większe, z bardziej lub mniej istotnej okazji, jest dla mnie pretekstem do wymyślania jakichś nowych specjałów. Może nie zawsze jest to coś innowacyjnego, ale fajnie jest zaskoczyć gości jakimś ciekawym połączeniem, sposobem podania. Zbliża się Sylwester, więc polecam poniższy przepis. Możecie też podać w ten sposób inną, swoją ulubioną sałatkę. Poszalejcie trochę w kuchni na koniec roku :) Czytaj więcej
PichceniomaniaPasta z wędzonego łososia w muszlach Pyszna przekąska, która uświetni niejedno domowe przyjęcie. Muszle ładnie prezentują się na talerzu i wspaniale smakują, stanowią ciekawą przystawkę. polecam! Inne pomysły na pyszne i efektowne wykorzystanie muszli makaronowych znajdziecie TUTAJ Składniki: 15 muszli makaronowych 100g wędzonego łososia 100g serka śmietankowego 3 jajka ugotowane na twardo 5 rzodkiewek 3 płaty papryki marynowanej
Blog z ApetytemPoznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów. "Autorką książki Przepisy diety warzywno-owocowej doktor Ewy Dąbrowskiej jest moja wspaniała synowa Beata. Ma ona wspaniały dar - z łatwością tworzy ciekawe kompozycje potraw, które spełniają kryteria mojej diety. Z radością polecam tę książkę." Dr Ewa Dąbrowska Po świątecznym szleństwie uraczyłam wszystkich świeżym sokiem z wyciskarki wolnoobrotowej i jestem pewna
Z Kuchni Do Kuchnibył dla mnie wspaniały rok, nie tylko ruszył Kuchennyviral.pl, ale udało się z powodzeniem zaprezentować kilka ciekawych przepisów. Pokusiłem się o małe podsumowanie na moim blogu i wybrałem pięć najlepszych przepisów 2017 r. Zanim podzielę się listą, pragnę wszystkim podziękować za wszystkie uwagi – pisane tutaj pod przepisami jak i na serwisach społecznościowych – Youtube , Facebook , czy Instagram . Czytam
Kuchennyviral.plBezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze ubić miałka z cukrem. Wybierając jajka na bezy zazwyczaj kupuję rozmiar M lub L i pozostawiam w lodówce na minimum tydzień przed ubijaniem. Bezy migdałowe idealnie pasują do popołudniowej kawy, można je także
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapokazują, że zaglądacie na blog nie tylko po te wszystkie wspaniałe i pyszne przepisy ale również macie ochotę poczytać moje grafomaństwo A w 2018? Oj tu już szykujemy dużoooo ciekawych przepisów i całkiem nowych projektów Nie mogę się już doczekać!! Szczęśliwego już prawie Nowego Roku! Artykuł NAJPOPULARNIEJSZE WPISY 2017 r. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeNastępny Zapisz się na newsletter, aby otrzymać dostęp do SPIŻARNI . Na blogu jest również przepis na roladę serową z kurczakiem ( PRZEPIS TUTAJ ). Jestem ciekawa, który przepis bardziej Wam się podoba? Artykuł Rolada serowa bez pieczenia pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plMenu sylwestrowego ciąg dalszy Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo szybką i ciekawa w smaku sałatkę z serem camembert i ciemnym winogronem w towarzystwie płatków chili. Osobiście uważam, że połączenie winogron i tego sera jest wyjątkowo udane. Jeśli lubicie jak w sałatce coś chrupie spokojnie możecie dodać do niej kilka grzanek pokrojonych w kosteczkę. Do tego dobra
Życie ze smakiemŚledzie w oleju z warzywami Ciekawe połączenie smaków i kolorów. Prosty i szybki przepis na śledzie w oleju, z dodatkiem chrupiących warzyw. Polecam! Składniki: 3-4 płaty śledzi a’la Matjas 1 cebula 1 czerwona papryki 2 ogórki konserwowe 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 słoika marynowanych pieczarek około pół szklanki oleju *** Śledzie płuczemy w zimnej wodzie
Blog z Apetytembardzo fajna propozycja na przyozdobienie klasycznego ciasta brownie. Możecie skorzystać z naszego przepisu na ciasto lub zrobić swoje ulubione, następnie „przyklejacie” czekoladą kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :) Ilość porcji: 2 małe okrągłe blachy o średnicy 18cm, z każdej 6 „reniferów” Składniki: Na ciasto: 100g mąki pszennej 100g masła
Kolizje SmakówTatar z suszonych pomidorów jest pyszny, wyraźny w smaku i ma ciekawą oleistą i strukturę z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Przygotujecie go w kilkanaście minut, z kilku zaledwie podstawowych składników. Najlepiej smakuje na kromce domowego chleba, z kieliszkiem schłodzonego białego wina. Sprawdzi się na wigilijnej kolacji lub jako jedna z przekąsek na sylwestrowej imprezie. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej. Polecam
cool and mintyDziś prosta, smaczna propozycja. Ekspresowa surówka z białej rzodkwi i jabłka. Ciekawe połączenie smaków, minimalna ilość składników. Surówka najlepiej smakuje, gdy schłodzimy ją chwilę w lodówce (smaki się przegryzą). Spróbujcie. Składniki: 1 biała rzodkiew (średnia) 1 soczyste jabłko 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 łyżki majonezu – u mnie tradycyjny bezglutenowy od Eko-Młociny sól i pieprz
Słodkie okruszkizapach przenosi nas w magiczny okres świąt Bożego Narodzenia. Nie może zabraknąć tego połączenia podczas świąt, dlatego wymyśliłam ciasto pachnące cynamonem i pomarańczami. I tak powstał cynamonek... Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika: z cynamonem i galaretką z pomarańczy na spodzie kakaowym. W święta możemy zaskoczyć gości sernikiem w innej, niebanalnej odsłonie. Smakuje wybornie 😋 Składniki: (składniki na małą blachę
Kuchnia MagdaLenyklasycznych śledziach w śmietanie pora na przepis mniej znany, ale równie smaczny i do tego szybki. Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką i włoskimi ziołami to ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli tej rybki, a u mnie tzw. must have na wigilijnym stole :) Składniki: 5 filetów śledziowych 2 małe cebule 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z zalewą 2 łyżeczki suszonego
wyzwania kuchenneminimum ozdób i proste, czarno białe etykiety. Zobaczymy co z tego wyjdzie (Jeśli szukacie pomysłów na to jak kreatywnie zapakować prezenty to polecam przejrzeć Pinterest – znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przykładów W tym roku do głównych prezentów planuję dołożyć także słodki drobiazg. Jednym z nich będzie Czekolada orzechowa z karmelizowanymi migdałami z dzisiejszego przepisu. Gwarantuję Wam, że przypadnie
365 dni dookoła kuchni