cydr - 553 przepisów (strona:27/37)

Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 191

mnóstwo apetycznych zdjęć potraw z różnymi odmianami jabłek. W środku znajdziecie ponad 150 przepisów na rozmaite dania z tymi pysznymi owocami. Są to między innymi: - napoje (soki, smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone

Smakołyki Asi
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 290

też świetnie wchłonie ten pyszny, kremowy i aromatyczny sos. SKŁADNIKI 500g piersi z kurczaka, bez ‘polędwiczek’ 2 pory – tylko biała i jasnozielona część 300g pieczarek 50ml białego wina lub cydru 250ml śmietany 30% tłuszczu 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju 2 łyżki masła ½ kostki bulionowej – grzybowej albo 7g zmielonych na pył suszonych podgrzybków 3 łyżki siekanego szczypioru 3 łyżki

Karo in the Kitchen
Sprytny sposób na pyszne żeberka 109

wyjęłam je z wywaru.  Bulionu oczywiście nie wylewałam, nic nie mogło się zmarnować :) Posłużył mi za bazę do pysznej zupy fasolowej. Z następujących składników przygotowałam marynatę: 1/4 szklanki cydru (może być także sok jabłkowy) dwóch łyżek miodu, ja wykorzystałam lipowy połowy łyżki przecieru pomidorowego połowy łyżki kurkumy mieszanki utartych ziół, była to odrobina gorczycy, kolendra, tymianek, rozmaryn i majeranek

Pichceniomania
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 197

minut (przy większych rybach przedłużcie odpowiednio ten czas). Samemu posiłkowi niczego więcej już nie potrzeba – jest kompletny. Ale miłym akompaniamentem będzie kieliszek białego wina lub gruszkowego cydru. SKŁADNIKI 2 świeże dorady o wadze 250-350g 400g młodych, małych ziemniaków ½ dużej cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 4 gałązki kopru 4 gałązki pietruszki listki oskubane z dużej

Karo in the Kitchen
Sztuka fermentacji 154

kefiry, maślanki, twarogi i sery dojrzewające, szynkę prosciutto, vinho verde, zupę miso, kimchi i fermentowane tofu. Wiemy, że coraz częściej szukacie najlepszych piw z małych browarów. Wiemy, że pijecie cydr i lejecie do wszystkiego sos sojowy. A teraz wyobraźcie sobie, że możecie przynajmniej część tych rzeczy zrobić sami w domu. Wyobraźcie sobie, że możecie zrobić szampana z kwiatów bzu, który

GRUBY WAŁEK
Warszawska podróż kulinarna do Włoch w restauracji Presto Pizzerii - Trattoria - dobry sposób na poprawę humoru 154

karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam za hit świeżo wyciskane soki, takie jak: marchewkowy, jabłkowy, pomarańczowy, grejpfrutowy czy mieszany. W menu również jest coś dla najmłodszych. Lokal oferuje

Projekty ze smakiem
Kaszotto z jaglanej ze szparagami! 134

zrobiłam sprawdźcie sami poniżej! Zielono mi! SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3/4 pęczka szparagów zielonych - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty białego wina wytrawnego (może też być cydr) - sól, pieprz - utarte w moździerzu przyprawy: tymianek, rozmaryn, odrobina skórki z cytryny - woda letnia -2 łyżki- oliwa z oliwek (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać dodatkowo 2 łyżki masła) - łyżka płaska

SMYKWKUCHNI
Kilka pysznych marynat do mięs 147

prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem do każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne. Idealnie będzie pasowało do grubych i soczystych kawałków

naRuszcie
Kaczka duszona z jabłkami! 170

się wylewać też żadna krew. Ponadto kaczka lubi takie przyprawy jak rozmaryn, czosnek, owoce takie jak: cytryna, pomarańcz, jabłko, i wino, ja używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i wina z polskich winogron lekko różowego. Do kaczki też warto dodać dodatki w postaci miodu, czy octu. Macie jakieś swoje patenty na przygotowanie kaczki? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 udka kaczki

SMYKWKUCHNI
Kilka pysznych marynat do mięs 148

prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem do każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne. Idealnie będzie pasowało do grubych i soczystych kawałków

naRuszcie
Wigilijnie 170

moją kochaną Babcią i z Rodziną mojego mężczyzny. Będą domowe pierniczki, śledzie i prawdziwa choinka. Będzie też nieodłączny od 25 lat element Świąt - Kevin. Będzie też pędzony naprędce cydr, który niestety musi jeszcze jakiś czas leżakować. Nie skupiam się na tym, czego nie będzie. Istotne jest tu i teraz. Wyczekuję tej pierwszej gwiazdki, tak jak co roku

W poszukiwaniu inspiracji
Halibut z orzechami i granatem 161

porcje): 350 gram filetu z halibuta ziarenka z 1/2 granata garść orzechów włoskich łyżka miodu 1 cytryna 1 pęczek koperku szczypta soli i pieprzu 3 łyżki białego wina lub cydru biały ryż do podania rukola do dekoracji Filet pozbawiam skóry i ości. Doprawiam solą i pieprzem. Ewentualnie kroję na mniejsze części. Polewam miodem i posypuję granatem oraz posiekanymi orzechami włoskimi

Mango Papaja
Kacze udka pieczone w cydrze z gruszkami, żurawiną i jarmużem 252

lubi być królową świątecznego stołu i dzisiaj propozycja, którą możecie wykorzystać właśnie na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad. Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem gruszkowo-żurawinowym i duszonym jarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku

Smaczna Pyza
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 205

przekładamy ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z sosem . Rozkładamy porcje na talerze, z wierzchu rozkładamy ugotowane brokuły i jemy od razu, bo szybko stygnie. Dobrze popić białym winem lub jabłkowym cydrem.   Do zdjęć makaron polałam sosem, a nie wymieszałam go z nim. Diablo ciężko byłoby pokazać na zdjęciu, co tym razem jemy SKŁADNIKI 75-100g łososia wędzonego na zimno

Karo in the Kitchen
Gęsia pierś pieczona z pigwą 151

tłuszcze są korzystne dla naszego zdrowia, poniewaz obniżają poziom cholesterolu. Gęsinę możesz przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie pieczoną pierś z majerankiem i czosnkiem prezentowałam tutaj , gęsie uda pieczone w cydrze tu . Dzisiejsza propozycja to wyjątkowa kompozycja smaków. Tradycyjne jabłko lub gruszkę - najczęstszy owocowy dodatek do gęsi po prostu zastąp pigwą. Tak przygotowana pierś z gęsi może spokojnie stanąć na świątecznym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!