cydr - 553 przepisów (strona:15/37)

Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym 265

polędwiczkę zużyłam 6 plastrów) 4 duże jabłka, najlepiej twarde i soczyste, słodkie, ja używam jonagold/ champion/ złota delicja 3 łyżki masła sól, pieprz 2 łyżki oleju 240 ml cydru jabłkowego 120 ml bulionu warzywnego opcjonalnie 1-2 łyżki mąki na nadzienie: 5-6 dużych pieczarek 15g suszonych grzybów (używam borowików) 15 suszonych moreli (można ewentualnie użyć suszonych jabłek) 2 garście(...)dnie naczynia żaroodpornego. 2 pozostałe jabłka pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać masło i olej. Zrumienić roladę ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia na jabłka. Na patelnię wlać cydr i 80 ml wody, zagotować. Dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, zeskrobując wszystko z patelni (smaki i aromaty!). Roladę w naczyniu obłożyć ćwiartkami jabłka i przelać sos z patelni. Włożyć do piekarnika

Pociąg Do Kuchni
Faworki Na Cydrze 178

Chrupkie, smakowite i nawet niezbyt tłuste faworki mi wyszły z tego cydru ;) Składniki na 2 nieczubate talerze faworków : 200 g mąki pszennej + 20 g do podsypywania 3 żółtka 100 ml cydru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki spirytusu/wódki olej do smażenia około 3/4 litra 1. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto które nie lepi się do rąk ani stolnicy

Gotowanie...to proste !
Łopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze 199

Łopatka wieprzowa podawana z kluskami ( porcja dla 5 osób ) 70 dkg łopatki wieprzowej 2 marchewki 2 cebule 2 łodygi selera naciowego łyżka czosnku ( u mnie mrożonego ) 0,5 l cydru wytrawnego 0,5 l wody sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka tymianku i pół łyżeczki rozmarynu Kluski 0,5 litra jogurtu naturalnego ( oryginalnie(...)dłuższej części w rulon. Rulonik kroimy nożem na plasterki u mnie około 1 cm – a widzicie na zdjęciach jak urosło. Ciasto gotowe, wracamy do patelni. Podnosimy pokrywkę, dolewamy cydr i mieszamy, potem na mięsie układamy kluski, nie za blisko siebie, przykrywamy pokrywką, wstawiamy na nieduży gaz, ew. posypujemy pieprzem i gotujemy około 15 minut.   Kluski urosły i danie

Kuchnia na wzgórzu
Halloweenowy poncz dyniowy 228

Udanej zabawy, no i mam nadzieję, że poncz dyniowy lekko gazowany posmakuje. Składniki: 300 g miąższu upieczonego z dyni 3-5 łyżek syropu z agawy  1 l cydru jabłkowego do dekoracji sok z cytryny i cukier kokosowy  Przygotowanie:  dynie należy przeciąć i pozbyć się pestek układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 min w temperaturze(...)180C.  Następnie miąższ przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na puree, dodajemy miód i cydr. Wszystko razem ze sobą mieszamy. (słodycz zależy od Ciebie więc dodaj syropu z agawy tyle ile lubisz). Szklanki udekoruj krustą. Jak zrobić krustę? Brzeg kieliszka lub szklanki zwilżamy sokiem z cytryny, trzymamy szklankę denkiem do góry i przejeżdżamy kawałkiem cytryny po jej brzegach

Niezły Młynek
Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym 174

Kolejny wpis konkursowy. Takie trochę francuskie połączenie czyli pieczarki, dość powszechne w tamtej kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche. Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby(...)słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę. Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak pieczony z jabłkami w cydrze 188

łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 4 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, pieprz 1 szklanka cydru Sposób wykonania: Kurczaka płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem.  Olej mieszamy z majerankiem, papryką, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Nacieramy marynatą mięso od zewnętrznej i wewnętrznej strony. Odstawiamy kurczaka w chłodne miejsce na około godzinę(...)nasienne i kroimy w ósemki. Do środka kurczaka wkładamy tyle jabłek ile się zmieści (resztę ułożymy później wokół kurczaka). Otwór spinamy wykałaczkami. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy cydrem. Naczynie nakrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie odkrywamy naczynie, wkładamy pozostałe cząstki jabłka a kurczaka smarujemy masłem.  Odkryte naczynie

Qchnia po prostu
Szwajcarski placek królewski z jabłkami 199

soli 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g śmietany 30% 4 kwaśne jabłka 2 łyżki cydru lub rumu 2 łyżki soku z cytryny 50 g jagód 70 g (garść) orzechów pistacjowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę tortową o średnicy 26 cm wysmarować masłem(...)posiekać nożem lub rozbić tłuczkiem na mniejsze kawałki. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie ćwiartki i przełożyć do miski. Sok z cytryny wymieszać z cydrem lub rumem i polać nim jabłka (dobrze dodatkowo wymieszać je w soku dłońmi, dzięki czemu nie stracą swojego świeżego koloru). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić stopniowo dodając

