ciągnie, i zjadałam kromki jedna za drugą (szczególnie, kiedy był jeszcze ciepły). Jeśli nie znacie jarmużu, koniecznie spróbujcie go kupić (podobno jest coraz łatwiej dostępny) - to bardzo ciekawe warzywo, z pewnością warte uwagi.A jak już się zaopatrzycie, upieczcie taki chlebek. U mnie z pewnością zagości jeszcze nie raz.Odrywany chlebek z jarmużemSkładniki:(na keksówkę 30x11 cm)ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeznane, i tego dnia nie mam co liczyć na szczególne traktowanie. Na szczęście ciągle jeszcze mogę się cieszyć prezentami z okazji rocznicy oraz rocznicy i czterech dni (ciekawe, czy w przyszłym roku też będziemy takową celebrować...?), więc wcale nie narzekam. W naszej Rodzinie jednak, poza Dniem Kobiet, obchodzimy również urodziny mojej Mamuni. Kwiatki od Taty, wiadomo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeochotę na letnie owoce... Nie mogłam się oprzeć, i kupiłam. A potem zastanawiałam się, co by tu z nimi zrobić...Przeglądając Ciasta i desery, nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam orzechów laskowych, od siebie dałam też rozmaryn, który dziwnie mi do moreli pasuje (tak jak lawenda
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyjątkowo udany to zakup - wypróbowałam już trzy przepisy, wszystkie wyszły pyszne, i już nie mogę się doczekać, żeby przygotować kolejne wypieki. Apetyczne zdjęcia, proste i czytelne przepisy, ciekawe połączenia składników - to zdecydowanie coś dla mnie. Codziennie przeglądam ją dla samej przyjemności przeglądania, i zaznaczam kolejne przepisy. Mmm...Na pierwszy ogień poszły bułeczki z nerkowcami, które po prostu uwielbiamy
Pożeraczka, czyli raz adobrzezakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia. Robiłam te, ale również wersję z czerwonym winem, którą możecie znaleźć na blogu - obie pyszne i intrygujące, takie inne i ciekawe. Polecam serdecznie.Karmelki cydroweSkładniki:(na 40 sztuk)825 ml cydru bzowego200 g cukru100 ml śmietany kremówki (38%)130 g masła1/4 łyżeczki soliCydr wlać do rondelka, zredukować do 200 ml - około
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo mi się to podoba. Muszę zaznaczyć, że miałam w swoim życiu włosy całkiem długie, takie prawie do pasa. Na co dzień męczyłam się z nimi okrutnie, a ciekawe fryzury robiłam raz do roku, na Boże Narodzenie. I to tylko, jeśli mi się chciało. W końcu uznałam, że generalnie są bezużyteczne. Mój Tato zawsze powtarzał, że kobiety
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru. Mmm... Uwielbiam.Ostatnio jednak chciałam sobie grejpfruta urozmaicić, i postanowiłam go upiec. Posypałam cukrem, ułożyłam odrobinę masła, dodałam nieco przyprawy do piernika, bo pomyślałam, że to może być ciekawe połączenie. I wiecie co? Nie pomyliłam się. Upieczony grejpfrut stracił dużą część ze swojej goryczki, był bardzo soczysty (uwaga, pryska przy jedzeniu!) i delikatnie pachniał przyprawami. Cukier się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży
SzczyptaSmaQBataty w formie deseru cd.Ciekawe ciasto z korzennymi nutami, idealne na świąteczny stół.Czas przygotowania:40 minut SkładnikiKrem bezowy:2 duże białka,100 g
SzczyptaSmaQżycie codzienne mieszkańców oraz lokalną kuchnię.W menu znalazłam polędwicę wołową pieczoną w łagodnym sosie z kawy i burbona. Niewątpliwie nie jest to narodowa potrawa Gwatemali, ale ciekawe i zaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując z polskimi produktami dodałam razowy kwas chlebowy i gorzką czekoladę. Spróbujcie sami, afrodyzjaki, czekolada
SzczyptaSmaQwytrzymałam i zjadłam kawałeczek smak hmmm .. przy pierwszym kęsie czuje się smak bakali z aromatem przypraw korzennych a po chwili wybuch pieprzu który cudownie współgra z resztą ... a ciekawe co będzie po 3 tygodniach Na dniach zabieram się za kolejna porcję tym razem na prezenty gwiazdkowe, jest jeszcze trochę czasu więc do dzieła. Zaskoczcie wszystkich
Basia w kuchniJutro wielki dzień pączka, możemy sobie pozwolić na jedzenie ich w ilości więcej niż jeden. Ciekawe czy ktoś potrafi zjeść pączka i nie oblizać się choć raz. Jutro będzie idealny dzień na sprawdzenie tego. Pączki z tego przepisu robiłam już kilka razy, zawsze wychodzą. Jak dla mnie ważne nie są one suche ciasto jest lekko wilgotne a najlepiej
Basia w kuchnizabawę w zapiekanie wiec robię wersję bez zapiekania, równie pyszna ! Moja mała uwielbia nosić pudełeczko z ryżem i jabłkiem do szkoły zabiera dwie łyżeczki dla koleżanek, ciekawe za zakiś czas będzie nosić łyżeczek :)) Pyszne, pożywne, zdrowe, pachnące co chcieć więcej.SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osobyryż 125 ml mleko 600-700 ml cukier z prawdziwą
Basia w kuchnibiałkocukier puder, ok 10-12 łyżek2 łyżeczki soku z limonkiDodatkowo:1/2 opakowania czerwonej galaretki Piękne formy do wykrawania serduszek dostarczył mi www.smak-kuchni.pl. Wykrawacze Smaku Kuchni mają ciekawe wzornictwo i solidne wykonanie, polecam wszystkim miłośnikom kuchni!. Do 10 grudnia na hasło „APETYCZNA” 10% rabatu na wszystkie foremki do ciastek i pierników.1. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wałkujemy
Apetyczna babeczkaCiekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole.Składniki :*5-6 surowych pieczarek* łyżka soku z cytryny* zupka chińska
Magiczne Życie Marty