warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki ( można zastąpić posiekaną chili) , dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz. Zachowując podstawowe zasady(...)zawsze w 100% żywe małże. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: 1 kg żywych muli w wodzie morskiej, 1 szalotka, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki cydru, 1 cytryna, 3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego, * 1/2 pęczka natki pietruszki, sól i pieprz do smaku
SzczyptaSmaQwersji Fit! Dietetyczna kasza jaglana z rukolą i zielonym sosem! Pyszne, zdrowe i sycące danie! Składniki: - 1 szklanka kaszy jaglanej - łyżka ziaren z dyni - ząbek czosnku - 1/3 szklanki cydru lubelskiego - 1 garść rukoli - 1 łyżka oliwy z oliwek Kaszę przelej na sitku wrzątkiem dwa razy. W rondelku rozgrzej olej, dodaj ząbek czosnku, podlej cydrem lubelskim, dodaj kaszę jak wchłonie cydr
SMYKWKUCHNIsprzedaży włoskie salami. Obok stoisk z serami na festiwalu wystawiło się wielu producentów świetnych polskich alkoholi. Do wyboru były wina (o czym dalej), piwa z Browaru PINTA, cydry, nalewki i miody pitne... Na festiwalu kupiłam butelkę świetnego cydru z mieszanki różnych jabłek starych odmian od Pana Hieronima, specjalizującego się dotąd w nalewkach. ... były też chleby, wędliny, przyprawy(...)blue. "Ze świata" degustowaliśmy 2-miesięczne toskańskie Pecorino oraz francuski Roquefort. Najciekawsze były połączenia sera z dodatkami , oprócz tradycyjnego z winem (tu toskańskim), łączyliśmy np. ser owczy blue z cydrem Ignaców a Roquefort z Miodem Pitnym Koronnym z Pasieki Jaros i chlebem z rodzynkami i migdałami od Consonni. Kontrast pleśniowego ostrego sera ze słodkim alkoholem jest bardzo udany
Chilli Czosnek i Oliwajabłek kwaśnych i jędrnych (350 g) 160 g cukru trzcinowego jasnego sok z połowy cytryny 2 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cydru Ponadto: 2 łyżki masła 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego Wykonanie : 1. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę z cukrem. Mąkę przesiewamy do dużej(...)minut. 5. W czasie pierwszego wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie. Obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ok 1,5 cm kostkę. Jabłka umieszczamy w garnku zalewamy cydrem i sokiem z cytryny dodajemy też cynamon. Gotujemy do częściowego rozpadnięcia się owoców. 6.Po ok 3 minutach płyn powinien odparować w tym momencie dodajemy cukier i mieszamy. Gdy cukier się
vaniliowoczekoladowaprzepis i pozdrawiam. Proporcje na 4 osoby. Składniki: 3 duże pory 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 marchew 3 średnie ziemniaki 100 ml cydru 500 ml mleka 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta cukru 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta przyprawy chili 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry(...)roztopić masło, dodać w kolejności przygotowane warzywa: szalotka, czosnek, ziemniaki, marchew, oprószyć solą i cukrem, chwilę poddusić, a następnie dodać por oraz resztę przypraw wraz z liśćmi laurowymi. Podlać cydrem, chwilę podgotować, około 10 minut. Do podduszonych jarzyn dodać mleko, tak aby mniej więcej przykrywało warzywa w garnku. Można dodać więcej mleka niż podałam w przepisie, ja tego
Wino Francja Kuchniakapusty smalec do obsmażenia 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz papryka czerwona w proszku 3 szklanki bulionu warzywnego (wody) lub pół na pół z cydrem Wykonanie: golonki opalić lub zeskrobać ostrym nożem szczecinę. Doładnie umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć ze wszystkim stron na rozgrzanym smalcu w sporym garnku wyłożyć połowę(...)posiekanej kiszonej kap[usty. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Na kapuście ułożyć golonki i pozostałą kapustę. Podlać całość bulionem lub 1,5 szklanki bulionu i 1,5 szklanki cydru i dusić do miękkości 2 godziny. W międzyczasie można golonki obrócić podawać z puree ziemniaczanym, musztardą lub chrzanem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kasza zdecydowanie jest u nas zbyt rzadko, ale jak już jest to w naszej ulubionej formie, czyli duszona w cydrze. Cydr nadaje charakterystycznego, świeżego smaku, a z dodatkiem ostrych przypraw wychodzi całkiem fajne i niebanalne danie, idealny dodatek do mięs, albo jako samodzielny posiłek do pracy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikosoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 comber z królika uduszony z dodatkiem wina i szałwii kilka listków szałwii sałata strzępiasta pomidorki śliwkowe mini ogórek małosolny rzodkiewka 100 ml cydru 3 łyżeczki musztardy cukier brzozowy sok z połowy cytryny fasola czerwona szynka szwarcwaldzka winogrono ciemne bez skóry 40ml oleju rzepakowego Przygotowanie: 1/ Jeszcze ciepły comber ułóż na kawałkach sałaty, resztę(...)składników ułóż wd. zdjęcia. 