opakowaniu :) Dzisiejsza tarta inspirowana jest przepisami, które znalazłam w dwóch magazynach: "Moje Gotowanie" (spód) i "Kuchnia - magazyn dla smakoszy" (nadzienie). Oczywiście pozmieniałam je pod siebie ;) Swoją drogą, bardzo ciekawe gazetki, znalazłam w nich wiele fantastycznych przepisów. W przepisie na nadzienie nie ma słowa o tym, że gotową tartę należy schłodzić przez noc w lodówce, jednak po wpadce
My Culinary Artostatniej imprezy domowej w ramach kolacji zaserwowałyśmy rozmaite rodzaje przystawek. Największą popularnością cieszyły się plastry ze szpinkowanych naleśników z farszem z łososia. Danie niezwykle proste w przygotowaniu, jednakże ciekawe połączenie składników daje nieporównywalne walory smakowe! Ilość porcji: 2 naleśniki Czas przygotowania: 20 minut + 1h chłodzenia Składniki: szklanka mleka 2 jajka 150 g mąki 3 kulki mrożonego szpinaku 200g
Kolizje SmakówDzisiaj proponujemy kurczaka z ananasem w mleczku kokosowym. Danie zainspirowane jednym z przepisów Pascala. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a dość ciekawe i nietypowe w smaku. Przypadnie do gustu zwłaszcza fanom połączenia smaku mięsa i owoców. Szczerze polecamy! Ilość porcji: 4 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 2 pomidory ( można zastąpić ½ puszki pomidorów
Kolizje SmakówWilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa tej rośliny. Mało że jest jadalna, ma piękny czerwony lub różowy miąższ to jest przy tym niezwykle smaczna. Delikatna, słodka w smaku idealna jako dodatek do naszej diety ;) Do niedawna mało znana
Kolizje SmakówPyszne boczniaki w panierce ala schabowy to wyśmienita alternatywa dla mięsa. Niezwykle ciekawe grzyby, przesmażone na aromatycznym masełku mają wspaniały smak i aromat. Koniecznie musicie spróbować :) Składniki: 10 boczniaków 50g mąki 50g bułki tartej Jajko 50g masła Świeżo mielony pieprz, sól Do trzech miseczek wsypujemy odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Patelnie stawiamy na średni
Kolizje Smakówurzekł nas ostatnio przepisem na grillowane piersi z kurczaka z truskawkami. Koniecznie musiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety z kurczaka z delikatnymi słodkimi truskawkami. Co ciekawe, danie najbardziej przypadło do gustu męskiej części naszej rodziny, więc polecamy szczególnie panom :) Składniki: 2 piersi z kurczak 5 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 2 łyżki miody
Kolizje Smakówniż rok temu (co bardzo nas cieszy:)) W związku z tym do każdego posiłku staramy się dorzucić (lub przemycić) jakieś zielone lub czerwone bonusy warzywne. Dzisiaj pomysł na ciekawe podanie cukinii z mięsnym farszem. Fajne, smaczne i orginalne danie obiadowe. Sporym jego plusem jest możliwość przygotowania dania wcześniej i zapieczenia w piekarnika po powrocie z pracy. A jeśli
Kolizje Smakówgrouponie. Tam przywitała nas… mapa. Mapa obrazowała drogę wejścia do restauracji, które znajdowało się na innej ulicy. By dotrzeć do niej należało okrążyć słynny Okrąglak (dla turystów nawet ciekawa opcja pozwalająca obejrzeć architektoniczną wizytówkę Poznania:). Lokal okazał się niezwykle sympatyczny z zewnątrz, a i wnętrze było niezwykle miłe i przytulne. W środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać(...)potrawy. Pomiędzy daniem głównym, a deser poprosiłyśmy nawet o odczekanie chwili. + menu utrzymane w stylu indyjskim ( bo czyż nie dziwna jest restauracja np. chińska ze schabowym w menu?) + ciekawy i sympatyczny wygląd lokalu + możliwość zabrania jedzenia na wynos Jeśli ktoś miałby chęć wybrać się do restauracji Shivaz i zasmakować w świecie orientu polecamy skorzystać z Groupona :) Shivaz Restaurant
Kolizje SmakówZapiekanki stanowią ciekawe urozmaicenie domowych obiadów, wystarczy kilka składników, by danie fajnie smakowało. Ziemniaczane zapiekanki bardzo lubię, więc pewnie jeszcze kilka ich Wam pokaże, ta jest pożywna i proporcjonalnie na obiad dla 4 osób. Składniki: - 2 kg ziemniaków - 1 kg mięsa mielonego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu
Zainspirowana w kuchniwłaśnie ta część tej kuchni najbardziej mnie fascynuje. Ze względu na wspólne, wyróżniające je cechy, kuchnię śródziemnomorską możemy podzielić na trzy odmiany: [opracowane na podstawie bardzo ciekawego artykułu An Introduction to Mediterranean Cusine ] Kuchnia wschodniośródziemnomorska: obejmuje Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta(...)oraz pysznych potraw z nich przygotowanych. Mam nadzieję, że poczujecie choć trochę ten klimat, czytając przepisy na moim blogu. Tak więc zapraszam Was do mojego stołu! Jestem też bardzo ciekawa, co Wy rozumiecie pod pojęciem kuchni śródziemnomorskiej
Chilli Czosnek i Oliwaswoje pierwsze kroki i w piątkowy wieczór nie było zbyt wielu odwiedzających. Co nie znaczy, że w sobotę i niedzielę nie było ich więcej:) Znalazłam na targach również ciekawe stoiska książkowe. Pierwsze z nich to stoisko promujące książkę Kuchnia Nowej Zelandii , oferujące również przysmaki z tej odległej wyspy. Ciekawostką było stoisko Muzeum Pałac w Wilanowie sprzedające pierwsze wydane
Chilli Czosnek i Oliwanasza trwała od 8 do 18 łącznie z transferem z/ do hotelu). Mandraka, widok z monastyru, który zwiedzaliśmy z naszym przewodnikiem Widok na krater wulkanu z miasteczka Nikia Ciekawe czy kręcili tu jeden z odcinków Star Treka...;) I ostatnia wskazówka - weźcie ze sobą raczej gotówkę - na wyspie jest niewiele bankomatów, a sporo sklepów i restauracji nie honoruje płatności
Chilli Czosnek i Oliwateż siostrzane wersje w Turcji, co nie jest dziwne ze względu na położenie Kos (przy wybrzeżu Turcji) a także od wieków splatające się losy tych dwóch krajów. Co ciekawe ravani jedzone jest nawet w Egipcie jako ma'mounia. To pewnie prostota przepisu oraz zamiłowanie mieszkańców regionu wschodnio-śródziemnomorskiego do słodkości sprawia, że jest ono tam tak popularne
Chilli Czosnek i Oliwasezamu. Za'atar w kuchni arabskiej wykorzystuje się do przyprawienia dań mięsnych i warzywnych, dodaję się go również do hummusu, posypuje nim chlebki manakish oraz doprawia labneh. Kolejnym ciekawym składnikiem, który wykorzystałam do przygotowania dipu jest melasa z winogron . W krajach arabskich ma ona podobne zastosowanie do miodu, a melasa wymieszana z tahini to przysmak dzieci. Melasa
Chilli Czosnek i Oliwafasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie, jak szparagi. W rozdziale poświęconym wiośnie (bo oczywiście od niego rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy zawierające szczaw , określany przez autorkę "jednym z wiosennych ziół". Jedliście kiedyś szczaw? Moja Mama gotowała z niego smaczną zupę , jednak na tym kończy się moja znajomość
Chilli Czosnek i Oliwa