prołwdzie 4 nawet niy wiy, co to z tego wszyskego wyjdzie. Jak żech opiykōł miyso, to żech prziszoł na to, że we lodōwce sie chōdzi 5 flaszka cydru i łon aże sie prosi, żeby go dolołć do brytfanki. Jak miyso sie dusiōło ze grincojgym, 6 to żech sznupoł 7 po befyju 8 (choć te nasze befyje, to już niy sōm(...)fynsterbrecie 10 – co sie miało marnować. I tak sie z tego wziyno cołke niy-byle-jake danie. Co potrza? 1 kg schabu 1 cebula szkl ō nka cydru (niy wytrawnego!) 1 z ōmbek czosku abo trocha czosku niedzwiedziego połra liści bobkowych 11 ze 2 łeżki masła klarowanego 1 porcja grincojgu (marchew, pietruszka, zeler i boryj 12 ) szklōnka zielōnyj soczewicy
Chop w kuchnidanie mōmy 6 prawie fertich. Niby proste, ale na talyrzu wyglōndo elegancko i idzie poszpanować, jak dostaniecie jaki bezuch 7 . A jeszcze jak powiycie, żejście to dusiyli we cydrze, to musicie uwarzać, żeby im ze wrażynia gybis 8 niy wylecioł Co potrza? 2 piersi z kurczaka abo połra filetōw ze udzika 1 jabko 2 łodygi zelera naciowego połra gałōnzkōw miynty(...)zōłza 9 sojowo szklōnka 10 cydru ze jabkōw pieprz masło klarowane mało śmietōnka (12 abo 18%) trocha mōnki Miyso pokrejcie na wiynksze kōnski i rozczaskejcie 11 – filety z udzika trza yno rozczaskać. Posmarujcie je zōłzōm sojowōm i posypejcie 12 pieprzym. Do środka kołżdyj rolady wciepcie pokrōne i wymiyszane jabko, zeler i miynta. Tera sie narychtujcie metrowe kōnski 13 nici
Chop w kuchniDziś przedstawiam niezwykle smaczne jesienne danie, które z pewnością zachwyci całą rodzinę. Mięciutka, długo pieczona polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z cydrem, jabłkami i pieczarkami pod chrupiącą kołderką z pieczonych ziemniaków z serem. Cały obiad za jednym zamachem, no może jeszcze jakaś zielona sałatka by się przydała:) Polecam to danie gorąco! Ten przepis znalazłam tutaj. Scroll down for recipe(...)oliwy z oliwek 500 g polędwiczki wieprzowe, pokrojone w większe kawałki 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę 250 ml wytrawnego cydru 300 ml bulionu drobiowego ½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej) 75 ml śmietany 18% 2 jabłka, pokrojone w ósemki 4 łyżki zamrożonego groszku Składniki na chrupiące ziemniaki
karmelowyCydr powoli zyskuje popularność również w Polsce (wcześniej opanował kraje takie jak Wielka Brytania, Francja, Belgia czy Irlandia). Dlatego też warto wykorzystać ten napój alkoholowy do drinków. Drink Cider Mojito stanowi ciekawą odmianę od standardowych drinków, w dodatku dobrze się go pije. Poniżej podaję zastosowane przeze mnie proporcje, które możecie zmieniać wedle uznania. SKŁADNIKI na 1 dużą szklankę drinkową(...)rumu 250 ml cydru gazowanego 1 łyżeczka cukru trzcinowego kilka liści mięty (u mnie mięta cytrynowa i pieprzowa) 30 ml soku limonka/cytryna 4 kostki lodu limonka do dekoracji WYKONANIE Do dużej szklanki drinkowej wrzucić lód, wsypać cukier i dodać miętę. Następnie wlać rum, cydr i dolać soku, tak żeby szklanka nie była zbyt pełna. Gotowy drink udekorować limonką
Passions hobbies lifepritz po polsku czyli pyszny koktajl na bazie Cydru Green Mill z polskich jabłek (zamiast prosecco) i naturalnego syropu z krajowej jarzębiny , który zastępuje popularny aperol :). Bez wątpienia jest to przepis, w którym można pokochać goryczkę zawartą w jarzębinie. Znakomicie orzeźwia w upalne dni, przyda się również podczas wieczornej imprezy. Możecie go przygotować w wersji mniej lub bardziej(...)alkoholowej. Spritz po polsku dobrze się komponuje z owocami, w tym przepisie z pomarańczą i morelą. Czas przygotowania: 2 minuty Składniki: 150 ml Cydr Green Mill, 50 ml syropu jarzębinowego , 30 ml jarzębiaku lubelskiego (opcjonalnie), woda gazowana (najlepiej z syfonu), lód, 1/2 moreli w plastrach (opcjonalnie), plastry pomarańczy. Przygotowanie: Do szklanki wlać syrop jarzębinowy, włożyć kostki lodu
SzczyptaSmaQlasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem Cydr Green Mill. Szybki obiad lub kolacja pachnąca lasem :) Nie przeciągajcie gotowania, dynia i grzyby nie powinny być rozgotowane. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g makaronu farfalle(...)oczyszczonych kurek, 200 g dyni Hokkaido, 200 ml Cydr Green Mill, 10 plastrów prosciutto, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 1/2 białej cebuli, 50 g gorgonzoli, 3 gałązki rozmarynu, 1 łyżka masła, sól i grubo mielony pieprz, oliwa, świeże zioła do przybrania (na zdjęciach macierzanka cytrynowa). Przygotowanie: Makaron wsypać do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować 4 minuty krócej
SzczyptaSmaQPolędwiczki wieprzowe to jedno z tych mięs, które można przygotować na setki różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny :) Moją ulubioną wersją są polędwiczki duszone w cydrze, z dużą ilością cebuli i rodzynkami oraz nutą rozmarynu. Na pewno świetnie sprawdzą się jako danie główne na świątecznym obiedzie. Wystarczy podać do nich kaszę lub ziemniaki i ulubioną surówkę. SKŁADNIKI(...)porcje) 500g polędwiczek wieprzowych 2 duże cebule 1/2 szklanki rodzynek 2 gałązki rozmarynu 150ml cydru 1 łyżka masła świeżozmielony pieprz sól morska oliwa z oliwek lub olej rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Polędwiczki dokładnie myjemu i osuszamy. Nacieramy polędwiczki oliwą, solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzwawmy oliwę z oliwek i obsmażamy polędwiczki z obu stron aż zmienią kolor i mięso będzie
DefinicjaSmakuniesamowicie proste, jedyne czego od nas wymaga ten deser to odrobiny cierpliwości, którą musimy sie wykazać w czasie oczekiwania na stężenie galaretki :) Do jego przygotowania polecam wybrać dość słodki cydr, chyba że preferujecie wytrawne desery. Gwarantuje, że takim deserem zrobicie furorę wśród gości :) SKŁADNIKI (3 porcje) 500 ml ulubionego cydru 2 łyżeczki żelatyny lub agarau 2 łyżeczki cukru lub ksyliitolu(...)borówki) listki mięty do dekoracji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę lub agar rozpuszczamy w 100ml gorącej wody. Dodajemy cukier/ksylitol i mieszmay. Studzimy. Owoce układamy w szklankach/kieliszkach/pucharkach. Przestudzoną żelatynę/agar łączymy z cydrem i zalewamy nim owoce. Wstawiamy do lodówki do stężenia. W czasie tężenia wytwarzają się bąbelki :) Podajemy schłodzone i udekorowane miętą. Smacznego
DefinicjaSmakunakomita przekąska, lunch lub kolacja, wszystko zależy od wielkości porcji, a smak rewelacyjny więc na małych raczej się nie skończy ;). Cydr z polskich jabłek, małże z Hiszpanii, styl azjatycki, smak rewelacyjny :) Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 1 kg świeżych muli, 1 szalotka drobno posiekana, 2 ząbki czosnku, 10 cm trawy cytrynowej (grubsza część) 1/2 - 1 chilli(...)cydru green mill, 100 ml mleczka kokosowego, bukiecik garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy), 3 łyżki masła, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, 2-3 łyżki posiekanego szczypioru czosnkowego (opcjonalnie), pieprz do smaku Do podania: dowolne pieczywo, cytryna pokrojona w ćwiartki, schłodzony cydr green mill. Przygotowanie: Małże oczyścić i umyć pod bieżącą wodą, można też wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie
SzczyptaSmaQksiążki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Tym razem danie główne - duszona łopatka wieprzowa z fasolą i małżami, a wszystko to podane z aromatycznym bulionie z dodatkiem cydru. Z początku obawiałam się tak niecodziennego połączenia składników, jednak danie okazało się rewelacyjne! Jeżeli chodzi o samą czynność jedzenia, polecam łyżkę i ręce :) Ewentualne nadwyżki mięsa możemy zjeść na zimno jako(...)kanapek. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 1 łyżka masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione 500 g łopatki wieprzowej 200 ml wytrawnego cydru 2 łyżki octu jabłkowego 500 ml wody 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 jabłko, obrane, wydrążone 2 liście laurowe 1 gałązka tymianku mały pęczek pietruszki 5 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki
