niezwykle lekka, letnia propozycja. Specjalnie przygotowałam takie maleńkie porcje, aby poczęstowany gość nie zasłodził się, co zazwyczaj ma miejsce przy tego rodzaju słodkościach, zaś mógł degustować i cieszyć się ciekawym smakiem nadzienia. Składniki (na 10 porcji) 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej krem 100g serka mascarpone
Raj dla Podniebieniatrzymał formę? Nie ma sprawy, dajcie mi tylko chwilę na porządne zatemperowanie czekolady i kawałek sztywnej folii. Będzie tak widowiskowy, jak tylko można sobie wyobrazić. Ostatnio jednak odkryłam kolejną ciekawą rzecz, która banalna w swej prostocie z pewnością uratowałaby niejedno ciasto bez wyrazu. W czym rzecz? W soku z cytryny i... Cukrze waniliowym . Niedawno robiłam w pracy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomarańczowy dressing jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze
Lamarida.plCzasami szukamy nowych smaków, inspiracji, ciekawych połączeń. Uwielbiamy tradycyjne potrawy, jednak od czasu do czasu lubimy zaszaleć :) Taka jest właśnie ta potrawa. Z jednej strony schab, tradycyjne roladki, nawet chrzan niczym specjalnym się tutaj nie wyróżnia. Wystarczyło jednak dodać tylko orzeszki ziemne, umiejętnie to połączyć i "ta da". Roladki smakują przepysznie na ciepło jak i na zimno. Ja jednak
Świat Smakuujął mnie i zaciekawił… Natychmiast pomyslałam o takim serniku! Aby zniwelować posmak cierpkości dodałam cytryny, która orzeźwia i nadaje smak serowcowi. No i w ten sposób całość jest ciekawa i przyjemna w konsumpcji Zachęcam do eksperymentu! Składniki 250 g twarogu tłustego 250 g twarogu półtłustego 100 g sera ricotta 2 duże jajka sok z 1/2 cytryny otarta skórka
Raj dla PodniebieniaKolejny post związany z przetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre. Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik): około 6 ogórków gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości) chrzan około 3 cm 1 duży lub dwa małe
Karola gotujepietruszki. Pewnie znawcy kulinarni się oburzą, że to już nie jest schabowy, ale w moim domu liczy się smak i zadowolenie osób spożywających posiłek, a nie nazwa dania. Jestem ciekawa, czy również lubicie czasem eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje wersje znanych potraw? Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mleka
Kuchcik gotujewyglądają nie najgorzej :)) Boczniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Podobno smaczne są w wersji a’la flaczki ale jakoś u mnie nie są zbyt popularne takie grzyby. Ciekawa jestem co Wy robicie z tych grzybów? Boczniaki marynowane 1 kg grzybów boczniaków 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 10 ziaren pieprzu 5 ziaren
Pieguskowa Kuchniablogiem przeszłam lekką metamorfozę, nauczyłam się choć troszkę robić zdjęcia (wcześniej mnie to w ogóle nie interesowało, teraz coraz bardziej wciąga), oswajam się z komputerem i poznałam wiele ciekawych osób. Powoli czuję się cząstką tej wspaniałej blogowej rodzinki co mnie niezwykle cieszy. A teraz do rzeczy. Od kiedy ich spróbowałam już mi nie smakują zwykłe korniszony tylko
Pieguskowa Kuchniarzeczywistości, pobujać w obłokach, 9. Lubię (to chyba za mało powiedziane) czekoladę pełnomleczną z całymi orzechami laskowymi lub migdałami, 10. Lubię zwiedzać zamki, ponieważ takie miejsca zawsze kryją jakąś ciekawą historię (a nawet słuchać bajek). Do zabawy zapraszam: Marzynię dziqą karolkę pookcook pyrę brysskę gosię Mam nadzieję, że te osoby jeszcze nie brały udziału w tej zabawie, skorzystają
Pieguskowa Kuchniaspecjalnych gości – rodziców, którzy mieszkają daleko ode mnie i są bardzo rzadkimi bywalcami w moim domu. Razem z mamą nasmażyłyśmy mnóstwo pysznych mięciutkich chrustów, bo takie lubię najbardziej. Ciekawa jestem jakie Wy wolicie – grubsze i puszyste czy cienkie i chrupiące? Z podanego przeze mnie przepisu można przygotować i jedne i drugie – zależy to od tego
Pieguskowa Kuchniazaczęły się dopiero w piekarniku, kiedy okazało się, że „ślimaki” się rozrywają i cały efekt szlag trafia. Na szczęście zostało mi nieco ciasta i jakoś wybrnęłam z nieciekawej sytuacji. Jedno jest pewne- choć efektownie wyglądało to nie upiekę więcej tego ciasta. Zastanawiałam się czy go w ogóle publikować ale ostatecznie pojawia się na blogu tylko uprzedzam
Pieguskowa Kuchniawłaśnie gotowało się u mnie w domu rodzinnym i miałam ogromną ochotę na powrót do tego smaku :). W większości domów gotuje się rybną z pomidorami, nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jaką jada się u Was? Napiszecie? Zupa rybna świeże ryby najlepiej okonki, płocie u mnie leszcz marchew ziemniaki cebula albo por natka pietruszki koperek szczypiorek liść laurowy ziele
Pieguskowa KuchniaOstatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie, zawekowałam kilka słoików nowym sposobem. Ciekawa jestem czy dodatek warzyw mocno wpłynie na smak tego warzywa, które przygotowane w zalewie po żydowsku uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu. Ogórki po żydowsku
Pieguskowa Kuchniatemu Ania zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co z tego wyszło? sama jestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała lekko wytrawna tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami
Pieguskowa Kuchnia