międzynarodowym konkursie w Brukseli. Wina te można znaleźć oczywiście u południowych sąsiadów w dobrych restauracjach i sklepach. Podczas gali można było zdegustować kilka wybranych win. Cepagé Riesling – ciekawe wino o zielonkawo – żółtej barwie, owocowym aromacie zielonych jabłek, cytrusów i nut mineralnych. W smaku krągłe, ze zrównoważoną kwasowością i przyjemnym posmakiem. Cepagé Ryzlink Rynsky 2011 – zielonkawo – żółte wino
królestwo garówdomieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka ( po portugalsku Pato) Podczas degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika w restauracji
królestwo garówwiśni nadwiślanek” - przystawka przygotowana przez Tomasza Hratmana. Chleb nasączony olejem rydzowym, a następnie opalony. Do chleba ser koryciński, polskie pomidory i olej szczypiorkowy. Proste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb z ogniska i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast
królestwo garówLato jest długie (temperatury dochodzą do 40 °C ) a zimy są mroźne (z temperaturami do –8°C ). Również znaczne są różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą. Sprzyja to powstawaniu ciekawych, dobrych win. Cara to po hiszpańsku twarz i właśnie z obliczem, twarzą regionu, ludzi, klimatu mają nam kojarzyć się te wina. Na Warszawską degustację zorganizowaną przez importera firmę Atalntika(...)dań z ryb i na letnie ciepłe dni. Bardzo dobra relacja ceny do jakości. Care Rosado 2012 - kupaż tempranillo i cabernet sauvignon. Wino różowe ale kolor bardzo ciekawy truskawkowy. Nos to aromaty truskawki, poziomki i liczi. Jak na wino różowe ma ono sporo ciała. Pić dobrze schłodzone. Care Tinto Joven 2012 Kupaż szczepów Garnacha i Syrah
królestwo garówjest specjalnie bogata, ale są w niej francuskie „pewniaki”. Dość bogata oferta serów: normandzki Brie i Fromage, Camambert, Le Pave. Sery pleśniowe: Bleu Fondant, Blleu Village. Bardzo ciekawe Petit Livarot oraz Petit Munster. Oba sery posiadają oznaczenie „chronione oznaczenie geograficzne” oznacza to, że są produkowane w jednym konkretnym miejscu od średniowiecza. Są to sery wytwarzane z krowiego mleka
królestwo garówPolecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem lub kwiatem hibiskusa. My piliśmy z kandyzowanym imbirem i lodem. Generalnie wina ciekawe. Jeśli ktoś oczekuje od nich wielkich doznań to się zawiedzie. Natomiast na pewno są to wina smaczne. Dobre do wszelkiego rodzaju eksperymentów. Sami producenci polecają pić je z kostkami
królestwo garówWłoch: od słonecznej Sycylii po śniegi Tyrolu. Spośród dostępnych win szybko w oko wpadał stolik oznaczony numerem 12 z winami od Marchesi di Barolo. Można tu było odkryć ciekawe smaki w Gavi del Comune di Gavi ’13, które było idealnym wstępem do Barbery del Monferrato Maria 2012. To wino charakteryzowało się żywym i lśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym
królestwo garówwizytówkę. Teraz, w okresie zimowym podawane jest jajko z langustynką, później będzie ze szparagami, czarnymi truflami. Zawsze znajdzie się produkt sezonowy, z który tak przygotowane jajko „zagra”, tworząc ciekawe, niebanalne i smaczne danie. I właśnie podczas spotkania Victorii przedstawił nam jeden ze swoich sposobów na jajko. Jajko gotowane w 64 stopniach. Żółtko wyjęte, przykryte musem cytrynowym
królestwo garówdodatkiem do sosu bolońskiego. Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku, zarówno świeżego, doskonale rozdrobnionego, jak i suszonego. W połączoniu z bazylią tworzą ciekawe, smakowo-zapachowe kompozycje. "Kuchnia polska" Ewa Aszkiewicz , wyd. Publicat
Klaudynkowa kuchniatarget, chłopaki, gruby wałek, pasuje, bierzemy! Simon tworzy śmieszny obraz współczesnego faceta i tego, co je oraz w jakich okolicznościach. Trochę czasami umieraliśmy ze śmiechu, niemniej przepisy są ciekawe, proste i nie każą nam jechać na Goa po różową sól, co zawsze bardzo doceniamy. Chociaż sałatkę zamawiamy równie często jak steka czy burgera, będziemy korzystać i gotować
GRUBY WAŁEKjajeczną, schłodzić w lodówce przez noc. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do plastikowego pojemniczka i zamrozić. Smacznego! Jeśli macie pomysły na ciekawe lody, ale takie bez totalnych szaleństw (Tata C. to spory tradycjonalista), z przyjemnością się z nimi zapoznam
Pożeraczka, czyli raz adobrzegdyby mięsko pochodziło od zaufanego sprzedawcy na pobliskim targu efekt mógłby być jeszcze lepszy, ale i tak nie narzekam. Z zimnym piwkiem to już w ogóle bajka. Co ciekawe - już po nawiązaniu porozumienia dowiedziałam się, że nieszczęsna pierś nie została zjedzona, gdyż była zbyt mało wysmażona i zbytnio soczysta. A stek niemalże ociekający krwią? Zniknął błyskawicznie. A morał
Kuchnia po mojemustripsów - przepis nie lada gratka. Mój mały Smakosz zajadał się niesamowicie - z resztą ja też. Zdrowo to może nie było, ale za to jak pysznie. Następne będą "twisterki" :) Ciekawe tylko za ile pojawią się na blogu
Kuchnia po mojemujest tak, że kuchnię omijam szerokim łukiem Coś tam jednak przygotowuję… Sałatka z soczewicy, brokułu i granatu to pomysł na zdrowy, bezmięsny i kolorowy posiłek. Jest to ciekawe połączenie sycącej soczewicy, miękkiego brokułu, chrupkiej rzodkiewki i granatu i aromatycznej natki pietruszki. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam takie połączenie Zapraszam na lekką i kolorową sałatkę z soczewicy, brokułu
UgotujmyTo.plsyci. Nie polecam smarować placków keczupem przed pieczeniem, bo zmiękną i będą oklapłe. Do środka można dodać warzywa, choć ja wolę je w sałatce, jako dodatek do Qurtito. Ciekawe danie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść się do syta. Smacznego! :-) 4 placki tortilli 2 filety z kurczaka 150g startego żółtego sera 100g startej mozzarelli sól, pieprz, chilli
Szefowa kuchni