Passions hobbies life
Paella z chorizo i pulpetami drobiowymi (z cukinią) 152

najbardziej- inaczej. Ciekawa odmiana tego tradycyjnego dania. Z pewnością zasmakuje każdemu. Jestem pewna!  Składniki (na 4 porcje): 250 gram chorizo  1 szklanka ryżu Arborio  200 ml Cydru  1 cebula  1 ząbek czosnku  300 gram cukinii  1/2 szklanki passaty pomidorowej  szczypta soli i pieprzu  sok z 1/2 cytryny  natka pietruszki(...)momentu wytopienia się tłuszczu. Dodaję czosnek i cebulę. Smażę minutę i dodaję cukinię pokrojoną w kostkę. Wsypuję ryż, majeranek i skórkę z cytryny. Składniki smażę kilka minut i wlewam Cydr, który redukuję o połowę. Wlewam bulion i pozwalam paelli gotować się na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. Na koniec dodaję passate pomidorową oraz pulpety. Gotuję całość

Mango Papaja
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 250

jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka ) 2 dag mąki ( jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam ) kminek mielony lub majeranek woda ( lub cydr ) do podlania mięsa sól ( i pieprz ) do smaku Przygotowanie Polędwiczki wieprzowe płuczę, osuszam papierowym ręcznikiem, oprószam solą, pieprzem i mąką. Bardzo mocno obsmażam ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu(...)minuty podsmażam. Jabłko obieram, wydrążam gniazda nasienne, kroję na ósemki i dodaję do mięsa. Całość obsypuję mielonym kminkiem lub roztartym w dłoniach majerankiem, podlewam kilkoma łyżkami wody lub cydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia   opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około 4 do 6 godzin Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Risotto ze szparagami i cukinią 146

dwie porcje: 120 g ryżu arborio Pęczek zielonych szparagów ½ cukinii 1 cebula 2 łyżki masła 300 ml warzywnego domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina lub cydru 50 g startego parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamujemy zdrewniałe końce, blanszujemy 2-3 minuty  w osolonym(...)garnku rozpuszczamy pozostałą łyżkę masła, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulę szklimy na lekko złocisto, wsypujemy suchy ryż i ciągle mieszając smażymy 2 minuty, po czym wlewamy wino lub cydr i dokładnie mieszamy aż nieco odparuje i zostanie wchłonięte przez ryż.  Gotujemy około 15 minut dolewając po trochu, stopniowo bulionu, kiedy ryż już zacznie dochodzić dodajemy podsmażone szparagi wraz

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym 121

keksówkę/ 4 jabłka, 1i1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, garść rodzynek (wcześniej namoczonych w cydrze), 2 łyżki kremu cytrynowego Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego(...)połączenia się piany z ciastem. teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 40minut. Wystudzony chlebek dekorujemy. Ja użyłam kwaskowatego kremu cytrynowego i potrzepałam ziarenkami granatu. Artykuł Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Schab gotowany w sosie śmietanowo- pomidorowym 165

późną kolację, prawda Adam? :) Składniki (na 4 porcje): 1 kg schabu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 1 łyżka oleju 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 szklanka cydru 1 lampka wytrawnego wina 750 ml bulionu przyprawy: ostra papryka, majeranek, sól i pieprz 100 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej posiekana natka pietruszki Do podania: puree(...)cebulą i pora. Schab oczyszczam z błon i kroję na plastry o szerokości 0,5 cm. Wrzucam do garnka i smażę całość 2-3 minuty. Dodaję przyprawy. Wlewam cydr oraz wytrawne wino i redukuję sos o połowę. Wlewam bulion i całość gotuję godzinę. Po tym czasie dodaję passatę pomidorową i gotuję sos kolejne 30 minut. Po upływie tego

Mango Papaja
Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami 159

Składniki: filet z dorsza pół puszki cydru 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz kilkanaście kropli z cytryny 1-2 ząbki czosnku por Przygotowanie Pora poszatkować i podsmażyć na solidnej łyżce masła. Następnie podlać cydrem i trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę

Gaździnka warzy
Sylwestrowe propozycje 307

Wieczór Sylwestrowy zbliża się wielkimi krokami. Jeśli nadal nie wiecie co przygotować mam dla Was kilka propozycji na łatwe i smaczne przekąski. Grzanki z polędwicą wieprzową w cydrze oraz chipsami z jabłka i szynki parmeńskiej Pulled beef w czekoladzie na grzankach "Szarpana wołowina" Focaccia z parmezanem i pomidorami Bagietka z serem pleśniowym i grillowaną morelą   Idealnie przyrządzona pierś kaczki(...)bazylią Jajka faszerowane pieczarkami Sałatka Caprese Prosta tarta z pomidorami, kozim serem i anchois Hummus z suszonymi pomidorami Kanapki z rukolą, chipsem z szynki parmeńskiej oraz duszoną w cydrze polędwicą wieprzową Śledzie na pierniku Śledzie z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką w śmietanie Lasagne z krakersami Świeży śledź w tempurze Drodzy czytelnicy, życzę Wam wspaniałej zabawy Sylwestrowej oraz wszystkiego

Mango Papaja