My Culinary Artmożna użyć również innego mięsa. Ja wybrałam gęś, która po długotrwałej kąpieli w tłuszczu zamieniła się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek cydru i soku jabłkowego nadał mu lekko słodki aromat. Rillettes można podawać na co dzień, ale jest tak dobre, że sprawdzi się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką(...)nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego 100 ml cydru 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 goździki szczypta cynamonu 3-4 gałązki świeżego tymianku 4 ząbki czosnku sól i pieprz Ziele angielskie, liście laurowe, goździki, cynamon, przełożyć
Pełny talerzrównież wersję z czerwonym winem, którą możecie znaleźć na blogu - obie pyszne i intrygujące, takie inne i ciekawe. Polecam serdecznie. Karmelki cydrowe Składniki: (na 40 sztuk) 825 ml cydru bzowego 200 g cukru 100 ml śmietany kremówki (38%) 130 g masła 1/4 łyżeczki soli Cydr wlać do rondelka, zredukować do 200 ml - około 15 minut na dużym ogniu. Zahartować kremówkę(...)wlać do cydru, dodać cukier, masło i sól. Gotować bez mieszania, aż masa osiągnie temperaturę 125 st. C. Zdjąć z palnika, przelać do formy (11x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia. Zastygniętą masę pokroić na kawałki, każdy kawałek zawinąć w papier do pieczenia. Smacznego! Ja tymczasem zbieram się w sobie, bo ostatnie przygotowania do popołudniowej imprezy poczynić należy
Pożeraczka, czyli raz adobrzebulwy kopru włoskiego · 2 winne jabłka · 350 ml cydru · 150 ml soku jabłkowego · kilka gałązek świeżego tymianku · 3 łyżeczki(...)pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę cydrową : jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną kostkę, zalać schłodzonym cydrem żeby nie czarniały. Sok jabłkowy zagotować na wolnym ogniu z dwiema gałązkami tymianku, szczyptą pieprzu i soli. Wyjąć tymianek, wsypać żelatynę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać cydr w którym moczyły się
SzczyptaSmaQłatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe, najlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm) 3 duże gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry 2 łyżki oliwy z oliwek(...)oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku, pokrojonego w grube plasterki 3 duże gałązki rozmarynu 6 gałązek tymianku sól i pieprz 3/4 szklanki cydru jabłkowego (najlepiej słodkiego) 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i włóż czosnek, tymianek i rozmaryn. Podsmaż, aż czosnek zacznie się lekko rumienić (nie za długo gdyż stanie się
karmelowyCzemu w produkcji domowych destylatów warto je wybrać? Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Wyrób domowych alkoholi wraca do łask. Coraz częściej doceniamy zalety własnoręcznie zrobionego wina, piwa czy cydru. Oszczędzisz w ten sposób pieniądze, a przy odrobinie wprawy będziesz mógł stworzyć trunek, który smakiem nie odbiega od tego dostępnego w sklepie. Domowe wino lub cydr to też świetny sposób(...)proces mocno różni się od wina czy piwa już na etapie fermentacji. Jednym z najważniejszych elementów tej układanki są drożdże, które powinny być inne niż winiarskie, piwowarskie lub do cydru. Drożdże gorzelnicze. Czemu warto z nich skorzystać? Do fermentacji nastawów przeznaczonych do fermentacji zalecamy dedykowane drożdże gorzelnicze. Dlaczego warto zastąpić nimi szczepy winiarskie lub piekarnicze? Powodów jest kilka: odporność
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne