Kolejna propozycja śniadania do łóżka :) ciekawe ile panów skorzysta z tego pomysłu? :-PSkładniki na 1 porcję:1 duża, okrągła bułka razowa1 - 2 jajka (w zależności od wielkości bułki)2 plasterki szynkićwiartka pomidoramożna dodać dowolny sersól, pieprzszczypiorBułce ścinamy "kapelusz" i delikatnie wydrążamy miąższ. Do Środka wbijamy jajko (lub 2 jajka
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam różne ciekawe pasty do pieczywa. Na tą natrafiłam u Basi. Zapraszam!Składniki:1 wędzona makrela1 cebulka2 ogórki korniszone1-2 łyżki pikantnego keczupuSposób przygotowania:1. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości.2. Cebulkę drobno siekamy.3. Ogórki kroimy w kosteczkę.4. Dodajemy keczup i wszystko mieszamy.I gotowa pasta może wylądować na kanapce!Smacznego!!!Źródło: Matka, żona i kucharka
Kuchnia domowa Aniniech żałują :) Po przygotowaniu wszystkich potraw odbyła się wspólna degustacja przygotowanych dań :) Normalnie "wigilia" prawie :) Sam nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale myślę, że było to bardzo ciekawe doświadczenie i wiele się nauczyłem i dowiedziałem o tej formie przygotowywania potraw, która dla wielu osób jest koniecznością. Na pewno jak się uda, będę uczestniczył w innych warsztatach
Parowar Facetapokojowej.Smacznego!To ja pędzę - po prezent trzeba bowiem jechać aż do Aarhus. Nie ma jednak tego złego - przy okazji mam zamiar odwiedzić mój ulubiony targ; liczę na jakieś ciekawe zdobycze (czerwone pomarańcze może...?). Miłej soboty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKlasyka spotkań domowych PRL-u No, oczywiście tego ciut młodszego pokolenia. Starsze grzanek nie robiło! Zrobiłam dzisiaj wieczorem i wspomnieniami powiało. Co ciekawe, w zestawie jedynie ser na plus duży, bo cheddar'a użyłam, a dawniej był po prostu ser żółty. Co do reszty - no cóż, pieczywo niestety gorsze ,kiełbachy też można się zastanowić czy lepsze
Stare Garyzbrązowiła. Myślę , że gdybym trzymała ją w piekarniku 40 min. dłużej, resztka tłuszczu też by się wytopiła. Soczystość to zasługa i moczenia w solance i długiego pieczenia. Natomiast ciekawe było to, że aromat czosnku i majeranku , który przy tradycyjnym pieczeniu jest bardzo wyraźny, tutaj troszkę się ulotnił . Ale metodę polecam bardzo
Stare GaryDałam natomiast wszystkie śliwki i było ich w sam raz. Kolejna uwaga dotyczy cukru. Dla mnie wyszło zdecydowanie za słodkie i następnym razem mocno ograniczę ilość słodkiego. Co ciekawe, najsłodsze zaraz po upieczeniu - ciepłe, natomiast kiedy ostygło, słodkości nieco ubyło. Tak czy inaczej ciasto zostało zjedzone bardzo szybko. Śliwki puszczają pyszny sok, a całość świetnie się przechowuje
Stare Garydodatkowi kremówki i mascarpone- waniliowy sernik.Do tego puszysty, delikatny- i kaloryczny, ale ja takie lubię:)- krem czekoladowy (podpatrzony u Marthy Stewart w 'Diabelskim cieście'), z którego można wyczarować ciekawe wzory- u mnie to fikuśne różki :)Oj, jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu, przede wszystkim ze względów smakowych, jak i zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest to naprawdę
Kraina Miodem Płynącanich likopenu,ktory ma silne dzialanie przeciwnowotworowe,zapobiega zawalom serca i chorobom krazenia,a takze obniza poziom cholesterolu we krwi.Ten cenny antyoksydant nadaje wlasnie pomidorom czerwony kolor.Co ciekawe,w przypadku pomidorow-w przeciwienstwie do innnych warzyw-przetworzenie np.do postaci przecieru lub gotowanie,wcale nie pozbawia ich cennych wartosci odzywczych.Wrecz przeciwnie,sa one wtedy skuteczniejsze w dzialaniu i lepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mamy dylemat siegajac po wieprzowine.A jesli chodzi o zawartosc bialka,chuda wieprzowina ma taka sama jego zawartosc jak mieso kurczaka,a wieksza niz mieso wolowe,cielece czy dziczyzna.Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejsza zawartosc tluszczu i nizsza kalorycznosc niz wolowina.Mieso wieprzowe jest bogate w witamine B1,B6,B12,PP,D oraz zelazo.Mowimy tu o kotleciku przygotowanym w domu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwszy natknęłam się na skorzonerę,bo w handlu to ciągle jeszcze bardzo osobliwe warzywo.Nie zastanawiałam się ani sekundy,bardzo byłam ciekawa jak ono naprawdę smakuje.Jadalną częścią jest korzeń,niemal z czarną skórką,natomiast miąższ jest czysto biały.W smaku podobny jest do szparagów,ale bardziej mączysty i nie posiada włókien.Dlatego właśnie skorzonera nazywana jest także zimowym(...)dynii .Smacznego! CZY ZNASZ SKORZONERĘ ? SKORZONERA (wężymord,czarny korzeń,szparag zimowy) Schwarzwurzel to stosunkowo mało rozpowszechnione warzywo z pewnością zasługuje na kilka minut uwagi.Jeśli jesteś ciekawy co zawierają czarne korzonki przeczytaj notkę.Korzeń skorzonery zawiera duże ilości białka dlatego dorównuje wartościom odżywczym grochu lub fasoli.Zawiera witaminy A,B1,B2,B3,B6,C i E,a także sporo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czasami zamiast dużego murzynka lubię upiec takie małe w formie do muffinek. Każdy bierze sobie takiego murzynka i zajada. I przyznam, że w takiej formie jakoś szybciej znikają. Ciekawe dlaczego ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniUwielbiam kombinacje z domowym pieczywem. Za każdym razem staram się aby były z innymi dodatkami. Jak na razie to wychodzi, ciekawe kiedy skończą mi się pomysły ?Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPotrawka wieprzowa – ten przepis wymyśliłam kilka lat temu i z powodzeniem stosuję do dzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne
UgotujmyTo.pl