2/ Połącz cydr z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i cukrem brzozowym dokładnie mieszając. 3/ Podlej sałatkę dressingiem tak jak na zdjęciu. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: około 1 kg surowej białej kiełbasy 3 jabłka 3 cebule 1 szklanka cydru (Lubelskiego) 0,5 szklanki rodzynek 1 łyżka cukru olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę płuczemy i wkładamy do wrzątku. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie obieramy cebulę i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy cebulę oprószoną solą na dużym ogniu około(...)miejscami była mocna przyrumieniona (nie powinna zmięknąć). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy również w ósemki. Na dużą blachę wykładamy kiełbasę, cebulę, jabłka i rodzynki. Całość polewamy cydrem posypujemy cukrem i pieprzem. Kiełbaski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę do 200°C i dopiekamy aby wszystko się przyrumieniło
Qchnia po prostuŻeberka z jabłkami przygotowaliśmy na jedną z rodzinnych imprez. Dodatek jabłek i cydru bardzo fajnie podkreśla smak mięsa. Przepis znalazłam w Przyślij Przepis (nr. 10/2015). PS. Zdjęcia niestety nie są zbyt urodziwe, ale goście czekali Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych w płacie 3 średnie cebule 4 jabłka 1,5 szkl. cydru 3 łyżki majeranku 4 łyżki keczupu
Pasja Smakukaszy jaglanej 800 ml mleka 3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego pół szklanki cukru cytryna 4 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzątku ewentualnie: trawa cytrynowa Górna warstwa 3 pigwy 200 ml cydru (może być woda) 1/3 szklanki cukru galaretka cytrynowa (na 500 ml wody) 300 ml wrzątku Kaszę opłukać w kilku wodach, przecierając ją między palcami. Ostatnia woda powinna być przezroczysta. Zalać(...)Pigwy obmyć z zamszu, który ją okrywa i obrać ze skórek. Usunąć ich gniazda nasienne. Pokroić pigwy na małe kawałki. Wrzucić pigwy do garnka z podwójnym dnem, zalać cydrem i gotować, aż owoce zmiękną. Gdy płyn odparuje, dodać cukier. Smażyć, aż masa będzie gęsta i owoce będą się rozpadać. Kaszę przełożyć do malaksera. Wyrzucić trawę cytrynową . Zetrzeć do kaszy
Weekendy w domu i ogrodziewszystkim dobrze znaną Żubrówkę z trawą Składniki: 40 ml Żubrówki Bison Grass 40 ml Soku jabłkowego 10 ml Syropu cukrowego 10 ml soku z cytryny szklanka lodu do dopełnienia cydr Sposób wykonania: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem nalej 40 ml Żubrówki Bison Grass 40 ml soku jabłkowego 10 ml soku z cytryny oraz 10 ml syropu cukrowego całość dopełniamy cydrem
Drinkologiapołączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach(...)plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo-miodowy. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy miód oraz cydr gruszkowy i gotujemy. Bierzemy dwie gruszki, obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na patelnię. Do tego dodajemy rozgniecione ziarenka czerwonego pieprzu oraz trochę oliwy (3 łyżki) i smażymy kilka minut
Kuchenne Wariacjegęstym sosie. Składniki: 300 g cebuli pokrojonej w pióra 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka masła – najlepiej klarowanego 1/3 szklanki cydru 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżka mąki sól, pieprz Na patelnie dodajemy masło, miód i zioła. Gdy miód się rozpuści dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Smażymy aż cebula się zrumieni. Następnie(...)wlewamy cydr i doprowadzamy do wrzenia. Całość posypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy bulion i podgrzewamy. Dusimy mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Miksturownikszaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN CZAS SMAŻENIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego
My Culinary Art