odżywiania na bezmięsny wymaga ode mnie ciągłej kreatywności, w szczególności, kiedy jestem zobowiązana do współpracy z jakąś marką. Bywa ciężko, ale zmotywowany umysł daje sobie radę, by stworzyć ciekawe i jednocześnie pyszne danie, spełniające jakieś wyszczególnione kryterium. Dzisiejsze danie powstało przy współpracy z marką Winiary. Gulasz w smaku bardzo przypomina wersję z mięsem, które "zastąpiłam" soczewicą i suszonymi
W kuchni Karmel-itkibardzo mi się to podoba. Trochę historii o pierogach ruskich - nie spotkacie ich w Rosji pod taką nazwą! Tam nazywają je pierogami z Polski - ciekawe prawda :) Powstały w dawnej Rusi Kijowskiej na Ukrainie. A pod nazwą Pierogi Ruskie możemy je dostać tylko w Polsce i na Ukrainie. Składniki na ok 50 pierogów: Ciasto
Niezły Młyneksię po przecięciu albo przekrojeniu owocnika. Inna nazwa to rydz czerwony ze względu na czerwonawy kolor. Zobacz inne grzyby w moim Małym Atlasie - poznaj te jadalne i inne, ciekawe gatunki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaefektowna sałatka to ciekawe i sprawdzone zestawienie smaków: gruszka, ser pleśniowy gorgonzola i orzechy włoskie. Całość skropiona pysznym dressingiem z dodatkiem miodu. Składniki na porcję: sałata garść rukoli mała gruszka 100 g sera gorgonzola garść orzechów włoskich na dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu
wyzwania kuchennewiórek kokosowych starta skórka pomarańczy (oryginalnie jest więcej mleka, ale ja dodałam szklankę soku z pomarańczy, więc na jedno wyszło; poza tym w przepisie jest likier pomarańczowy, tiaaa ciekawe skąd?; można też dodać rodzynki, orzechy itp. ja jednak miałam tylko wiórki kokosowe) Mleko zagotowałam, dodałam ryż i gotowałam do momentu, aż wchłonie całe mleko
bastalenaukraiński. Nabrałam ochoty jeszcze bardziej! Podobno z barszczem ukraińskim jest tak jak z rybą po grecku, nazwa nazwą, a w tamtejszych krajach w ogóle o tym nie słyszeli. Ciekawe ;) Moja wersja niestety trochę odbiega od tradycyjnego barszczu. Po pierwsze nie mam buraków, tylko zupkę w proszku, o zgrozo! Po drugie nie mam fasolki szparagowej, ale mam nadzieję
bastalenawigiliach, a chętnie bym ich spróbowała. Poniżej przedstawiam tegoroczne inspiracje. Nie wiem czy uda mi się ze wszystkich skorzystać, ale większość na pewno zagości na naszym stole... Co ciekawe norweska kolacja wigilijna wcale nie jest postna, tak jak nasza. To duża pokusa, zwłaszcza, że sklepy już od miesiąca kuszą żeberkami, świąteczną kiełbasą i specjalną edycją... indyka. Ja jednak
bastalenaKupiliśmy brukiew. Ale co dalej? Co z nią zrobić? Jak ją zjeść? Jak zawsze niezawodny Google wyszukał mi taką stronkę . Ciekawe potrawy. Ja podkradłam przepis na surówkę. Ale coś mi się wydaje, że na tym się nie skończy. Surówka z brukwi 1/2 brukwi 1 marchew 1 jabłko rodzynki 2 łyżki jogurtu naturalnego sok z cytryny Brukiew
bastalenaBastalena ma szczęście do wygrywania konkursów w ciąży. Ciekawe czy i tym razem się uda? Jak myślicie, czy argument w postaci (ewentualnego) porodu na 55m przekona czy raczej przestraszy organizatorów do oddania zaproszenia w me ręce ;) Jak to mówią, jest ryzyko, jest zabawa ;) Czekamy! Jak to zwykle z "fejsbukowymi" konkursami bywa- polub, udostępnij, uzasadnij. I znowu "zgoniłam
bastalenawypatrzyłam u Sióstr. Jednak w tym są nieco uproszczone proporcje. A do wykonania skłania mnie ciekawość opadania i "zniekształcania się" ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko
bastalenastrąki [o długości nawet 20 cm], które, po wysuszeniu, mają ciemnobrązowy, niemal czarny kolor. Dopóki strąki bazylii nie zostaną wysuszone na słońcu nie mają charakterystycznego smaku ani zapachu.Co ciekawe, strąków wanilii można używać kilka razy, a następnie suszyć. Nie tracą one wówczas ani smaku, ani woni. Owoce wanilii to torebki w kształcie strąka, zaostrzonego na końcu. Mają
Moje domowe kucharzeniesię go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. • Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu. • Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny podróżnik Marco Polo. Kurkuma kolorem przypomina szafran i, chociaż w smaku, jest zupełnie inna, to jednak z powodzeniem można ją stosować, jako
Moje domowe kucharzeniewszystko upychamy dokładnie do jakiegoś pudełka (np. po lodach, masełku itp.). Masę zostawiamy w lodówce na noc. Następnego dnia wyciągamy masę i kształtujemy je w kuleczki (lub inne ciekawe kształty). Gdyby jednak okazało się, że masa nie klei się, można spokojnie dodać odrobinę likieru ;) Składniki na polewę podgrzewamy w garnuszku i pozostawiamy chwilę do zgęstnienia. Następnie polewamy pralinki
Emcia Pichciczyli herbatę czerwoną liściastą z kwiatem chryzantemy. Chciałam zaznaczyć, że jestem "smakoszką" herbat liściastych i dzięki firmie Oskar mogłam poszerzyć swoje herbaciane horyzonty o nowe ciekawe smaki. Pierwsza pod moją "lupę" trafiła biała herbata. Opakowanie jest wyjątkowo estetyczne i miłe dla oka. Po otworzeniu opakowania jesteśmy wstanie od razu poczuć, że mamy do czynienia z naprawdę
Emcia PichciNastępny rozdział został poświęcony przepisom na różne rodzaje kaw - od tradycyjnej małej czarnej po Babychino, Chai Latte czy też gorąco czekoladę. Pokuszono się tutaj również o stworzenie zbioru ciekawych kawowych drinków, które w większości zawierały dodatki alkoholu. Wszystkie przepisy są zwieńczone aromatycznymi zdjęciami, które niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich. Kolejna cześć książki pełna jest przepisów
Emcia Pichci