zbrązowiła. Myślę , że gdybym trzymała ją w piekarniku 40 min. dłużej, resztka tłuszczu też by się wytopiła. Soczystość to zasługa i moczenia w solance i długiego pieczenia. Natomiast ciekawe było to, że aromat czosnku i majeranku , który przy tradycyjnym pieczeniu jest bardzo wyraźny, tutaj troszkę się ulotnił . Ale metodę polecam bardzo
Stare GaryDałam natomiast wszystkie śliwki i było ich w sam raz. Kolejna uwaga dotyczy cukru. Dla mnie wyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje
Stare Garydodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest to naprawdę
Kraina Miodem Płynącanich likopenu,ktory ma silne dzialanie przeciwnowotworowe,zapobiega zawalom serca i chorobom krazenia,a takze obniza poziom cholesterolu we krwi.Ten cenny antyoksydant nadaje wlasnie pomidorom czerwony kolor.Co ciekawe,w przypadku pomidorow-w przeciwienstwie do innnych warzyw-przetworzenie np.do postaci przecieru lub gotowanie,wcale nie pozbawia ich cennych wartosci odzywczych.Wrecz przeciwnie,sa one wtedy skuteczniejsze w dzialaniu i lepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mamy dylemat siegajac po wieprzowine.A jesli chodzi o zawartosc bialka,chuda wieprzowina ma taka sama jego zawartosc jak mieso kurczaka,a wieksza niz mieso wolowe,cielece czy dziczyzna.Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejsza zawartosc tluszczu i nizsza kalorycznosc niz wolowina.Mieso wieprzowe jest bogate w witamine B1,B6,B12,PP,D oraz zelazo.Mowimy tu o kotleciku przygotowanym w domu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwszy natknęłam się na skorzonerę,bo w handlu to ciągle jeszcze bardzo osobliwe warzywo.Nie zastanawiałam się ani sekundy,bardzo byłam ciekawa jak ono naprawdę smakuje.Jadalną częścią jest korzeń,niemal z czarną skórką,natomiast miąższ jest czysto biały.W smaku podobny jest do szparagów,ale bardziej mączysty i nie posiada włókien.Dlatego właśnie skorzonera nazywana jest także zimowym(...)dynii .Smacznego! CZY ZNASZ SKORZONERĘ ? SKORZONERA (wężymord,czarny korzeń,szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością zasługuje na kilka minut uwagi.Jeśli jesteś ciekawy co zawierają czarne korzonki przeczytaj notkę.Korzeń skorzonery zawiera duże ilości białka dlatego dorównuje wartościom odżywczym grochu lub fasoli.Zawiera witaminy A,B1,B2,B3,B6,C i E,a także sporo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czasami zamiast dużego murzynka lubię upiec takie małe w formie do muffinek. Każdy bierze sobie takiego murzynka i zajada. I przyznam, że w takiej formie jakoś szybciej znikają. Ciekawe dlaczego ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam kombinacje z domowym pieczywem. Za każdym razem staram się aby były z innymi dodatkami. Jak na razie to wychodzi, ciekawe kiedy skończą mi się pomysły ?Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPotrawka wieprzowa – ten przepis wymyśliłam kilka lat temu i z powodzeniem stosuję do dzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne
UgotujmyTo.plCiekawe czy często macie tak, że planujecie sobie coś zrobić i już nawet zaczynacie to przygotowywać a tu nagle…bach! Wpada wam do głowy coś zupełnie innego i ostatecznie to zostaje;) To właśnie często mi się jakoś przytrafia. I nie inaczej było z tym risottem z grillowanymi szparagami… miało być coś zupełnie innego ale najważniejsze
UgotujmyTo.plKolejne ciekawe pieczywo odkryte w czasie wspólnego, comiesięcznego pieczenia organizowanego przez Amber [http://www.kuchennymidrzwiami.pl/fougasse-mistrza-hamelmana-zaproszenie-do-marcowej-piekarni/] to fougasse – chlebek z oliwkami. Przepis zaproponowała Magda [http://konwaliewkuchni.blogspot.co.uk] Muszę powiedzieć, że wcale nie byłam przekonana, że chlebek mi wyjdzie… bo pâte fermentée (zaczyn) nie za bardzo chciało ze mną pracować Niestety nie miałam czasu, żeby zrobić drugi więc postanowiłam
UgotujmyTo.plposmak skórki, inni zaś woleli delikatniejsze w smaku ciasto z obranymi owocami. Ja osobiście też skłaniam się ku wersji bez skórki. Jakby nie było, jeśli lubicie przygotowywać nowe, ciekawe ciasta, o oryginalnym smaku to jest to propozycja właśnie dla Was:) A poza tym możecie to ciacho piec praktycznie przez cały rok, gdy tylko najdzie Was ochota:) Bardzo polecam
Słodko-Słony Świat Ilonyżółtego, starkowanego sera Według mnie papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem, to ciekawa alternatywa dla gołąbków, a jednocześnie wyśmienity pomysł na mało pracochłonny, a za to bardzo ciekawy obiad. Można je serwować jako danie samodzielne lub w towarzystwie gotowanych ziemniaczków. Przygotować dużą miskę i przełożyć do niej: mięso mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną
Świat Domowej Kuchniczerwona cebula1 majonez (400 ml)3 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprzSkładniki do dekoracji:połówki orzechów włoskichszczypiorekOstatnio koleżanka pokazała mi bardzo ciekawy blog Kuchnia Broni. Jest tam kilka, tak ciekawych przepisów, że na pewno nie omieszkam ich wypróbować :) Zaczynam od warstwowej sałatki ANANAS, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również może stanowić niekonwencjonalną ozdobę każdego stołu.Ziemniaki ugotować
Świat Domowej Kuchniłyżeczki chili w proszku ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka świeża kolendra lub pietruszka do posypania Tym razem bardzo ciekawe danie kuchni indyjskiej. Często nazywane Tikka Masala. Zastosowane w nim jest bardzo dużo przypraw, ale naprawdę warto je skompletować, żeby móc skosztować tego dania. Jest zupełnie niepowtarzalne, przede wszystkim
Świat Domowej Kuchni