ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:174/728)

Staropolski bigos 206

przede wszystkim wydajnością- za to zostawiam duży plusik! Bigos choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany. Składniki 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty garść suszonych maślaków i borowików 30 dag wędzonego boczku 1/2 kg kiełbasy toruńskiej 1 kg łopatki

Wanilia i Kardamon
Roladki z sałatą i zielonym pesto 185

Prosta propozycja na wiosenno-letni obiad, delikatne mięso z kurczaka, zielone pesto, sałata i ser mozzarella to ciekawe i smaczne połączenie. Propozycja powstała z tego co było w lodówce-więc spontanicznie, skusicie się na takie połączenie smaków? Składniki : 1 podwójny filet z kurczaka 4-5 liści sałaty lodowej 4 łyżeczki zielonego pesto 1 kulka sera mozzarella sól morska

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z selera naciowego z serkiem topionym i grzankami 182

Uwielbiam zupy krem. Czasami nawet wolę je bardziej od tych zwyczajnych. Może dlatego, że w ich wypadku ciekawe połączenia smakowe odczuwa się nieco inaczej. Po dorwaniu niedawno selera naciowego pomyślałam, że i z niego taka zupa u mnie na pewno powstanie. :) I voila! 1 cały seler naciowy 1litr dobrego bulionu warzywnego 50g śmietankowego serka topionego 1 średnia cebula

Kuchenna Kontrrewolucya
Ryby pieczone w ziemi - idealne na wyjazdy w plener 165

inne miejsca, gdzie nie opłaca się/nie ma/nie lubimy używać grilla. A nie wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych  pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona sól morska kilkanaście dużych liści klonu czyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek

Kuchenna Kontrrewolucya
Nalewka z mleczy, cytryny i miodu 171

przegryzieniu się, bo robię ją po raz pierwszy. Spróbowałam jednak "surowizny" zaraz po zalaniu syropem z wody i miodu i... nie mogę się doczekać, kiedy już odstoi swoje! Bardzo ciekawy pomysł na nalewkę, wygrzebany niedawno z internetu, zmodyfikowany lekko przeze mnie, ponieważ ten znaleziony był strasznie zawiły, niezrozumiały, wkurzający i niesłodki. ;) 1 litr (dość ciasno napakowany) kwiatów mleczy (mniszka lekarskiego(...)należy raz dziennie potrząsać słojem Po upływie dwóch tygodni należy ją przecedzić i przefiltrować, po czym pozwolić jej odstać ponownie, tym razem w chłodzie, najlepiej przynajmniej miesiąc. Jestem strasznie ciekawa. ;) EDIT: Ktoś zwrócił mi słusznie uwagę, że zielone końcówki łebków kwiatów mogą powodować, że nalewka będzie gorzka. Rzeczywiście, po kilka dniach mój mleczowy nastaw jest lekko gorzkawy. Polecam więc

Kuchenna Kontrrewolucya
Akcja "Sztuka Mięsa" edycja letnia - podsumowanie 243

będą akceptowane, a połowa blogowiczek z uporem maniaka dodawała wyłącznie takie. Stąd ilość przepisów tym razem nie jest porywająca. Mimo wszystko te, które zostały zaakceptowane są bardzo, bardzo ciekawe, a królowały głównie szaszłyki. Szykuję już mięsną akcję dla tych, co zawiedli się przymusem pieczenia. Nie regulujcie odbiorników, niedługo pojawi się coś dla Was. :) A tymczasem zapraszam do przejrzenia

Kuchenna Kontrrewolucya
Mózg niespodzianka 194

Przepis świetny nie tylko na obchody Halloween. ;) Ciekawe połączenie smaków i efekt murowany. 1 nieduży kalafior 800g mielonego mięsa z łopatki 100g cienkich plastrów boczku 4 ząbki czosnku pół słoiczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli 2 łyżki przegotowanej wody Kalafior płuczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Litewskie kołduny na maśle 171

Najlepsze na świecie małe pierożki, których smak kojarzy mi się z babcinym domem. Co ciekawe okazuje się, że na Litwie podawane są one "solo", nie jak u nas w rosole. Oryginalnie w bulionie są tylko gotowane, a na talerzu występują z dużą ilością masła. Od dziś jestem ogromną fanką tej właśnie wersji, a dodatkowo posypuję je szczypiorkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Placki z fasoli i botwinki 139

krokami, zatem trzeba oczyszczać szafki z zapasów z ubiegłego roku. U mnie wciąż jest sporo fasoli borlotti, o której przypomniałam sobie ostatnio. W połączeniu z botwinką wyszły bardzo ciekawe w smaku i bogate w żelazo placuszki. A do tego surówka botwinki. Składniki : Placki pół szklanki fasoli (suchej) garść botwinki (czerwone części) kilka gałązek cząbru 2 jajka sól pieprz

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka meksykańska 1556

facebook'u pytałam Was dzisiaj, jaki przepis chcielibyście znaleźć wieczorem na blogu. Większość domagała się sałatki więc oto i ona :) Bardzo ją polecam, naszym gościom bardzo smakowała :) Ciekawe smaki, feeria smaków i kolorów i chrupiące wykończenie :) Przepis na tę pyszną sałatkę znalazłam tutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty

My simple kitchen
Śmietanowiec na zimno 322

dowolne owoce..kombinacje dowolne...w sumie myślałam , że będzie bardziej kolorowe..ale galaretki w połączeniu ze śmietaną utraciły swoje kolory.. Ciasto robiłam w ramach Ciasta na niedzielę ...ciekawe co inne kobitki zrobiły.. 3 dowolne galaretki [ u mnie pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa]  660 ml śmietanki 30 %  4 łyżki cukru pudru biszkopty truskawki Dwie galaretki rozrobić

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z botwinką 118

przez Internet to oszczędność czasu (wybieramy interesujące nas produkty, płacimy, kurier/dostawca przywozi nam je pod drzwi) i pieniędzy (niejednokrotnie produkty są tańsze niż w sklepach stacjonarnych a promocje ciekawe). Cabas.pl to nowa koncepcja „wielkiego internetowego ryneczku”, który daje dostęp konsumentom do naturalnej, tradycyjnej, certyfikowanej żywności prosto od producentów. Dla mnie bomba, wszak nie zawsze mam nastrój by iść

Szefowa kuchni
Detoks - dzień 2 212

żołądek kategorycznie odmawiał surowego - na samą myśl o surówce robiło mi się niedobrze. Zjadłam więc pieczone jabłko z cynamonem. Pyszne było, takie niepozorne, a cieszy :) Dzień drugi zaliczony :) ciekawe co będzie jutro

pyszne zdrowości
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, cukinią, pomidorami i serem mozzarella 619

różne smaki, które tworzą jedno danie. Jeden z nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania