklanki) Olej rzepakowy (1/2 szklanki) Sól Pieprz Jak gotowaliśmy Przepisy do menu
Niedzielny kucharzsosu trwa zaledwie kilka minut. Składniki (4 porcje) -4 wołowe medaliony -150 g pieczarek -3 ząbki czosnku -pół małej cebuli -4 łyżki masła -1 łyżka musztardy Dijon -2 łyżki cydru lub białego wina -ostra papryka -sól, pieprz Przygotowanie Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Medaliony wołowe oprószyć solą, pieprzem
Zielona Kuchniamuszelki 200 g Pęczak 50 g Nabiał: Parmezan 150 g 1/2 kostki masła Pieczywo: 1/2 chleba włoskiego Ryby, owoce morza : Krewetki surowe 300 g Alkohole: Butelka ciemnego piwa Butelka cydru wytrawnego Przyprawy: 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 1⁄2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżka suszonego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki
Niedzielny kucharzBretanii, gdzie powstawały pierwsze crêperies , czyli lokale specjalizujące się wyłącznie w serwowaniu naleśników z różnym nadzieniem. W Bretanii dla spulchnienia ciasta często dodaje się do niego odrobinę lokalnego cydru. Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić ciasto na idealne naleśniki. Ważne, by nie było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się
smakowitehistorie.comBretanii, gdzie powstawały pierwsze crêperies , czyli lokale specjalizujące się wyłącznie w serwowaniu naleśników z różnym nadzieniem. W Bretanii dla spulchnienia ciasta często dodaje się do niego odrobinę lokalnego cydru. Wbrew pozorom nie jest łatwo zrobić ciasto na idealne naleśniki. Ważne, by nie było zbyt gęste, a patelnia była odpowiednio rozgrzana i natłuszczona (ale bez lejącego oleju). A kiedy już się
smakowitehistorie.com