Kolejny pomysł na sprawdzone przekąski imprezowe. Doskonała meksykańska uczta nie obejdzie się bez fajitas. Danie jest o tyle ciekawe, że goście mogą sami tworzyć sobie ulubione kombinację. Jedzenie i zabawa jednocześnie J Oczywiście dodatki możecie dowolnie modyfikować. Polecam! Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów Składniki na 2-3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki
Mania GotowaniaCiekawe kto zna estakadę od dołu ? Muszę przyznać, że ja szczecinianka też nie miałam pojęcia , że na filarach po obu brzegach Odry są namalowane fantastyczne murale. Zobaczyłam je dopiero kiedy wraz z córką , zięciem i wnukami wybraliśmy się na spacer stateczkiem po Odrze. Polecam wszystkim taką wyprawę choćby po to by zobaczyć malowidła
Buniabaje w kuchniprzygotowujemy na obiad coś pysznego, coś innego i coś nietuzinkowego! W ramach nagrody od Lubelli otrzymałam m.in. kaszę pszenna, której nigdy wcześniej nie jadałam. Postanowiłam stworzyć smaczne i ciekawe danie z jej wykorzystaniem. Jest pysznie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - kasza pszenna (lub kuskus) - 6 łyżek ugotowanego bobu - szynka wiejska - 2 grube plastry - 2 ząbki czosnku - zioła toskańskie (ewentualnie prowansalskie) - garść
SMYKWKUCHNIfarszem – koniecznie muszę odtworzyć je w domu, zwłaszcza, że zostałam obdarowana opakowaniem takiej fasoli. Po spacerach i wykładach na temat uprawy fasoli, jej zdrowotnych i innych równie ciekawych walorów, skierowaliśmy się w stronę Sandomierza na lunch do restauracji Sarmackiej . Moją opinię możecie przeczytać w jednym z poprzednich wpisów . Następnym przystankiem, a właściwie docelowym miejscem tego dnia był(...)Poznaliśmy historię wiśni, dowiedzieliśmy się na jakie choroby są narażone drzewa oraz trudnościach, z którymi spotykają się producenci. Mogliśmy spróbować owoców, a nawet brać udział w zbieraniu owoców – bardzo ciekawy proces, nie słyszałam wcześniej o takich kombajnach. Po zbiorach, gdy każdy kto mógł zaopatrzył się w skrzyneczkę wiśni, wyruszyliśmy na lunch do restauracji w hotelu Montis w Poniatowej
Pasja Smakuprzepis powstał na konkurs organizowany przez Zboże smakuje i inspiruje. Udało mi się zająć II miejsce, więc dzisiaj prezentuję Wam cały przepis. Samo zadanie konkursowe było ciekawe, bo musiałam wykorzystać produkt, które znajdowały się na udostępnionej grafice i dodać do nich tylko jeden inny produkt. Składniki: makaron: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 3 pomidory garść listków bazylii sól
Pasja Smakużełądki i wontroba rządzi * moja ambasadorska paczuszka * zestaw dla S :* * maluchy z mamą * maluchy * buraczki * słodka chwila, ale szału nie robi - a takie ciekawe smaki * domowy pedicure zaliczony * Tesco i kolejne przeceny - w żarskim już nie znajdziecie - wzięłam wszystkie * zielony kubek w grochy jest wspaniały * najlepsze warzywa na patelnie * testuję
Magiczne Życie Martytradycyjnie "z wody" ewentualnie z dodatkiem bułeczki z rozpuszczonym masłem. Stanęło na makron ze szpinakiem. Przejrzałam trylion przepisów w internecie, połączyłam je wszystkie i wyszło coś cudownego!!! Co ciekawe w internecie kilkakrotnie powtarzało się twierdzenie "do szparagów idealnie pasuje ser kozi", nie miałam o tym pojęcia ale już teraz mogę potwierdzić. Do szparagów idealnie pasuje ser kozi. :) Niestety
Brzuszki ŁakomczuszkiZainspirowana pewnym blogiem postanowiłam to oto cudo ugotować bo od razu, gdy tylko zobaczyłam takie ciekawe danie, ślinka mi ciekła. A na szpinak miałam ochotę nieziemską. I wyczarowałam, i pyszne było. Co tu dużo mówić, same dobre rzeczy. Ziemniak, jajo, szpinak, mozzarella i sos czosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram
Mango PapajaMoja wariacja na temat knedli. W ogóle w swoim życiu jakoś mało razy jadłam knedle. I nigdy nie uczestniczyłam w robieniu ich, nie wiem czemu. A szkoda, ciekawe i pyszne to danie. Postanowiłam to zmienić i z pomocą wielu blogów, książek kulinarnych zrobiłam swoją wersję tych knedli. A najlepiej smakują gdy połączy się truskawkę, karmel i śmietanę... niepotrzebny
Mango Papajaniestandardowych pomysłów a zainteresowanie sztuką kulinarną sięga swoje maksimum, moje śniadania to przede wszystkim moja największa radość. Radość dla oczu, radość dla podniebienia. Radość dla K. Sama radość, ciekawe na jaki pomysł wpadnę jutro! Składniki: 6 moreli 200 gram waniliowego serka homogenizowanego dwa jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki mąki ćwierć szklanki mleka
Mango Papajaprzysiadów, szybka kawa i śniadanie. Otwierasz lodówkę, drapiąc się w głowę. Znów nie ma nic ciekawego. Jak to nie? A smarowidło z bakłażana? Roboczo nazwałam je smalczykiem, a to dlatego, że po schłodzeniu pasta się zestaliła. Jest wyrazista w smaku, pikantna i dość ciekawa. Bardzo intrygujące, acz przyjemne doznanie. Zrezygnowałam jednak z owej nazwy, bo smalec i bakłażan
W kuchni Karmel-itkistarych gazet. Na pewno można się z tego więcej dowiedzieć o życiu przed wiekiem, niż z lekcji historii. Ja oczywiście zacząłem lekturę od działu „Kulinaria”. Znalazłem tam kilka ciekawych przepisów i postanowiłem spróbować co jadło się przed stu laty. Na początek wybrałem kotlety ze śledzia. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemjest niesamowity ! Można z niego przygotować smaczną sałatkę a ja już zastanawiam się jakby wyglądał ukiszony ? Zobacz także przepis na Udka BBQ z kalafiorem i Kotlety z kalafiora . Ciekawe jakby wyglądały te dania gdyby białego kalafiora zamienić na kolorowego, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzacałej rodziny warto zrobić podwójną porcję. Pulpety są fajnym pomysłem na przemycenie cukinii do diety dzieci – na prawdę trudno się domyślić, że są z niej zrobione. Co ciekawe, można je gotować w bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym
Poezja smakuprzepisu mojej mamy. Słyszałam, że w Polsce prawdziwe wichury, pada śnieg. Jednym słowem zima przypomniała sobie o Polsce :). U mnie, na całe szczęście, jeszcze jest ciepło i słonecznie. Ciekawe na jak długo. Jeżeli doskwierają Wam zimowe szaleństwa pogody, proponuję upiec sobie taki pyszny i łatwy serniczek. Z jeszcze lekko ciepłym ciastem usiąść na kanapie, otulić się w miękki
Przepisy Aleksandry