ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:182/728)

Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 135

Warszawie. Chleb z amarantusem piękę od czasu do czasu, bo lubię jego chrupkość w cieście. Poniższy przepis jest natomiast pierwszym na chleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z mango na owocowo-wytrawnie 124

czas leci!). Wspominaliśmy wspólnie spędzony czas ze śmiechem, ale i pewnym rozrzewnieniem. Tak tak - tamte czasy już nie wrócą, ale na szczęście pozostały we wspomnieniach. To ciekawe, ile pamiętamy i to, że nawet tamte trudne chwile z perspektywy czasu stają się w obecnej rzeczywistości powodem do uśmiechu. I tak mnie wspominkowo wzięło i trzyma do dziś, że przypomniałam

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek włoskiej babci , kruche ciasto z budyniem 170

Ciekawe w smaku ciasto, trochę przypomina ciasto budyniowe ( klik ), chociaż nie w 100%. Kruche ciasto z góry i z dołu oraz domowy budyń nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Na wierzchu powinny pojawić się posiekane migdały lub orzeszki ziemne, niestety ja jestem na nie uczulona i po prostu ich u nas w domu nie znajdziecie ;) - bo jeszcze by niepotrzebnie kusiły

CookYourself
DIETA BEZGLUTENOWA - DLA KOGO? 285

pewnego czasu w "trendach" żywieniowych krąży ciekawe zjawisko. W zasadzie to moda, bo inaczej tego nie nazwę. Coraz częściej słyszy się o tym, że zupełnie zdrowi ludzie rezygnują z normalnego pieczywa na rzecz bezglutenowego. Bo przecież gluten taki straszny! Ktoś mówi: "cholera, przestaję jeść zwykłe pieczywo, bo zawiera GLUTEN, a gluten podobno jest zły. No i schudnę przy

Katsuumi
Liebster Blog Award 120

kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? zewsząd :D najczęściej jaj jestem na zakupach kupuje produkty sezonowe, łażę po sklepie i wymyślam co z tego zrobię. czasami trafiam na ciekawe, apetyczne przepisy na portalach kulinarnych czy w gazetach... zbieram je w segregatorach i z czasem wypróbowuje (nieżadko modyfikując recepturę pod własny gust i aktualne zaopatrzenie) 5. Ulubiona przyprawa. cynamon

Pyry na Gaz
BABKA Z MAJONEZEM 197

wszystkich i od razu zapraszam...do stołu. Podaję babkę z majonezem. Tak, z majonezem. Kiedy przeczytalam tytuł u Maniusi  , to się zadumałam. Z majonezem powiadasz? A to ciekawe , tym bardziej, że baby z majonezem nie miałam nigdy przyjemności, a szkoda... Tę babkę zrobiłam dziś, aby uniknąć wpadek na Święta i pójść już w ciemno. Nie chciałam

Z Kuchni Do Kuchni
Szpinakowy, słodki biszkopt Stasi 169

Moja rodzina i znajomi wiedzą, że ciągle poszukuję nowych smaków. Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię próbować, smakować, ogólnie degustować. A kiedy coś przypadnie mi do smaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni. Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste

Proste Potrawy
Czekoladowe jajka z niespodzianką - dla dorosłych i dla dzieci 115

Święta to okazja, żeby podać na stół ciekawe i efektowne desery. Takie własnie są, moim zdaniem, czekoladowe jajka wypełnione bitą śmietaną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani zbytnio czasochłonne.  Czekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukiniowe tagliatelle z groszkowo-miętowym pesto 181

parze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii :  To co ciekawe w tym bardzo wdzięcznym wiosennym warzywie, to to, że bardzo dużo ludzi zna go pod uroczą nazwą: kabaczek. Odwieczny spór jak wygląda cukinia a jak kabaczek czas zakończyć

KreatywnePiny
Pomidory faszerowane mięsem 152

już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się zmieniło i odkryto imponującą

Pełny talerz
Muffinki z żurawiną i białą czekoladą 173

żurawinami i białą czekoladą. Idealne, żeby usiąść na kanapie pod kocem (jak widzę śnieg, to koc również staje się obowiązkowy ;) ) z kubkiem kawy i patrzeć jak pada śnieg. Ciekawe, czy w tym roku zima też zaskoczy drogowców... Składniki na 12-15 sztuk: Składniki suche 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki cukru (jeżeli

Pełny talerz
Słodkie gniazdka z wstążek 147

bardzo spodobał mi się ten pomysł. Wymagają co prawda trochę więcej pracy niż faworki, ale trzeba przyznać, że są smaczne (choć niekoniecznie smaczniejsze ;) )Do tego na tyle ciekawe, żebym zdążyła je zrobić dwukrotnie. Za pierwszym razem wstążki porozwijały się podczas smażenia i były (jak dla mnie) za grube. Generalnie nie chciały współpracować i prawie mnie pokonały ;) Nie obyło

Pełny talerz
Wielkanocne ciasteczka kawowe 155

pytanie - bylibyście zainteresowani postem o moich szkolnych dokonaniach? Zdjęcia mam co prawda średnie, robione telefonem, ale moim zdaniem niektóre z ciast i dekoracji są naprawdę ciekawe. Chcielibyście pooglądać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 202

jeśli jeszcze kogoś nie przekonałam do kwasu zachęcam do stosowania go jako przyprawy podnoszącej walory smakowe i estetykę przygotowywanych potraw.  Przykłady na to, jak przygotować ciekawe potrawy nie tracąc przy tym cennych właściwości kwasu znajdziecie w najbliższych postach. Dziś pierwszy: dietetyczna świąteczna galaretka - rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda, nie wymaga zdolności kulinarnych i zbyt wiele czasu

SzczyptaSmaQ
Kotlety z ciecierzycy 192

Miałam pewne obawy przed ich przygotowaniem bo nikt z domowników nie znał smaku ciecierzycy i nie wiedzieliśmy czego możemy się spodziewać. Smak kotlecików przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Co ciekawe Adrian jedząc kotleciki stwierdził, że one są z mięsa, nie chciał uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa;)  Wniosek- można "oszukać" naszych najbliższych nie jedzących warzyw

Krakowskie smaki Ani