prawne, domowe tylko przeleciałam wzrokiem, który łapczywie pochłaniał jedynie obrazki. Stop. Dział kulinarny. No, to mogę się zagłębić dokładniej. Nie, nie, to też nie, a może to? Hm, ciekawe, ale nie dziś, zdecydowanie za mało czasu. Wybrzydzając, wydziwiając... tak! To jest świetne. Kiedy byłam w Czechach, niestety tylko kilkanaście kilometrów za granicą, jeszcze parę lat temu, zatrzymałam się
W kuchni Karmel-itkisprawka napięcia nerwowego, jakie wytwarza się w momencie niepokoju ze strony naszego organizmu. Kłamiący często mają zaczerwienioną twarz, a kiedy mówią, uciekają wzrokiem, nie patrzą w oczy. Ciekawe spostrzeżeni - kłamiąc, patrzymy w prawo, mówiąc prawdę natomiast, w lewo. Stary wytrawny kłamca potrafi kłamać prosto w oczy, początkujący niedoświadczony będzie miał rozbiegany wzrok i zwężone źrenice. Potliwość to także
W kuchni Karmel-itkiJest to roślina jednoroczna, która obecnie występuje w uprawach. Jeszcze niegdyś rosła dziko na stepach afrykańskich, ale było to bardzo dawno temu. po ok. pierwszym miesiącu A to ciekawe... W antycznym Rzymie zerwać bazylię mógł tylko władca. Stąd właśnie nazwa pochodzi, tłumacząc bowiem basilium z greckiego, oznacza króla . Traktowano ją jako talizman przed pewną bestią, a mianowicie przed
W kuchni Karmel-itkiochotą na coś słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura. Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę do autorskich receptur. Ciekawe jak długo potrwa ta dobra passa. Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca, a serowy środek rozpływa się w ustach
W kuchni Karmel-itkiucieram. Miętoszę w dłoniach fartuszek - wyjdzie? Wsypuję przesianą mąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego szybę. Ciekawe, co znów spłodziłam. Zupełnie tak było z tymi babeczkami. Powstały podczas sesji dla "Chwili dla Ciebie", w której musiałam coś upiec. Nie miała kompletnie pomysłu i planu, co. Więc
W kuchni Karmel-itkibardzo prosty placek – nie wymaga miksera, nie potrzeba do niego jajka. Ciasta nie trzeba zagniatać – wystarczy wymieszać łyżką. Ciekawym dodatkiem są wiórki kokosowe, które nadają krajance ciekawego posmaku (jeśli nie lubicie kokosa, można zastąpić wiórki taką samą ilością mąki). Składniki na 9 kwadratowych kawałków. Przepis od Donny Hay. Składniki: 4 łodygi rabarbaru 100 g rozpuszczonego masła
Poezja smakudodatnie temperatury - to znak, że powoli się zbliża. Ładna pogoda podwójnie mnie motywuje do zdrowego odżywiania i ruchu. Od jutra po ponad miesięcznej przerwie wracam do biegania. Ciekawe jak moja forma, pewnie trzeba będzie ją budować od początku, ale przy ładnej pogodzie to przecież sama przyjemność :) A co do dzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek
Zgrabne GotowanieCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo
Blondynka Gotujeosobiście skojarzył się z jesienią, za lekki na zimowe wieczory, odrobinę za ciężki na upał. Wieczór po całym dniu pracy, chłodny dzień, ale na deszczowy za lekki. Jej, ciekawe co sobie teraz myślicie, czytając moje skojarzenia :) Smak. Wyczuwalne są dwie dominujące nuty czarnej herbaty i no właśnie. Chwilę mi to zajęło, zanim odgadłam. Czułam coś znajomego
Blondynka GotujeMacie ochotę na pyszne i lekkie ciasto ? to koniecznie zróbcie sobie to ciasto . Jest bardzo ciekawe w smaku po dodaniu do niego imbiru i gruszki . Oba te składniki dają niesamowite połączenie. Wymiary foremki : 28 x 40 cm Czas pieczenia : 30 - 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 4 gruszki szklanka cukru 2 szklanki wody 1/2 szklanki miodu
Słodkości i nie tylkoKilaka pomyslow na ciekawe sniadanko dla naszych mezow i pociech Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebula 8 jajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak
Klaudynkowa kuchniastaram się tego nie robić. Nadwyżki zwykle zamrażam i są jak znalazł na czarną godzinę. Cześć potraw jednak przerabiam dodając do zupełnie innych dań i czasami powstają bardzo ciekawe rzeczy. Tak jak ta frittata, która bardzo nam smakowała. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprawda ? To kolejna modyfikacja przepisu na nocne bułki , który jest bardzo wdzięczną podstawą :) Tym razem m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, która w pierwotnym przepisie wydaje się być spora. Co ciekawe bułki wyrosły tak samo. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadworca do domu to czułam się jak brudas i pewnie tak myśleli o mnie inni pasażerowie. Ot, takie wspominki :) Dzisiejsze pierogi zrobiłam nieco inaczej niż zwykle - wyszły ciekawe z wyglądu i bardzo smaczne :) Źródło inspiracji Ciasto z mąki i zsiadłego mleka jest delikatne i dobrze się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje
Smaczna Pyzaprzepisem. Jakoś tak najpierw nie miałam pomysłu, potem czasu, ale jestem i przedstawiam Wam bardzo smaczne danie. Wbrew pozorom nie skomplikowane a bardzo smaczne i moim zdaniem ciekawe chociaż to już musicie ocenić sami. I też o taką ocenę Was ładnie proszę bo ten właśnie przepis zgłosiłam do konkursu sponsorowanego przez markę Almette i nie ukrywam, że bardzo
Smaczna Pyza