ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:209/728)

Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką 164

niezwykle lekka, letnia propozycja. Specjalnie przygotowałam takie maleńkie porcje, aby poczęstowany gość nie zasłodził się, co zazwyczaj ma miejsce przy tego rodzaju słodkościach, zaś mógł degustować i cieszyć się ciekawym smakiem nadzienia. Składniki (na 10 porcji) 3 białka w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej krem 100g serka mascarpone

Raj dla Podniebienia
Cukiernicze tajemnice i gofry jogurtowo-miodowe z nutką mięty 189

trzymał formę? Nie ma sprawy, dajcie mi tylko chwilę na porządne zatemperowanie czekolady i kawałek sztywnej folii. Będzie tak widowiskowy, jak tylko można sobie wyobrazić. Ostatnio jednak odkryłam kolejną ciekawą rzecz, która banalna w swej prostocie z pewnością uratowałaby niejedno ciasto bez wyrazu. W czym rzecz? W soku z cytryny i... Cukrze waniliowym . Niedawno robiłam w pracy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowy dressing do sałaty 173

Pomarańczowy dressing jest ciekawą w smaku mieszanką pasty miso, sosu sojowego z orzeźwiającym i słodkim sokiem z pomarańczy. Mój absolutnie ulubiony sos do wszelkiego rodzaju sałaty: nie tylko lodowej czy rzymskiej, ale również szpinaku, roszponki, rukoli. Wystarczy dodać pomidora, ogórka, paprykę lub inne ulubione warzywko, obficie skropić dressingiem i przystawka do obiadu gotowa. A jeśli do tego dołożycie jeszcze

Lamarida.pl
Roladki wieprzowe z chrzanem i orzeszkami 235

Czasami szukamy nowych smaków, inspiracji, ciekawych połączeń. Uwielbiamy tradycyjne potrawy, jednak od czasu do czasu lubimy zaszaleć :) Taka jest właśnie ta potrawa. Z jednej strony schab, tradycyjne roladki, nawet chrzan niczym specjalnym się tutaj nie wyróżnia. Wystarczyło jednak dodać tylko orzeszki ziemne, umiejętnie to połączyć i "ta da". Roladki smakują przepysznie na ciepło jak i na zimno. Ja jednak

Świat Smaku
Sernik matcha cytrynowy 149

ujął mnie i zaciekawił… Natychmiast pomyslałam o takim serniku! Aby zniwelować posmak cierpkości dodałam cytryny, która orzeźwia i nadaje smak serowcowi. No i w ten sposób całość jest ciekawa i przyjemna w konsumpcji Zachęcam do eksperymentu! Składniki 250 g twarogu tłustego 250 g twarogu półtłustego 100 g sera ricotta 2 duże jajka sok z 1/2 cytryny otarta skórka

Raj dla Podniebienia
Ogórki kiszone na zimę 180

Kolejny post związany z przetworami mojej babci. To od niej dostałam przepis na ogórki, których nie mogę kupić w żadnym sklepie. Niepowtarzalny smak :) Jestem ciekawa czy wyjdą mi równie dobre. Składniki na ogórki kiszone na zimę (1 słoik): około 6 ogórków gałązka lub dwie kopru (w zależności od jej wielkości) chrzan około 3 cm 1 duży lub dwa małe

Karola gotuje
Schabowy po indyjsku 842

pietruszki. Pewnie znawcy kulinarni się oburzą, że to już nie jest schabowy, ale w moim domu liczy się smak i zadowolenie osób spożywających posiłek, a nie nazwa dania. Jestem ciekawa, czy również lubicie czasem eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje wersje znanych potraw? Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego  1 szklanka mąki ryżowej  1 szklanka mleka

Kuchcik gotuje
Boczniaki 169

wyglądają nie najgorzej :)) Boczniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Podobno smaczne są w wersji a’la flaczki ale jakoś u mnie nie są zbyt popularne takie grzyby. Ciekawa jestem co Wy robicie z tych grzybów? Boczniaki marynowane 1 kg grzybów boczniaków 2 szkl wody 1/2 szkl octu 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 10 ziaren pieprzu 5 ziaren

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki po żydowsku 155

blogiem przeszłam lekką metamorfozę, nauczyłam się choć troszkę robić zdjęcia (wcześniej mnie to w ogóle nie interesowało, teraz coraz bardziej wciąga), oswajam się z komputerem i poznałam wiele ciekawych osób. Powoli czuję się cząstką tej wspaniałej blogowej rodzinki co mnie niezwykle cieszy. A teraz do rzeczy. Od kiedy ich spróbowałam już mi nie smakują zwykłe korniszony tylko

Pieguskowa Kuchnia
Lubię :) 108

rzeczywistości, pobujać w obłokach, 9. Lubię (to chyba za mało powiedziane) czekoladę pełnomleczną z całymi orzechami laskowymi lub migdałami, 10. Lubię zwiedzać zamki, ponieważ takie miejsca zawsze kryją jakąś ciekawą historię (a nawet słuchać  bajek). Do zabawy zapraszam: Marzynię dziqą karolkę pookcook pyrę brysskę gosię Mam nadzieję, że te osoby jeszcze nie brały udziału w tej zabawie, skorzystają

Pieguskowa Kuchnia
Chrusty 104

specjalnych gości – rodziców, którzy mieszkają daleko ode mnie i są bardzo rzadkimi bywalcami w moim domu. Razem z mamą nasmażyłyśmy mnóstwo pysznych mięciutkich chrustów, bo takie lubię najbardziej. Ciekawa jestem jakie Wy wolicie – grubsze i puszyste czy cienkie i chrupiące? Z podanego przeze mnie przepisu można przygotować i jedne i drugie – zależy to od tego

Pieguskowa Kuchnia
Torcik z rabarbarem i truskawkami 132

zaczęły się dopiero w piekarniku, kiedy okazało się, że „ślimaki” się rozrywają i cały efekt szlag trafia. Na szczęście zostało mi nieco ciasta i jakoś wybrnęłam z nieciekawej sytuacji. Jedno jest pewne- choć efektownie wyglądało to nie upiekę więcej tego ciasta. Zastanawiałam się czy go w ogóle publikować ale ostatecznie pojawia się na blogu tylko uprzedzam

Pieguskowa Kuchnia
Zupa rybna 157

właśnie gotowało się u mnie w domu rodzinnym i miałam ogromną ochotę na powrót do tego smaku :). W większości domów gotuje się rybną z pomidorami, nigdy takiej nie jadłam, ciekawa jestem jaką jada się u Was? Napiszecie? Zupa rybna świeże ryby najlepiej okonki, płocie u mnie leszcz marchew ziemniaki cebula albo por natka pietruszki koperek szczypiorek liść laurowy ziele

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki po żydowsku II 113

Ostatnio natknęłam się na nowy sposób przygotowania ogórków po żydowsku, spodobał mi się, więc korzystając z tego, że jeszcze trochę ogórków na działce rośnie, zawekowałam kilka słoików nowym sposobem. Ciekawa jestem czy dodatek warzyw mocno wpłynie na smak tego warzywa, które przygotowane w zalewie po żydowsku uwielbiam. Przepis znalazłam w kolekcji Pani domu. Ogórki po żydowsku

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 165

temu Ania zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co z tego wyszło? sama jestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała lekko wytrawna tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami

Pieguskowa Kuchnia