Sałatka z parówkami, rzodkiewką i jajkiem z dodatkiem koperku, na bazie jogurtu, majonezu i musztardy, to ciekawe i nietypowe połączenie składników. Jak ją zrobić? To dziecinnie proste, wystarczy wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać i smaczna przekąska gotowa. składniki na 3 porcje 5 parówek (przygotowanych według przepisu na opakowaniu) 4 jajka ugotowane na twardo
Smakowite Daniapewnego czasu wolno gotowane ossobuco można było kupić w jednym z dyskontów, jednak postanowiłam przygotować te mediolańską potrawę sama, wykorzystując wolnowar. Zaczęło się przeglądanie przepisów, szukanie inspiracji. Co ciekawe, wiele przepisów sugeruje zakup np. kilograma giczy i pokrojenie jej w plastry w domu. Hmm, może jest to możliwe, mając gdzieś na zapleczu piłę łańcuchową. Chcąc mieć nadal
Obiad gotowyPoznania, do restauracji "U Myśliwych" na przystawkę jedliśmy przepyszny barszcz Ukraiński. Tak mi ta zupa zasmakowała, że postanowiłam spróbować zrobić ją w domu. Poszperałam w internecie w poszukiwaniu jakiś ciekawych przepisów i zabrałam się do gotowania. Zupa wyszła naprawdę dobra, ale oczywiście do tej co jadłam w restauracji nie ma co się równać. Chyba będę musiała pójść
Delusional TrineJuż niejednokrotnie zapewne przeszukiwaliście internet w poszukiwaniu ciekawej propozycji sałatki, dodatku do obiadu . Więcej nie musicie już tego robić. W tym wpisie propozycja Madzi na szybką sałatkę , która będzie pasowała praktycznie do każdego dania. Tak, tak… tym razem pójdziemy odrobinę na łatwiznę i skorzystamy z gotowego miksu sałat, a zatem do dzieła… poniżej znajdziecie przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pięknym pomarańczowym kolorze, i bogatym smaku. Sezon na dynie w pełni, więc to doskonały czas na upieczenie sernika dyniowego. Spód sernika jest z mielonych migdałów i czekolady. Bardzo ciekawe połączenia. Polecam Wam serdecznie Spód (tortownica o rozmiarze 24 cm) 2 białka 50 g cukru pudru 60 g mielonych migdałów 2 łyżki kakao 50 g pokruszonej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukryżowy z cynamonowym jabłuszkiem i mandarynkami. Uwielbiam to połączenie. Do tego odrobina cynamonowego syropu i… nie może być lepiej Przy takim puddingu jest chwila na przejrzenie nowych, ciekawych i zdrowych przepisów na koktajle. A potem… czas zacząć długi intensywny dzień. Miłego dnia moi drodzy Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych około 3/4 szklanki mleka (można dodać więcej
Słodkie okruszkizwłaszcza jak ma kto za nas zagnieść ciasto. Ja posłużyłam się Companionem, ale oczywiście jak nie macie lub macie dopiero na uwadze, to i dłonie sobie poradzą. Co ciekawe zrobiłam takie dwie porcje, bo stwierdziłam, że Mąż na pewno nie zje i że ja wszamam na kolację :D ale o dziwo! Zjadł i powiedział że mu smakowało
Kuchnia w czekoladziePasty z suszonych pomidorów Sokołów „Z gruntu dobre” . Serdecznie dziękuję Akademii Smaku Sokołów za zaproszenie. Za dobre dania, rozmowy przy herbacie i za to, że mogę spotykać tak ciekawych ludzi
AZgotuj!Tortilla z rybą w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw oraz wyjątkowym w smaku sosie tatarskim to świetne połączenie i ciekawa, wegetariańska alternatywa dla tradycyjnej tortilli. Tortilla z Rybą i Sosem Tatarskim - Składniki: (4 duże tortille) sos tatarski: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka
Słodka Stronarezerwą... Ojczyzną bakłażana są Indie, a w Europie pojawił się z pomocą Maurów, którzy najechali Półwysep Iberyjski. Jest bardzo lubianym i cenionym składnikiem dań kuchni orientalnej i śródziemnomorskiej. Co ciekawe bakłażan uprawiany jest w Polsce od XVI wieku, ale wtedy znany był tylko jako roślina ozdobna, dopiero w XIX wieku trafił na nasze stoły. Bakłażan to doskonałe źródło
Kulinarne przygody GatityŚledzie w sosie tatarskim to idealna przekąska na niemal każdą okazję. Sos tatarski świetnie komponuję się z rybami, a ze śledziem charakterystycznym dla polskich zakąsek tworzy bardzo smaczną i ciekawą przystawkę. Śledzie w Sosie Tatarskim - Składniki: ok. 400 g śledzi (najlepiej matiasów) 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lub ok. 100 g szalotek
Słodka Stronasałatka to dość sprytne połączenie owoców i warzyw, słodkiego z wytrawnym, smaków delikatnych z wyrazistymi. To naprawdę bardzo ciekawe zestawienie smaków, a do tego ekspresowe wykonanie i w przypadku potrzeby zjedzenia na szybko, idealne rozwiązanie. Polecam szczególnie na kolację Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka
nietylkopasta.plmieszamy rękoma około 15 minut, w międzyczasie klepiemy wałkiem ciasto, i tak wyrabiamy – klepiemy, wyrabiamy – klepiemy, itp. dzięki czemu ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu będzie miało ciekawe charakterystyczne „purchelki”; Po wszystkim ciasto kroimy na kilka części, rozwałkujemy porcjami cieniutko na blacie/stolnicy posypanym delikatnie mąką pszenną. Resztę ciasta czekającego na rozwałkowanie przykrywamy ściereczką, żeby
Zasmakuj KuchniBeza to bardzo słodki wypiek, jego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Mogą być przyrządzane dwoma metodami – na ciepło i na zimno. Możemy z nich wykonać wiele ciekawych rzeczy, między innymi tort pavlova, bezy przekładane kremem, czy lody kawowe. Bezy z reguły nie pieczemy, suszymy je w niskiej temperaturze, aby miały białą lub bladożółtą barwę. Według mnie bezy
AleTorcikżelki dla dzieci, maści na otarcia, alergie lub bolące stawy, -nauczysz się robić własne kosmetyki do pielęgnacji całego ciała – kremy do rąk i stóp, szampony, maseczki, pilingi, -przygotujesz ciekawe dania: makaron nagietkowy, podpłomyki z jarzębiną, lody bzowe a także przetwory oraz smakowite dodatki: ziołowe masła, sosy, przyprawy, -dowiesz się jak bez dużych nakładów finansowych zadbać o dobre
Pieguskowa Kuchnia