Wspólnie ze sklepem internetowym 13Vip.pl zapraszamy na prosty konkurs! Wymyśl nazwę dla powyższego ciasta i wygraj przydatne w kuchni nagrody! Liczymy na kreatywne pomysły i ciekawe argumenty swojego wyboru. Po zakończeniu konkurencji i wyłonieniu zwycięskiej nazwy, opublikuję przepis na to smaczne ciasto. Tort składa się z biszkoptu czekoladowego z orzechami laskowymi, masą pralinowo-czekoladową i domowego dżemu
Przepisy Aleksandrypowodu braków w zaopatrzeniu musiałam wymyślić coś innego. Przypomniałam sobie o daniu, które przygotowywał Gordon Ramsay w swoim programie kulinarnym. Postanowiłam je zrobić i nawet mi smakowało. Ciekawe jest połączenie groszku ze smażonymi gnocchi (czyt. nioki). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandryprzerywnikami, dzięki którym nasza kucharska wiedza poszerza się o kolejne, co raz to nowe fakty. Dzięki nim można dowiedzieć się, m.in. o historii cukru, konserw. Naprawdę bardzo to ciekawe! Publikacja została ozdobiona zdjęciami sprzed wojny. Oglądnąć można fotografie rodzinne, fragmenty Lwowa. Czytając "Kuchnię lwowską" poczułam, jakbym przeniosła się do innej epoki...tak dla mnie ważnej
Przepisy Aleksandrypożywnego posiłku, jemy byle jak, byle gdzie. Czasami po pracy mam tylko siłę na zrobienie sobie prostej kanapki. A przecież życie mamy jedno i powinniśmy jeść dania zdrowe, ciekawe i urozmaicone. Jak dokonać tego w zwariowanych i szybkich czasach, takich jak nasze? Musimy nauczyć się wykorzystywać chwile, a książka Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Gotowanie
Przepisy Aleksandryprzez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka zyskała - podoba mi się ten intensywnie czerwony ciapek z owoców w środku ciastek - to jeszcze ich kwaskowaty posmak świetnie przełamał się ze słodką rodzynką
Grunt to przepis!dodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne, jak i dodatki. Miałam ochotę zrobić do niego pyzy
Ratunku obiadkiedy mamy taką zachciankę nie trzeba od razu biec do restauracji spod znaku złotych łuków. Hamburger nie musi być niezdrowy. Co więcej zdrowy hamburger nie musi być nieciekawy i niezbyt smaczny. Z resztą przekonajcie się sami! Ostatnio postanowiłam trochę poeksperymentować przeglądając zawartość lodówki i kuchennych półek. Tak właśnie powstał ten burger drobiowo-soczewicowy. Soczewica spełnia tutaj dwie ważne
Okolice Palnikakiwi zaskoczy i rozbawi każdego, kogo dobiła ta paskudna pogoda. Konfitura ma ciekawy, słodko-kwaśny smak. Uwielbiam kwaskowe przetwory, dlatego od razu przypadła mi do gustu. Może być ciekawym, egzotycznym dodatkiem do racuchów i naleśników. Przypuszczam, że będzie też fajnie komponowała się w jakimś cieście i na pewno niedługo to sprawdzę ;) Składniki (na 3-4 niewielkie
Kraina Tysiąca Smakówreklam, bo na taką telewizję ja abonamentu płacić nie chcę! Ale wracając do tytułu. Blogi. Przeglądam regularnie, głównie blogi kulinarne i powiem szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczona! To ciekawe, bo w internecie "pisać KAŻDY może, trochę lepiej lub trochę gorzej", a naprawdę rzadko zdarzają się takie wpadki. Czasami mam ochotę napisać w komentarzu" kochana, nie "w orgi nalnym
Kraina Tysiąca Smakówsuchym dodatkiem, do którego koniecznie musi być sos, bo inaczej nie nadaje się do jedzenia, prawda? Bardziej ambitni robią pierogi, gołąbki lub sałatki z kaszą, brawo :) Ale ciekawe podanie kaszy do obiadu, to dla mnie kompletna nowość. A ponieważ pęczak bardzo przypadł mi do gustu, to właśnie on został moim numerem jeden do nauki "obsługi" kaszy
Kraina Tysiąca Smakówpiekarniku nagrzanym do 180*C. Nie posypałam jajek po wierzchu tymiankiem, dlatego są białe, a nie takie apetyczne jak u Mad;) Niemniej wyszło bardzo smaczne i ciekawe danie, do powtórki w różnych kombinacjach:) Komentarze la_mad 2010/03/25 09:03:40 Twoja wersja też jest bardzo apetyczna :) Myślę że z tym podkładem warzywnym można kombinować do woli, zależy
Zdrowa Kuchnia Sowybułeczka z makiem, abzv119.neoplus.adsl.tpnet.pl 2011/05/17 17:38:40 Totalna pychota :) judik1119 2011/05/17 18:02:38 Wspaniały!:) Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, 178-37-60-155.adsl.inetia.pl 2011/05/17 19:05:32 Ciekawe zestawienie składników :) trzcinowisko 2011/05/17 20:50:28 To dla mnie! To dla mnie...jestem totalną orzechocholiczką:) cukrowawrozka 2011/05/17 20:58:12 no popatrz, nigdy nie pomyślałam, żeby dodać masła
Zdrowa Kuchnia Sowypieczenia, więc nastawiłam zegar na 10 minut, a potem dodałam jeszcze 3 min., więc w sumie piekły się 13 minut. Fajnie popękały i wyglądały jak małe bocheneczki:) Ciekawe, bo z wyglądu zupełnie inne niż te z przepisu na cin cin... Próbowałam jeszcze ciepłe i wydawało mi się, że mało jest wyczuwalny smak masła orzechowego, ale jak wystygły
Zdrowa Kuchnia Sowypróbowałam, chociaż przepis mam zapisany. Zastanawiałam się tylko, na co wpływa dodatek majonezu. kasiaorlikowska 2011/10/31 17:05:15 Na różne sposoby już robiłam schab ale ten sposób jest bardzo ciekawy:) kulinarnespotkania 2011/10/31 20:12:43 tez robie podobnie i takie domowe wedlinki sa najpyszniejsze:) sowa_nie_sowa 2011/11/01 12:13:27 Monami - mnie też się kojarzyła z czymś przede wszystkim(...)zrobiliśmy szyneczkę. Była przebojem mojego imieninowego stołu. Pycha! Dzięki za podzielenie się świetnym pomysłem:) Gość: green-nata, nat-208.wolomin.net 2012/01/13 23:23:21 zagotowałam zalewę, schab w lodówce, jestem niezmiernie ciekawa co z tego wyjdzie!! Przyznam się, że podwoiłam ilość czosnku i pieprzu, ale ja lubię dobrze doprawione! Dam znać jutro co wyszło:) sowa_nie_sowa 2012/01/14
Zdrowa Kuchnia Sowy