Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść
Bulliomnie w kuchni nic się nie może zmarnować i dzięki temu "przypadkowi" eksperyment wygilijny - dorsz w pomarańczach, który sam był niestety dość suchy, bezsmakowy i zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła
Jedzeniomaniaszybki obiad. Teraz kiedy Oskar jest chory nie mam czasu, ani głowy.. martwię się, miało być lepiej, a w ogóle tak nie jest. Dziś idziemy do lekarza, ciekawe czy szanowna pani doktor po raz kolejny nas wyśmieje.. Wracając do placuszków, amarantus to istne źródło żelaza, bardzo ważnego w rozwoju maluszków. Dzięki poppingowi placuszki są puszyste
MamaOskarkamiędzynarodowym konkursie w Brukseli. Wina te można znaleźć oczywiście u południowych sąsiadów w dobrych restauracjach i sklepach. Podczas gali można było zdegustować kilka wybranych win. Cepagé Riesling – ciekawe wino o zielonkawo – żółtej barwie, owocowym aromacie zielonych jabłek, cytrusów i nut mineralnych. W smaku krągłe, ze zrównoważoną kwasowością i przyjemnym posmakiem. Cepagé Ryzlink Rynsky 2011 – zielonkawo – żółte wino
królestwo garówdomieszką skórek Bagi. A przede wszystkim jest człowiekiem wesołym podchodzącym z dystansem do tego co robi. Lubi płynąć pod prąd aktualny trendom. I dlatego robi tak dobre i ciekawe wina. Jego znakami rozpoznawczymi są: mina, którą umieszcza na niektórych etykietach i którą zaprezentował podczas spotkania oraz kaczka ( po portugalsku Pato) Podczas degustacji zorganizowanej przez firmę Atlantika w restauracji
królestwo garówwiśni nadwiślanek” - przystawka przygotowana przez Tomasza Hratmana. Chleb nasączony olejem rydzowym, a następnie opalony. Do chleba ser koryciński, polskie pomidory i olej szczypiorkowy. Proste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb z ogniska i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast
królestwo garówLato jest długie (temperatury dochodzą do 40 °C ) a zimy są mroźne (z temperaturami do –8°C ). Również znaczne są różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą. Sprzyja to powstawaniu ciekawych, dobrych win. Cara to po hiszpańsku twarz i właśnie z obliczem, twarzą regionu, ludzi, klimatu mają nam kojarzyć się te wina. Na Warszawską degustację zorganizowaną przez importera firmę Atalntika(...)dań z ryb i na letnie ciepłe dni. Bardzo dobra relacja ceny do jakości. Care Rosado 2012 - kupaż tempranillo i cabernet sauvignon. Wino różowe ale kolor bardzo ciekawy truskawkowy. Nos to aromaty truskawki, poziomki i liczi. Jak na wino różowe ma ono sporo ciała. Pić dobrze schłodzone. Care Tinto Joven 2012 Kupaż szczepów Garnacha i Syrah
królestwo garówjest specjalnie bogata, ale są w niej francuskie „pewniaki”. Dość bogata oferta serów: normandzki Brie i Fromage, Camambert, Le Pave. Sery pleśniowe: Bleu Fondant, Blleu Village. Bardzo ciekawe Petit Livarot oraz Petit Munster. Oba sery posiadają oznaczenie „chronione oznaczenie geograficzne” oznacza to, że są produkowane w jednym konkretnym miejscu od średniowiecza. Są to sery wytwarzane z krowiego mleka
królestwo garówPolecane do picia latem z kostkami lodu. Będzie dobrze smakowało z truskawkami, świeżym lub kandyzowanym imbirem lub kwiatem hibiskusa. My piliśmy z kandyzowanym imbirem i lodem. Generalnie wina ciekawe. Jeśli ktoś oczekuje od nich wielkich doznań to się zawiedzie. Natomiast na pewno są to wina smaczne. Dobre do wszelkiego rodzaju eksperymentów. Sami producenci polecają pić je z kostkami
królestwo garówWłoch: od słonecznej Sycylii po śniegi Tyrolu. Spośród dostępnych win szybko w oko wpadał stolik oznaczony numerem 12 z winami od Marchesi di Barolo. Można tu było odkryć ciekawe smaki w Gavi del Comune di Gavi ’13, które było idealnym wstępem do Barbery del Monferrato Maria 2012. To wino charakteryzowało się żywym i lśniącym rubinowo-czerwonym kolorem, zdecydowanym
królestwo garówwizytówkę. Teraz, w okresie zimowym podawane jest jajko z langustynką, później będzie ze szparagami, czarnymi truflami. Zawsze znajdzie się produkt sezonowy, z który tak przygotowane jajko „zagra”, tworząc ciekawe, niebanalne i smaczne danie. I właśnie podczas spotkania Victorii przedstawił nam jeden ze swoich sposobów na jajko. Jajko gotowane w 64 stopniach. Żółtko wyjęte, przykryte musem cytrynowym
królestwo garówdodatkiem do sosu bolońskiego. Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku, zarówno świeżego, doskonale rozdrobnionego, jak i suszonego. W połączoniu z bazylią tworzą ciekawe, smakowo-zapachowe kompozycje. "Kuchnia polska" Ewa Aszkiewicz , wyd. Publicat
Klaudynkowa kuchniatarget, chłopaki, gruby wałek, pasuje, bierzemy! Simon tworzy śmieszny obraz współczesnego faceta i tego, co je oraz w jakich okolicznościach. Trochę czasami umieraliśmy ze śmiechu, niemniej przepisy są ciekawe, proste i nie każą nam jechać na Goa po różową sól, co zawsze bardzo doceniamy. Chociaż sałatkę zamawiamy równie często jak steka czy burgera, będziemy korzystać i gotować
GRUBY WAŁEKjajeczną, schłodzić w lodówce przez noc. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, a gdy ta skończy pracę, do plastikowego pojemniczka i zamrozić. Smacznego! Jeśli macie pomysły na ciekawe lody, ale takie bez totalnych szaleństw (Tata C. to spory tradycjonalista), z przyjemnością się z nimi zapoznam
Pożeraczka, czyli raz adobrzegdyby mięsko pochodziło od zaufanego sprzedawcy na pobliskim targu efekt mógłby być jeszcze lepszy, ale i tak nie narzekam. Z zimnym piwkiem to już w ogóle bajka. Co ciekawe - już po nawiązaniu porozumienia dowiedziałam się, że nieszczęsna pierś nie została zjedzona, gdyż była zbyt mało wysmażona i zbytnio soczysta. A stek niemalże ociekający krwią? Zniknął błyskawicznie. A morał
Kuchnia po mojemu