ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:154/728)

Suflet z wędzonym łososiem 106

mascarpone 2 łyżeczki świeżego kopru 2 jajka 80 g wędzonego łososia sól i pieprz do smaku masło do smarowania kokilek do dekoracji łosoś, serek mascarpone i koper  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło, mleko i mąkę, jak masa zacznie delikatnie gęstnieć dodajemy koper i serek, cały czas mieszają. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy

Niezły Młynek
8 przerażających nazw dań włoskich 212

Dania włoskiej kuchni mają bardzo ciekawe nazwy. Niektóre z nich brzmią na prawdę apetycznie jak np. saltimbocca – skaczący do ust, inne określają konsystencję jak semifreddo – połowicznie zmrożony, jeszcze inne związane są z postaciami historycznymi – Margherita lub zagadkami – carbonara ma pochodzić od karbonariuszy lub czarnego jak węgiel pieprzu… Są jednak nazwy wzbudzające co najmniej

Bon Ton Italia
Dwukolorowy sernik żurawinowo-waniliowy 208

Dziś mam dla Was kremowy, rozpływający się w ustach sernik żurawinowo-waniliowy. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole nie tylko ze względu na wygląd, ale także ciekawe połączenie smakowe. Wyważony, kwaskowaty smak żurawiny idealnie komponuje się ze słodkim ciasteczkowym spodem i masą waniliową. Polecam!  Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): Spód:  270 g ciemnych

Domowa Cookierenka Agi
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 161

jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki

Martyna Cooks
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 148

Składniki: 250 g miodu 250 g cukru 100 g masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce łączymy suche składniki i dodajemy jajka, wlewamy przestudzone roztopione masło

Niezły Młynek
Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami 116

najlepiej przy pomocy trzepaczki mieszamy. Gdy czekolada połączy się dokładnie z mlekiem, będzie gładka i kremowa, przelewamy do kubeczków, podajemy posypane korzenną przyprawą.  Dla tych, którzy lubią ciekawe połączenia, polecam dodać do czekolady, zamiast korzennej przyprawy pokruszone w dłoni płatki chili, albo sól morską, która świetnie wydobywa smak czekolady

Moja smaczna kuchnia
tymiankowe półspaghetti z pieczarkami i szpinakiem 194

Szpinak to cenne źródło żelaza dla naszego organizmu, a w kompozycji z pieczarkami i ziołami stanowi bardzo ciekawe wegańskie połączenie smaków. Ta banalnie prosta i szybka pasta na pewno będzie często gościć na Waszych stołach jeśli dacie się jej ująć. Składniki : 300g makaronu spaghetti 250g świeżego szpinaku 200g pieczarek 100g różyczek brokuła 1/2 małego pora 1 duża cebula

zobacz ich smak
Warsztaty bezglutenowe z Inką i Tomaszem Jakubiakiem 211

Warsztaty kulinarne zawsze są bardzo ciekawym dla mnie wydarzeniem, na co dzień gotuję tylko w parowarze, także na nich mam okazję poznawać inne techniki gotowania, nowe smaki i przede wszystkim uczyć się od świetnych Mistrzów Kulinarnych. Tym razem na zaproszenie Inki, z okazji wypuszczenia na rynek Kawy Inki bezglutenowej, zostałem zaproszony do Gar Jakubiaka, na bezglutenowe warsztaty z Tomaszem(...)pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich serc :) Warsztaty były świetnie zorganizowany i wyszedłem z nich z nową wiedzą

Parowar Faceta
Banany w czekoladzie z orzechami 154

porcji Składniki:  4 banany 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła ok 100 g posiekanych orzechów ( zmieszałam orzech laskowy z pistacją) 8 długich wykałaczek  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem na gładką masę. Banany przecinamy na pół i nabijamy na wykałaczki, następnie zanurzamy w w czekoladzie o posypujemy orzechami. Układamy

Niezły Młynek
PIEROŻKI Z GRZYBÓW SUSZONYCH ZE ŚLEDZIEM 132

Dość ciekawy przepis na pyszne pierożki,kołdunki,rawioli czy uszka do barszczu.Ja zrobiłam ich trzy rodzaje.Smakują fantastycznie jeśli lubimy wszystko że śledziem.Myślę ,że to ciekawa Alternatywa dla naszych uszek z grzybami,za którymi ja ogromnie przepadam , choć jak już wspominałam świąt nie obchodzę , ale jedzenie czemu nie ,przecież też muszę przez te dni coś jeść ha ha.Zrobi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
,,Historia wewnętrzna" - recenzja książki o... jelitach 148

podjął się tak istotnej, ale wciąż często bagatelizowanej kwestii. Nie spodziewałam się, że ktokolwiek poruszy temat związany z... naszym wnętrzem. Bo jelita powszechnie uważa się za narząd ,,podrzędny", nieciekawy i w ogóle bardzo nieapetyczny. Kto na co dzień myśli o tym, co dzieje się w jego wnętrzu? Tymczasem nie zdajemy sobie sprawy, jaki wpływ ma stan jelit

Kuchnia Ellie
Słodki konkurs z Sante 118

jakiegoś czasu zdrowiej się odżywiam, więc przesyłka od Sante była zdecydowanie przyjemnym zaskoczeniem. Chia, komosa, ostropest, jagody goji… brzmi dziwnie, ale z tym można przygotować naprawdę ciekawe dania. Może Wy również zechcecie urozmaicić swoją dietę? Jeśli tak to mam dla Was niespodziankę!     A TERAZ CZAS NA Czytaj dalej... Artykuł Słodki konkurs z Sante pochodzi

Pasja Smaku
"Buraki po burgundzku" 125

Ciekawe, co Julia Child powiedziałaby na ten przepis? :)  Buraki po burgundzku to potrawa, która tak naprawdę nie istnieje ;) Nie słyszano o niej w centralnej części Francji, nie znajdziecie jej w tamtejszych książkach kucharskich.  Wymyślili ją David Frenkiel i Luise Vindahl Andersen, autorzy książki The Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę

Chilli Czosnek i Oliwa
Flaki po warszawsku inaczej 147

przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz do smaku ok 1 cm startego świeżego imbiru odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ugotowane wcześniej flaki, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę

Niezły Młynek
Kopytka dyniowe 192

Ciekawe i bardzo smaczne kopytka - trzeba korzystać z dyni póki jeszcze jest (albo wykorzystać zamrożone puree). Nie dość że kluseczki mają śliczny kolor, to jeszcze pysznie smakują zarówno takie prosto z wody, jak i odsmażone na masełku.   SKŁADNIKI: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g gęstego puree z dyni 100 g mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki

Kto ugości moich gości?