wszystkie grzyby, nie tracąc przy tym ich konsystencji i kształtu. Składniki: ok 2 kg grzybów ( tutaj użyłam opieńki) 5 łyżek soli kamiennej woda Ciekawe rozwiązania znajdziemy tutaj Przygotowanie: Grzyby czyścimy i myjemy wrzucamy do garbka i zalewamy wodą, zagotowujemy następnie scedzamy na sitku przy tym jeszcze raz je przemywając. Teraz znowu przemyte
Niezły Młynekwczorajszej herbaty, chwyciłam czekoladowe ciastko zamiast śniadania. Pobiegłam łapać życie za ogon; znów się nie udało. A może...? Odpowiedzi, póki co, brak. Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawe, nieoczywiste ciasto. Znalazłam je w książce Saved by cake Marian Keyes, gdzie od razu wpadło mi w oko. Głównie dlatego, że banany kojarzą mi się z tradycyjnymi chlebkami, ewentualnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości i ciekawe konsystencji. Zapraszam! Składniki: inspiracja 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 4-5 łyżek płatków owsianych 2 średniej wielkości banany 2 jajka 2 łyżeczki cukru (lub innego słodzidła, ale można pominąć
Kuchnia ElliePorcja 4 miseczki Składniki: 8 gruszek 1,5 szklanki płatek owsianych 0/4 szklanki otrębów 0/4 szklanki cukru trzcinowego 40 g masła 1 łyżeczka cynamonu Ciekawe rozwiązanie znajdziecie tutaj Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy i wycinamy gniazda, następnie tniemy w dość dużą kostkę i układamy w miseczkach przeznaczonych dopieczenia. W oddzielnej misce łączymy
Niezły Młynekdrodzy znowu wzięło mnie na ciastka . Tym razem będą to " guziki " , niespotykane za to ciekawe :) Zainspirowała mnie Joasia Składniki na ciastka guziki: 100 g masła 350 g mąki typ 500 180 g ksylitoli Kłos - Pol (cukier brzozowy dietetyczny ) cukier waniliowy 15 g 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko + 1 żółtko Wykonanie
Różowa kuchniabędzie równie pyszna. Składniki: 2 duże ananasy 500 g cukru trzcinowego ok 4 l wódki ( bądź spirytusu rozcieńczonego z wodą w proporcji 1:1) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ananasy obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do słoika 5l i zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 24h. Następnego dnia zalewamy do końca wódką. Taką
Niezły Młyneksię o samodzielne wykonanie płatów z... naleśników! I to pełnoziarnistych. :) Lasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki. Chociaż nie należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi
Kuchnia EllieKotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Aby tej klasycznej potrawie nadać oryginalności i stworzyć ciekawe, eleganckie danie we wnętrzu sznycelków możemy umieścić jajka przepiórcze. Codzienny obiad nabierze charakteru tworząc niebanalną potrawę, która z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród konsumujących. Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy
Słodka StronaKrakowie... -Fiolka czemu się śmiejesz?! To straszne! Śmieje się I wyciągam z walizki patelnię.Znajomi znajomej są lekko oniemieli. Cóż. Wożę ze sobą ciekawe rzeczy w torebce, nie wspominając już o walizce! I o tym jakim uczuciem darzę koleje( I ♥ PKP choć wolę DB) Równie mocno kocham moją patelnię do naleśników. Ulubione naleśniki (jak pisze Madzialena każdy
Fiolka w kuchnichwila strać ją na cywila . Przy okazji odłącz się od wifi, pilot do telewizora oddaj psu by mógł go zjeść, a laptopa wsadź głęboko do szafy. Tablet. A ciekawe książki oddaj na przechowanie do biblioteki. 4. Kup żelki i nagradzaj się - jeden żelek* = jeden artykuł w kodeksie. (tak, tak wiem to nie fair,że niektóre artykuły
Fiolka w kuchnidrożdżowych chlebków, wszystko jest dobrze do pewnego momentu, ale nie poddaję się i mam kilka przepisów do wypróbowania. Może i Wy się zainspirujecie? http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2015/04/bueczki.html 1. Jestem ciekawa smaku tego chleba(...)najbliższym czasie spróbuję go zrobić http://www.jusiagotuje.pl/2015/09/penoziarnisty-chleb-z-sezamem-bez.htm l 2. Jak najprostszy to może warto spróbować? http://kuchnianawzgorzu.pl/przepis-na-chleb-najprostszy/ 3. Zbieram te ziarna i zbieram...Chleb zmieniający życie, ciekawy, jak wreszcie go zrobię na pewno opiszę swoje spostrzeżenia ;) http://dietetyczne-gotowanie.blogspot.co.uk/2015/03/chleb-z-ziarnami-bez-maki-zmieniajacy.html 4. Ten chleb robi furorę w grupie kulinarnej, którą Wam ostatnio polecałam - Kulinarne Szaleństwa. Jak zobaczy się tyle zdjęć
NA MOIM TALERZUwystylizowaną kitą na czubie głowy tzw. osełdec , podobnie wystylizowane mieli długie wąsy sięgające prawie do ramion. Nacierali je oczywiście specjalną miksturą by lśniły i wyglądały jak trzeba Bardzo ciekawe było ich podejście do leczenia. Najczęściej stosowanym medykamentem przez Kozaków był utarty proch z bimbrem. Zażywali, szli spać i rano wstawali jak nowo narodzeni. Mołojce nie do zdarcia. :) Niezaprzeczalnie
Sztuka gotowania w/g Samiryużywanie metalowych narzędzi, wolałam nie ryzykować i do mieszania ryżu wybrałam silikonową łopatkę. Obszerniejszą recenzję woka opublikuję w osobnym poście, zaproszę Was wtedy również na konkurs. Ciekawe czy zgadniecie, co będzie nagrodą
Mia Cucina Sofietaciągu tygodnia nie mam czasu na ciekawe, wymyślne śniadanie. Jest czas tylko na szybką kanapkę i kawę. Poza tym ja wychodzę do pracy wcześniej, a mąż później i mijamy się. Natomiast niedziela jest dniem kiedy można przygotować wymyślne śniadanie i spotkać się przy wspólnym stole. Na najbliższą niedzielę zamiast tradycyjnej jajecznicy polecam bardziej wykwintne danie: jajka w kokilkach
Pyza i SurówkaPyszne! ciekawe w smaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego
Dzieje kuchennej Wiewióry