Warszawie. Chleb z amarantusem piękę od czasu do czasu, bo lubię jego chrupkość w cieście. Poniższy przepis jest natomiast pierwszym na chleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec bez problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieczas leci!). Wspominaliśmy wspólnie spędzony czas ze śmiechem, ale i pewnym rozrzewnieniem. Tak tak - tamte czasy już nie wrócą, ale na szczęście pozostały we wspomnieniach. To ciekawe, ile pamiętamy i to, że nawet tamte trudne chwile z perspektywy czasu stają się w obecnej rzeczywistości powodem do uśmiechu. I tak mnie wspominkowo wzięło i trzyma do dziś, że przypomniałam
Weekendy w domu i ogrodzieCiekawe w smaku ciasto, trochę przypomina ciasto budyniowe ( klik ), chociaż nie w 100%. Kruche ciasto z góry i z dołu oraz domowy budyń nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Na wierzchu powinny pojawić się posiekane migdały lub orzeszki ziemne, niestety ja jestem na nie uczulona i po prostu ich u nas w domu nie znajdziecie ;) - bo jeszcze by niepotrzebnie kusiły
CookYourselfpewnego czasu w "trendach" żywieniowych krąży ciekawe zjawisko. W zasadzie to moda, bo inaczej tego nie nazwę. Coraz częściej słyszy się o tym, że zupełnie zdrowi ludzie rezygnują z normalnego pieczywa na rzecz bezglutenowego. Bo przecież gluten taki straszny! Ktoś mówi: "cholera, przestaję jeść zwykłe pieczywo, bo zawiera GLUTEN, a gluten podobno jest zły. No i schudnę przy
Katsuumikogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? zewsząd :D najczęściej jaj jestem na zakupach kupuje produkty sezonowe, łażę po sklepie i wymyślam co z tego zrobię. czasami trafiam na ciekawe, apetyczne przepisy na portalach kulinarnych czy w gazetach... zbieram je w segregatorach i z czasem wypróbowuje (nieżadko modyfikując recepturę pod własny gust i aktualne zaopatrzenie) 5. Ulubiona przyprawa. cynamon
Pyry na Gazwszystkich i od razu zapraszam...do stołu. Podaję babkę z majonezem. Tak, z majonezem. Kiedy przeczytalam tytuł u Maniusi , to się zadumałam. Z majonezem powiadasz? A to ciekawe , tym bardziej, że baby z majonezem nie miałam nigdy przyjemności, a szkoda... Tę babkę zrobiłam dziś, aby uniknąć wpadek na Święta i pójść już w ciemno. Nie chciałam
Z Kuchni Do KuchniMoja rodzina i znajomi wiedzą, że ciągle poszukuję nowych smaków. Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię próbować, smakować, ogólnie degustować. A kiedy coś przypadnie mi do smaku, proszę o przepis i staram się powtórzyć to w swojej kuchni. Tym razem takim pysznym ciastem zostałam ugoszczona, jest bardzo proste
Proste PotrawyŚwięta to okazja, żeby podać na stół ciekawe i efektowne desery. Takie własnie są, moim zdaniem, czekoladowe jajka wypełnione bitą śmietaną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani zbytnio czasochłonne. Czekoladowe foremki można przygotować kilka dni wcześniej i przechować w lodówce. Samo ubicie śmietany i wypełnienie nią jajeczek nie zajmie
Codzienna kuchnia niecodziennaparze z nią idzie i nadaje odrobiny ostrego charakteru czerwony świeżo mielony pieprz. Serdecznie polecam to zestawienie smaków, ja je uwielbiam. Ciekawostka na temat cukinii : To co ciekawe w tym bardzo wdzięcznym wiosennym warzywie, to to, że bardzo dużo ludzi zna go pod uroczą nazwą: kabaczek. Odwieczny spór jak wygląda cukinia a jak kabaczek czas zakończyć
KreatywnePinyjuż. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się zmieniło i odkryto imponującą
Pełny talerzżurawinami i białą czekoladą. Idealne, żeby usiąść na kanapie pod kocem (jak widzę śnieg, to koc również staje się obowiązkowy ;) ) z kubkiem kawy i patrzeć jak pada śnieg. Ciekawe, czy w tym roku zima też zaskoczy drogowców... Składniki na 12-15 sztuk: Składniki suche 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki cukru (jeżeli
Pełny talerzbardzo spodobał mi się ten pomysł. Wymagają co prawda trochę więcej pracy niż faworki, ale trzeba przyznać, że są smaczne (choć niekoniecznie smaczniejsze ;) )Do tego na tyle ciekawe, żebym zdążyła je zrobić dwukrotnie. Za pierwszym razem wstążki porozwijały się podczas smażenia i były (jak dla mnie) za grube. Generalnie nie chciały współpracować i prawie mnie pokonały ;) Nie obyło
Pełny talerzpytanie - bylibyście zainteresowani postem o moich szkolnych dokonaniach? Zdjęcia mam co prawda średnie, robione telefonem, ale moim zdaniem niektóre z ciast i dekoracji są naprawdę ciekawe. Chcielibyście pooglądać
Pożeraczka, czyli raz adobrzejeśli jeszcze kogoś nie przekonałam do kwasu zachęcam do stosowania go jako przyprawy podnoszącej walory smakowe i estetykę przygotowywanych potraw. Przykłady na to, jak przygotować ciekawe potrawy nie tracąc przy tym cennych właściwości kwasu znajdziecie w najbliższych postach. Dziś pierwszy: dietetyczna świąteczna galaretka - rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda, nie wymaga zdolności kulinarnych i zbyt wiele czasu
SzczyptaSmaQMiałam pewne obawy przed ich przygotowaniem bo nikt z domowników nie znał smaku ciecierzycy i nie wiedzieliśmy czego możemy się spodziewać. Smak kotlecików przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania. Co ciekawe Adrian jedząc kotleciki stwierdził, że one są z mięsa, nie chciał uwierzyć, że nie ma w nich ani grama mięsa;) Wniosek- można "oszukać" naszych najbliższych nie jedzących warzyw
Krakowskie smaki Ani