danie wymyśliłam przygotowując wieczorem obiad do pracy - nie miałam czasu zrobić zakupów więc pozostało mi tylko połączyć to co znajdowało się w lodówce i kuchennych szafkach. Wyszło ciekawe połączenie włosko-indyjskie z sosem Tikka Masala w roli głównej
Milion SmakówDość ciekawe śniadanie, które da się zrobić w 30 minut, choć na pierwszy rzut oka wydaje się bardziej skomplikowane do przygotowania. Może też być podane jako ciepła przekąska, która na pewno znajdzie swoich amatorów. Połączenie smaków jajka, szynki parmeńskiej, koziego sera i pieczonej papryki daje interesującą kompozycję, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem z dodatkiem dobrego masła
Milion Smakówźródłem błonnika, witamin A, C i E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu. Tak więc wyjdzie nam zdrowy i naprawdę smaczny dżem, zwłaszcza jeśli dodamy do niego ciekawe nuty smakowe - wanilii i przypraw z ouzo
Milion SmakówPropozycja na efektowne danie obiadowe z kurczakiem w roli głównej, szybkie i proste, ale konkretne, kasza bulgur stanowi ciekawe uzupełnienie dania, jest jedną z najwartościowszych z kasz ze względu na jej sposób obróbki i przetworzenia. Składniki: 1 kurczak 1,5 kg 2 opakowania sera feta 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku, po szczypcie estragon, mielona
kgwjanczewojest skarbnicą witamin, minerałów, pierwiastków śladowych i doskonale uzupełnia ich niedobory. Nasiona komosy są źródłem białka bezglutenowego, dlatego mogą być bezpiecznie stosowane przez osoby chore na celiakię. Co ciekawe quinoa zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Jest też doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Czyli pysznie i zdrowo! Składniki: 1 szklanka trójkolorowej komosy ryżowej
Smakowity Blog Kulinarnyłodyg. Wykopu korzeni dokonuje się jesienią lub wczesną wiosną. Po oczyszczeniu suszy się je w temperaturze do 40⁰C. Sok z pokrzywy jest bardzo zdrowy, choć nieciekawy w smaku. Mi smakuje jak chwast, ale znośny do wypicia. Myślę, że jedną łyżkę 3 razy dziennie da się wypić :-). Dla zdrowia warto się poświęcić. Naprawdę warto się nim zainteresować
Zakątek rozkoszy kulinarnychPyszny i prosty deser podbił nasze podniebienia! Pod wpływem ciepła gruszki stały się cudownie miodowe (ciekawe czy inne gatunki gruszek będą miały podobnie) i stanowiły smakowite połączenie z lodami i ciastem francuskim. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandryBabeczki o nucie migdałowej, kawałeczki marcepanu w sobie schowały i dzięki temu przepyszny smak uzyskały. Efekt smażenia podczas pieczenia daje ciekawe zakończenie bo babeczki smakują jak marzenie. Zewnątrz są chrupiące, kolorem złota mieniące, a środek jest mięciutki, marcepanowy, słodziutki. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz
Moniki Smakołykisłowackiej Orawie szukając grzybów. Ale przecież nie samym grzybem człowiek, nawet mocno grzybnięty, żyje. Łażąc po lasach i łąkach napotyka na swojej drodze różne roślinki, mnie lub bardziej ciekawe. A skoro napotka i ma pod ręką aparat fotograficzny to pstryka sobie robią fotki tych ślicznościom. Nie będę Was zanudzać gadaniem bo szkoda. Obejrzyjcie zdjęcia, dużo zdjęć, i zobaczcie
Smaczna PyzaCiekawe podejście do klasyki: zupa grochowa przygotowana na wywarze z królika, z dodatkiem "sałatki" z mięty i papryczki chilli. Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ' Kuchnia Lidla '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na wywar: 500 g kości z królika 500 g kości z kury 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 cebula kawałek kapusty
My Culinary ArtSzukasz ciekawego pomysłu na obiad? Masz małego niejadka w domu? Polecam to danie - jest ono syte i pożywne a jednocześnie dzięki ciekawej formie podania może zachęcić naszego milusińskiego do konsumpcji :) Składniki - 4 ziemniaki - 4 łyżki twarogu półtłustego - połowa papryki czerwonej - 10 dag wędliny - 5 łyżek śmietany 18% - pęczek koperku - mielona słodka papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione
Świat SmakuOdkąd odkryłam boczniaki to pragnę ich smakować coraz to więcej! Dlatego bazowo opierając się na tych cudacznych grzybkach zrobiłam danie proste aczkolwiek ciekawe, przełamane smakowo, i ten zapach...słodki, wyrazisty, świeży i aromatyczny, nie wiem jak Wy ale mój zmysł powonienia szaleje gdy dostarczę mu rozkoszy podsmażanych grzybów, suszonych owoców, gotującego się ryżu jaśminowego z dodatkiem krojonego koperku
upichconazielone szparagi również świetnie pasują do sushi. Nadają makom wspaniałej chrupkości :) Eksperyment uważam za bardzo udany. "Spolszczone" sushi smakuje inaczej niż tradycyjne, jednak wcale nie jest gorsze. Co ciekawe, nadal świetnie łączy się z wasabi i sosem sojowym. Polecam spróbować wszystkim miłośnikom domowego sushi :) Porcja dla dwóch osób: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 4 łyżki octu jabłkowego
Zawsze głodna!Blueberry Corner by "jagodzianka" Ostatnio kupiłam ciekawe urządzenie – wolnoobrotową, pionową wyciskarkę do soków z dodatkowym sitkiem do koktajli owocowych, musów i gęstych soków. … Przeczytaj cały artykuł Post Ketchup domowej roboty (bazyliowy) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpowoli zbieram, wymyślam i redaguje przepisy. Dziś zrobiłam pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i żółtym wędzonym serem. Wyszły rewelacyjnie także na pewno będą na stole jako przystawka. Jeżeli macie ciekawe pomysły na komunijne menu chętnie przygarnę sugestie. Składniki: 10 dużych pieczarek 1 cebula 1 jajko pieprz ziołowy sól 1 pomidor 50 g ugotowanej kaszy
pieprzny smaczek