ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:210/728)

Sałatka z gruszką i gorgonzolą 775

efektowna sałatka to ciekawe i sprawdzone zestawienie smaków: gruszka, ser pleśniowy gorgonzola i orzechy włoskie. Całość skropiona pysznym dressingiem z dodatkiem miodu. Składniki na porcję: sałata garść rukoli mała gruszka 100 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich na dressing: 3 łyżki oliwy                    1 łyżka miodu

wyzwania kuchenne
Złote stosy pomarańczy... i wariatka dzisiaj tańczy 168

wiórek kokosowych starta skórka pomarańczy (oryginalnie jest więcej mleka, ale ja dodałam szklankę soku z pomarańczy, więc na jedno wyszło; poza tym w przepisie jest likier pomarańczowy, tiaaa ciekawe skąd?; można też dodać rodzynki, orzechy itp. ja jednak miałam tylko wiórki kokosowe) Mleko zagotowałam, dodałam ryż i gotowałam do momentu, aż wchłonie całe mleko

bastalena
Barszcz, o którym na Ukrainie nie słyszeli 259

ukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję

bastalena
Xmas... and a Happy 2014 177

wigiliach, a chętnie bym ich spróbowała. Poniżej przedstawiam tegoroczne inspiracje. Nie wiem czy uda mi się ze wszystkich skorzystać, ale większość na pewno zagości na naszym stole... Co ciekawe norweska kolacja wigilijna wcale nie jest postna, tak jak nasza. To duża pokusa, zwłaszcza, że sklepy już od miesiąca kuszą żeberkami, świąteczną kiełbasą i specjalną edycją... indyka. Ja jednak

bastalena
Z kuchni jąćwenedzkiej 190

Kupiliśmy brukiew. Ale co dalej? Co z nią zrobić? Jak ją zjeść? Jak zawsze niezawodny Google wyszukał mi taką  stronkę . Ciekawe potrawy. Ja podkradłam przepis na surówkę. Ale coś mi się wydaje, że na tym się nie skończy. Surówka z brukwi  1/2 brukwi 1 marchew 1 jabłko rodzynki 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny Brukiew

bastalena
Kolacja z dreszczykiem 146

Bastalena ma szczęście do wygrywania konkursów w ciąży. Ciekawe czy i tym razem się uda? Jak myślicie, czy argument w postaci (ewentualnego) porodu na 55m przekona czy raczej przestraszy organizatorów do oddania zaproszenia w me ręce ;) Jak to mówią, jest ryzyko, jest zabawa ;) Czekamy! Jak to zwykle z "fejsbukowymi" konkursami bywa- polub, udostępnij, uzasadnij.  I znowu "zgoniłam

bastalena
Upichcimy... w lipcu? 223

wypatrzyłam u Sióstr. Jednak w tym są nieco uproszczone proporcje. A do wykonania skłania mnie ciekawość opadania i "zniekształcania się" ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko

bastalena
Mufinki waniliowe 188

strąki [o długości nawet 20 cm], które, po wysuszeniu, mają ciemnobrązowy, niemal czarny kolor. Dopóki strąki bazylii nie zostaną wysuszone na słońcu nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu.Co ciekawe, strąków wanilii można używać kilka razy, a następnie suszyć.  Nie tracą one wówczas ani smaku, ani woni. Owoce wanilii to torebki w kształcie strąka, zaostrzonego na końcu. Mają

Moje domowe kucharzenie
Irańska ryba smażona 173

się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. •    Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu. •    Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako

Moje domowe kucharzenie
Pralinki marcepanowe :) 159

wszystko upychamy dokładnie do jakiegoś pudełka (np. po lodach, masełku itp.). Masę zostawiamy w lodówce na noc. Następnego dnia wyciągamy masę i kształtujemy je w kuleczki (lub inne ciekawe kształty). Gdyby jednak okazało się, że masa nie klei się, można spokojnie dodać odrobinę likieru ;) Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku i pozostawiamy chwilę do zgęstnienia. Następnie polewamy pralinki

Emcia Pichci
Herbaty "Oskar" - cz.1 127

czyli herbatę czerwoną liściastą z kwiatem chryzantemy.  Chciałam zaznaczyć, że jestem "smakoszką" herbat liściastych i dzięki firmie Oskar mogłam poszerzyć swoje herbaciane horyzonty o nowe ciekawe smaki. Pierwsza pod moją "lupę" trafiła biała herbata. Opakowanie jest wyjątkowo estetyczne i miłe dla oka.  Po otworzeniu opakowania jesteśmy wstanie od razu poczuć, że mamy do czynienia z naprawdę

Emcia Pichci
Recenzja książki "Kawa - sekrety baristy" 132

Następny rozdział został poświęcony przepisom na różne rodzaje kaw -  od tradycyjnej małej czarnej po Babychino, Chai Latte czy też gorąco czekoladę. Pokuszono się tutaj również o stworzenie zbioru ciekawych kawowych drinków, które w większości zawierały dodatki alkoholu. Wszystkie przepisy są zwieńczone aromatycznymi zdjęciami, które niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich. Kolejna cześć książki pełna jest przepisów

Emcia Pichci
Bułeczki Caterpillar (gąsieniczki) 246

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio w internecie przypadkowo natknęłam się na ciekawe zdjęcie zakręconych hot dogów, które od razu wpadło mi w oko. Postanowiłam je odtworzyć w mojej kuchni. Przepis na ciasto wykorzystałam ze sprawdzonego już wielokrotnie przepisu na hot dogi w bułeczkach z blogu mniam mniam. Wyszły

Marta Gotuje
Ciasto czekoladowe z bezą orzechową 177

konsystencji przypomina trochę Missisipii Mood Cake (również zachęcam do upieczenia-przepis na mojej stronie WŻ- http://www.wielkiezarcie.com/recipe92022.html ), jest nieco gliniaste. Połączenie czekolady z orzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto czekoladowe z bezą orzechową       Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Spód czekoladowy

Mania Gotowania
Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą 120

Bardzo ciekawe i zarazem nieco „dietetyczne” ciasto, gdyż nie zawiera ani tłuszczu ani mąki pszennej. Znaleziony już bardzo dawno na stronie Moje Wypieki. W moim odczuciu ciasto przypomina w smaku makaroniki. Jest delikatne i rozpływające się w ustach. Jest ono idealnym rozwiązaniem gdy nie wiecie jak wykorzystać białka, które często zostają nam np. kiedy robimy kruche ciasto. Ciasto

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania