Tydzień w moim telefonie XXXXIII 165żełądki i wontroba rządzi * moja ambasadorska paczuszka * zestaw dla S :* * maluchy z mamą * maluchy * buraczki * słodka chwila, ale szału nie robi - a takie ciekawe smaki * domowy pedicure zaliczony * Tesco i kolejne przeceny - w żarskim już nie znajdziecie - wzięłam wszystkie * zielony kubek w grochy jest wspaniały * najlepsze warzywa na patelnie * testuję
Magiczne Życie Marty
Tagliatelle z sezonowymi pysznościami. 177tradycyjnie "z wody" ewentualnie z dodatkiem bułeczki z rozpuszczonym masłem. Stanęło na makron ze szpinakiem. Przejrzałam trylion przepisów w internecie, połączyłam je wszystkie i wyszło coś cudownego!!! Co ciekawe w internecie kilkakrotnie powtarzało się twierdzenie "do szparagów idealnie pasuje ser kozi", nie miałam o tym pojęcia ale już teraz mogę potwierdzić. Do szparagów idealnie pasuje ser kozi. :) Niestety
Brzuszki Łakomczuszki
Ziemniak z jajem i szpinakiem 351Zainspirowana pewnym blogiem postanowiłam to oto cudo ugotować bo od razu, gdy tylko zobaczyłam takie ciekawe danie, ślinka mi ciekła. A na szpinak miałam ochotę nieziemską. I wyczarowałam, i pyszne było. Co tu dużo mówić, same dobre rzeczy. Ziemniak, jajo, szpinak, mozzarella i sos czosnkowo-koperkowy. Mniam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 2-3 jaja 200 gram
Mango Papaja
Knedle z truskawkami ze śmietaną i solonym karmelem 170Moja wariacja na temat knedli. W ogóle w swoim życiu jakoś mało razy jadłam knedle. I nigdy nie uczestniczyłam w robieniu ich, nie wiem czemu. A szkoda, ciekawe i pyszne to danie. Postanowiłam to zmienić i z pomocą wielu blogów, książek kulinarnych zrobiłam swoją wersję tych knedli. A najlepiej smakują gdy połączy się truskawkę, karmel i śmietanę... niepotrzebny
Mango Papaja
Placki z serkiem homogenizowanym i morelami 185niestandardowych pomysłów a zainteresowanie sztuką kulinarną sięga swoje maksimum, moje śniadania to przede wszystkim moja największa radość. Radość dla oczu, radość dla podniebienia. Radość dla K. Sama radość, ciekawe na jaki pomysł wpadnę jutro! Składniki: 6 moreli 200 gram waniliowego serka homogenizowanego dwa jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki mąki ćwierć szklanki mleka
Mango Papaja
SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 266przysiadów, szybka kawa i śniadanie. Otwierasz lodówkę, drapiąc się w głowę. Znów nie ma nic ciekawego. Jak to nie? A smarowidło z bakłażana? Roboczo nazwałam je smalczykiem, a to dlatego, że po schłodzeniu pasta się zestaliła. Jest wyrazista w smaku, pikantna i dość ciekawa. Bardzo intrygujące, acz przyjemne doznanie. Zrezygnowałam jednak z owej nazwy, bo smalec i bakłażan
W kuchni Karmel-itki
Kotlety ze śledzia 340starych gazet. Na pewno można się z tego więcej dowiedzieć o życiu przed wiekiem, niż z lekcji historii. Ja oczywiście zacząłem lekturę od działu „Kulinaria”. Znalazłem tam kilka ciekawych przepisów i postanowiłem spróbować co jadło się przed stu laty. Na początek wybrałem kotlety ze śledzia. Czytaj dalej
Gotuj z Misiem
Sałatka. Kalafior. Ser. Zielony sos. Surówka z kalafiora, pomidorów i mozarelli 305jest niesamowity ! Można z niego przygotować smaczną sałatkę a ja już zastanawiam się jakby wyglądał ukiszony ? Zobacz także przepis na Udka BBQ z kalafiorem i Kotlety z kalafiora . Ciekawe jakby wyglądały te dania gdyby białego kalafiora zamienić na kolorowego, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym 514całej rodziny warto zrobić podwójną porcję. Pulpety są fajnym pomysłem na przemycenie cukinii do diety dzieci – na prawdę trudno się domyślić, że są z niej zrobione. Co ciekawe, można je gotować w bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym
Poezja smaku
SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KAKAOWYM 285przepisu mojej mamy. Słyszałam, że w Polsce prawdziwe wichury, pada śnieg. Jednym słowem zima przypomniała sobie o Polsce :). U mnie, na całe szczęście, jeszcze jest ciepło i słonecznie. Ciekawe na jak długo. Jeżeli doskwierają Wam zimowe szaleństwa pogody, proponuję upiec sobie taki pyszny i łatwy serniczek. Z jeszcze lekko ciepłym ciastem usiąść na kanapie, otulić się w miękki
Przepisy Aleksandry
WYMYŚL NAZWĘ DLA CIASTA I WYGRAJ SUPER NAGRODY! 208Wspólnie ze sklepem internetowym 13Vip.pl zapraszamy na prosty konkurs! Wymyśl nazwę dla powyższego ciasta i wygraj przydatne w kuchni nagrody! Liczymy na kreatywne pomysły i ciekawe argumenty swojego wyboru. Po zakończeniu konkurencji i wyłonieniu zwycięskiej nazwy, opublikuję przepis na to smaczne ciasto. Tort składa się z biszkoptu czekoladowego z orzechami laskowymi, masą pralinowo-czekoladową i domowego dżemu
Przepisy Aleksandry
TYMIANKOWE GNOCCHI Z RICOTTĄ I GROSZKIEM 244powodu braków w zaopatrzeniu musiałam wymyślić coś innego. Przypomniałam sobie o daniu, które przygotowywał Gordon Ramsay w swoim programie kulinarnym. Postanowiłam je zrobić i nawet mi smakowało. Ciekawe jest połączenie groszku ze smażonymi gnocchi (czyt. nioki). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandry
Książka do kawy: "KUCHNIA LWOWSKA" ANDRZEJA FIEDORUKA 180przerywnikami, dzięki którym nasza kucharska wiedza poszerza się o kolejne, co raz to nowe fakty. Dzięki nim można dowiedzieć się, m.in. o historii cukru, konserw. Naprawdę bardzo to ciekawe! Publikacja została ozdobiona zdjęciami sprzed wojny. Oglądnąć można fotografie rodzinne, fragmenty Lwowa. Czytając "Kuchnię lwowską" poczułam, jakbym przeniosła się do innej epoki...tak dla mnie ważnej
Przepisy Aleksandry
Książka do kawy: "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" Ewy Aszkiewicz 237pożywnego posiłku, jemy byle jak, byle gdzie. Czasami po pracy mam tylko siłę na zrobienie sobie prostej kanapki. A przecież życie mamy jedno i powinniśmy jeść dania zdrowe, ciekawe i urozmaicone. Jak dokonać tego w zwariowanych i szybkich czasach, takich jak nasze? Musimy nauczyć się wykorzystywać chwile, a książka Ewy Aszkiewicz "Kuchnia polska. Gotowanie
Przepisy Aleksandry
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i orzechami macadamia 245przez dżemy i konfitury, na kotletach i pieczywie kończąc. Nie będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :) Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka zyskała - podoba mi się ten intensywnie czerwony ciapek z owoców w środku ciastek - to jeszcze ich kwaskowaty posmak świetnie przełamał się ze słodką rodzynką
Grunt to przepis!