Kiedy jestem na zakupach w jakimś nowym miejscu, obowiązkowym punktem programu jest dział z dodatkami do pieczenia - zawsze kupuję ciekawe cukierki i posypki, bo "nigdy nie wiadomo, co się może przydać". W rezultacie jedna półka na słodkie drobiazgi już dawno przestała wystarczać i zajmuję powoli następne kawałki kuchni. Z tegorocznych wakacji też udało mi się przywieźć kilka nowych
Ciastkozercysosów sałatkowych podpatrzyłam gdzieś na jakimś opakowaniu ryżu ..w sumie i tak zrobiłam inaczej..ale inspiracja z opakowania..Prosto i smacznie...mieszanka różnych smaków..słodki, kwaśny ..ale dość ciekawe połączenie...po zeszkleniu cebuli z tymi sosami okazało się , że jest on trochę kwaśny...dodałam więc domowy sos słodko -kwaśny..a na koniec doprawiłam chińską przyprawą 5 smaków
Moje domowe kucharzeniewymowa: dźo :D) to regionalna kiełbasa regionu Savoie, gdzie właśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję, jak i wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku byłam zaskoczona tym połączeniem, jednak szybko zmieniłam zdanie
Kitchens Alphabetkolejne, po chwili nie ma się już nic pod ręką a w głowie nadal brak odpowiedzi na nurtujące pytanie. Przyjmijmy więc, że w tej rywalizacji my ogłaszamy remis. Ciekawe które u Was wygrają?! ODSŁONA NR 1- KOKOSANKI JEŻYKI - czyli... wersja wilgotna w środku, rozpływająca się w ustach.SKŁADNIKI:- kostka masła,- 1 szklanka cukru (może być trzcinowy
Wypisz Wymalujwieloowocową firmy Orzech. W jednym słoiczku znalazłyśmy jabłka, śliwki, aronię i wiśnie. Mieszanka idealna do ryżowych kuleczek. Jakie wyszły nasze pączucie?Pyszne i twarde, twarde i pyszne. Ciekawe, charakterystyczne, zupełnie inne niż tradycyjne pączki. Powstała pyszna skorupka, równie pysznie nadziana. Przypominają bardziej ciasteczka - swoją drogą na prawdę genialne - niż pączki, ale to też zasługa tego, że zostały
Wypisz WymalujSmacznego;))Przy okazji zapraszam Was do udziału w konkursie, gdzie czekają na Was ciekawe nagrody
Z miłości do słodkościCzasami proste składniki przynoszą bardzo ciekawe rezultaty. Tak jest w przypadku tych paczuszek, które fajnie sprawdzają się na domowych impreskach :)Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 250 g parówek- 1 ser pleśniowy camembert- zioła prowansalskiePrzygotowanie:Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat nadziewamy pokrojonym w plasterki serem oraz parówką, a wierzch posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniskładników, które nijak miały się do siebie. Nauczyłam się, że czasem im mniej, znaczy więcej. Dzisiaj prezentuję Wam szybką wersję chińszczyzny dla Niego, jak i dla Niej, oraz ciekawe zastosowanie kapusty pekińskiej ;)Składniki:1/2 makaronu wonton1 pierś kurczaka1 zielona papryka1 cebula1 ząbek czosnku1/3 kapusty pekińskiejkilka orzechów nerkowca oliwasól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbirPrzygotowanie:Marynata: kurczaka
Kitchens Alphabetjajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :) Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo :-) I tym sposobem powstały bardzo smaczne kotleciki, które
Walijskie PichcenieCiekawe kto z Was pamięta jak w odległych czasach (PRL-u jeszcze) można było kupić w piekarni biało-czarne ślimaczki, albo małe okrągłe anyżowe ciasteczka na wagę ? Tak mnie ostatnio "naszło" na wspominki i zatęskniłam za starymi smakami :-) Zaczęłam więc od ślimaczków :-) Piekłam już je dawno, dawno temu, ale nie pamiętałam proporcji i skorzystałam
Walijskie PichceniePrzepis na Pychotkę znalazłam TUTAJ i od razu dodałam do folderu, w którym zapisuje sobie ciekawe przepisy do wypróbowania. Po kilku tygodniach przyszedł czas na podjęcie próby :) Przepis oryginalny zmodyfikowałam, gdyż nie bardzo "kręciły mnie" pierniczki, którymi w oryginale pokryta jest góra ciasta. Posypałam je w zamian płatkami migdałów. A teraz moje odczucia
Walijskie PichcenieUwielbiam wynajdować w sklepach makarony o ciekawym kształcie bądź składzie(...)żadnego problemu, bo półki uginają się od oryginalnych włoskich makaronów o zaskakującym wyglądzie. Ostatnio odkryłam trofie. Trofie to uroczy makaron rodem z włoskiej Ligurii. Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której
Walijskie Pichceniemomentu , kiedy ziemniak uzyska pożądaną miękkość. Podawaj z ulubioną sałatką, surówką, dodatkami... Sznycelki a’ la cielęce Primavika powstały z myślą o tych, którzy lubią poznawać nowe i ciekawe smaki. Wyprodukowane z seitanu, czyli glutenu z mąki pszennej, nie zawierają w swym składzie soi, mogą więc być spożywane przez osoby na nią uczulone. Są bogate w białko roślinne
Z Kuchni Do Kuchniznalazłam tutaj..niby według autorki są marcińskie..ja ciut zmieniłam masę i u mnie nie było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki
Moje domowe kucharzeniemojego iście wypasionego ciasta pasowało jak nic.Mój osobisty tester w postaci męża stwierdził, że ta kawa to jest coś pysznego. Kolejny eksperyment będzie z jabłkami ciekawe czy tak samo pyszny?Życzę smacznego
Malinowe Pocałunki