idealnie chrupkie, takie jak lubimy, często do nich wracamy. Mogą stanowić dodatek do dań mięsnych a także wybornie smakują jako samodzielna przekąska podana np. z sosem czosnkowym. Ciekawe czy i Wam posmakują?? Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki przyprawy do ziemniaków, można wymieszać swoją kompozycję ziół ale ja użyłam gotowej 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Ziemniaki
Krakowskie smaki Anijabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism. Składniki ciasto: 2 jajka 40 gram masła roztopionego, ostudzonego 100 gram cukru 50 gram mąki
Krakowskie smaki Anipoinformowała mnie, że malec uwielbia zielony kolor i samochody, dzięki tym informacją kształt tortu był pewny- auto- a na dodatek zielone;) Tort przełożony masą truskawkową na kakaowych biszkoptach. Ciekawe czy Patrykowi spodoba się tort;) Biszkopt: 10 jajek 300 ml cukru 170 ml kakao 350 ml mąki tortowej Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać do nich cukier
Krakowskie smaki Aniosobie:) Fotograf Joanna van Fenema i tajniki fotografii Stanowiska przygotowane do gotowania Olivier i ja :))) Razem szykujemy schab do pieczenia. Olivier radził sobie znacznie lepiej niż ja...:D Ciekawe dlaczego???:-PPP A to schab na wagę złota: z odrobiną soli i pieprzu i całą masą tymianku, zrobiony naszymi ręcyma :DDD Jeszcze jeden przytulaniec, póki mąż nie widzi
Słodko-Słony Świat Ilonypotrzebny. Nie tylko porządkuje moje myśli i wspomnienia, ale stale mobilizuje do uczenia się nowych rzeczy i pozwala mi poznać wciąż tajemnicze, ale oraz bliższe i niezwykle ciekawe osoby, jakimi jesteście Wy, jego Czytelnicy. To ogromnie cenne doświadczenie. 9. Przeglądanie książek kucharskich przed pójściem spać. Wędruję do łóżka zawsze z kilkoma i za każdym razem znajduję coś
KUCHARNIAspiral i serpentyn ma w końcu wylądować na wybranej czekoladce. Tym razem to było duże pudełko, mnóstwo kuszących propozycji, ale i wciąż pełno wątpliwości czy będą wystarczająco inspirujące, ciekawe i smaczne. Nie ma przecież nic gorszego od źle wybranej czekoladki! Tyle poświęconego czasu, by po rozgryzieniu odkryć z niekrytym rozczarowaniem, że wybrałam ... marcepanową!!!! Brrrr... ( Piszę o tym specjalnie
KUCHARNIAtrufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki W połączeniu chilli z czekoladą zakochałam się kilka lat temu. Jakiś czas temu odkryłam też niezwykle ciekawe połączenie czekolady z solą morską. I tak powstały te1 trufelki. Są zaskakująco pyszne - zwłaszcza finałowe rozgrzanie chilli.... Hmmm, cudowne! Bardzo polecam! Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. W połowie dodać
KUCHARNIAnastępującej treści: "Cześć Ania :-) Czytam sobie właśnie moją ulubioną rubrykę Recipe Redux w NY Times i wgryzłam sie w opowieść ( tu link do tej strony ). Co ciekawe zawsze bardziej podoba mi sie oryginalna, starsza wersja przepisu, ale pierwszy raz mam ochotę na wersję z roku 2010, czyli ( tu link do tej strony ). I co tu dużo mówić
KUCHARNIAsię znaleźć czas wyłącznie dla siebie i stanąć wspólnie w naszych kuchniach, by tym razem wziąć pod lupę awokado . O wyborze kulinarnego tematu decydowała Amber, początkowo sugerując, równie ciekawe bataty. I choć wygrała smaczliwka, szerzej znana pod nazwą awokado , nasze batatowe pomysły mogliście zobaczyć w poprzednim poście. (klik) A zatem zapraszamy na spotkanie z awokado w dwóch odsłonach
KUCHARNIAkoperty ze zwrotnym adresem. Cudownie, że wciąż tak wiele z Was pisze na papierze i wspaniale, że te listy trafiają też do mnie! Biblioteczka wzbogaciła się o ciekawe tytuły. W półce z przyprawami króluje zapach tonki, na innej wonna lawenda. Urocze słoiki z przetworami, których wciąż nie otwieram, bo chcę zachować je na dłużej. Egzotyczne składniki, uzależniające
KUCHARNIAosoby, która nagle staje przed Tobą w całej okazałości. Warto dla słów, myśli i spostrzeżeń, które zmieniają punkt widzenia i otwierają drogi z widokiem na zupełnie nowe, ciekawe horyzonty. Warto dla październikowych zbuntowanych chmur nad sopockim molo, dla garści muszelek zebranych w blasku księżyca większego niż zwykle i dla osób, które tą radość cudownie dzieliły
KUCHARNIAmartwa natura. Na pierwszym planie gładki i lśniący bakłażan . Idealnie smukły kształt. Dekadencki fiolet. Zwany też oberżyną. Swoją uniwersalność w kuchni potwierdza łatwością, z jaką wchodzi w ciekawe związki z całą paletą martwej natury. Wszystkie gamy smaków są mu przyjazne. Bakłażan u Amber w Kuchennymi Drzwiami i u mnie, w Kucharni . Smakujmy! Mezalians. Czy mi się
KUCHARNIAszaty. Nowa rola. Gra. Zamiana. Przebranie. Karnawał po prostu. Kamuflaż z błyskiem oczu podglądających świat przez tajemniczą maskę. Pociągające są takie zmiany. Nowe role. Ciekawe spojrzenia. Odrobina intrygi. Szczypta zagadki. Solidna porcja zabawy czy pragnienie ucieczki? Przed kim, przed czym? Skąd, dokąd? Z rutyny do nietuzinkowości? Z szarości w kolory? Z ciszy w krainę
KUCHARNIAmiejscu jakieś elementy z pokładu. A przed hotelem ogromna kotwica. W sali restauracyjnej dwukrotnie jedliśmy śniadanie. Nie było zbyt wykwintne, ale smaczne i mieliśmy spory wybór. Co ciekawe na śniadanie zostały też podane dwa rodzaje śledzi. Ale byliśmy nad morze, może tam się tak jada? :) Wydaje mi się, że nie ma możliwości zamówienia u nich obiadu
Pasja SmakuCarex Kitchen - dłonie pachnące limonką. Z racji tego, że jestem uzależniona od jedzenia, a co za tym idzie od gotowania, problem nieciekawych zapachów na dłoniach stał się całkiem spory. Zdarzało się, że musiałam zrezygnować z dodawania niektórych składników z obawy przed tym, że ich zapach pozostanie na moich dłoniach. Osobiście nie wyobrażam sobie kuchni bez mydła przy
Emcia Pichci