jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki
Martyna CooksSkładniki: 250 g miodu 250 g cukru 100 g masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce łączymy suche składniki i dodajemy jajka, wlewamy przestudzone roztopione masło
Niezły Młyneknajlepiej przy pomocy trzepaczki mieszamy. Gdy czekolada połączy się dokładnie z mlekiem, będzie gładka i kremowa, przelewamy do kubeczków, podajemy posypane korzenną przyprawą. Dla tych, którzy lubią ciekawe połączenia, polecam dodać do czekolady, zamiast korzennej przyprawy pokruszone w dłoni płatki chili, albo sól morską, która świetnie wydobywa smak czekolady
Moja smaczna kuchniaSzpinak to cenne źródło żelaza dla naszego organizmu, a w kompozycji z pieczarkami i ziołami stanowi bardzo ciekawe wegańskie połączenie smaków. Ta banalnie prosta i szybka pasta na pewno będzie często gościć na Waszych stołach jeśli dacie się jej ująć. Składniki : 300g makaronu spaghetti 250g świeżego szpinaku 200g pieczarek 100g różyczek brokuła 1/2 małego pora 1 duża cebula
zobacz ich smakWarsztaty kulinarne zawsze są bardzo ciekawym dla mnie wydarzeniem, na co dzień gotuję tylko w parowarze, także na nich mam okazję poznawać inne techniki gotowania, nowe smaki i przede wszystkim uczyć się od świetnych Mistrzów Kulinarnych. Tym razem na zaproszenie Inki, z okazji wypuszczenia na rynek Kawy Inki bezglutenowej, zostałem zaproszony do Gar Jakubiaka, na bezglutenowe warsztaty z Tomaszem(...)pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich serc :) Warsztaty były świetnie zorganizowany i wyszedłem z nich z nową wiedzą
Parowar Facetaporcji Składniki: 4 banany 250 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła ok 100 g posiekanych orzechów ( zmieszałam orzech laskowy z pistacją) 8 długich wykałaczek Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem na gładką masę. Banany przecinamy na pół i nabijamy na wykałaczki, następnie zanurzamy w w czekoladzie o posypujemy orzechami. Układamy
Niezły MłynekDość ciekawy przepis na pyszne pierożki,kołdunki,rawioli czy uszka do barszczu.Ja zrobiłam ich trzy rodzaje.Smakują fantastycznie jeśli lubimy wszystko że śledziem.Myślę ,że to ciekawa Alternatywa dla naszych uszek z grzybami,za którymi ja ogromnie przepadam , choć jak już wspominałam świąt nie obchodzę , ale jedzenie czemu nie ,przecież też muszę przez te dni coś jeść ha ha.Zrobi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodjął się tak istotnej, ale wciąż często bagatelizowanej kwestii. Nie spodziewałam się, że ktokolwiek poruszy temat związany z... naszym wnętrzem. Bo jelita powszechnie uważa się za narząd ,,podrzędny", nieciekawy i w ogóle bardzo nieapetyczny. Kto na co dzień myśli o tym, co dzieje się w jego wnętrzu? Tymczasem nie zdajemy sobie sprawy, jaki wpływ ma stan jelit
Kuchnia Elliejakiegoś czasu zdrowiej się odżywiam, więc przesyłka od Sante była zdecydowanie przyjemnym zaskoczeniem. Chia, komosa, ostropest, jagody goji… brzmi dziwnie, ale z tym można przygotować naprawdę ciekawe dania. Może Wy również zechcecie urozmaicić swoją dietę? Jeśli tak to mam dla Was niespodziankę! A TERAZ CZAS NA Czytaj dalej... Artykuł Słodki konkurs z Sante pochodzi
Pasja SmakuCiekawe, co Julia Child powiedziałaby na ten przepis? :) Buraki po burgundzku to potrawa, która tak naprawdę nie istnieje ;) Nie słyszano o niej w centralnej części Francji, nie znajdziecie jej w tamtejszych książkach kucharskich. Wymyślili ją David Frenkiel i Luise Vindahl Andersen, autorzy książki The Green Kitchen (w Polsce "Zielono & Zdrowo") jako wegetariańską alternatywę
Chilli Czosnek i Oliwaprzyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz do smaku ok 1 cm startego świeżego imbiru odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do bulionu dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ugotowane wcześniej flaki, wszystko gotujemy na małym ogniu. Dodajemy majeranek, oregano, świeżą pietruszkę
Niezły MłynekCiekawe i bardzo smaczne kopytka - trzeba korzystać z dyni póki jeszcze jest (albo wykorzystać zamrożone puree). Nie dość że kluseczki mają śliczny kolor, to jeszcze pysznie smakują zarówno takie prosto z wody, jak i odsmażone na masełku. SKŁADNIKI: 250 g ugotowanych ziemniaków 250 g gęstego puree z dyni 100 g mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki mąki
Kto ugości moich gości?rozpływa się w ustach, a do tego baaardzo dyniowy. Smak dyni został lekko przełamany pomarańczą. Kakaowy, daktylowy spód dodaje mu słodyczy, a czekolada na wierzchu dopełnia dzieła. Co ciekawe, z dnia na dzień jest coraz lepszy! Aż żal, kiedy się kończy.. Czego potrzebujemy? (na tortownicę o średnicy ok. 22cm) Na spód: - szklanka daktyli - 2 łyżki kakao
two broke sisterscaffè crema, której odpowiadają kapsułki pomarańczowe i kawy klasycznej, do której przygotowane są kapsułki niebieskie. Kolejne przyciski służą do przygotowywania latte macchiato albo cappuccino i spienionego mleka. Co ciekawe, można w bardzo łatwy sposób dostosować ilość napoju do ulubionego kubka. Cafissimo posiada fabrycznie ma ustawione ilości parzonej kawy – dla espresso: 40 ml, caffe crema
karmelowyśrodku były świeże warzywa i dip musztardowy. Całość podawana była z grillowanymi ziemniakami i sosem śliwkowym z chili. Porcja była bardzo duża, a całość naprawdę smaczna. Ciekawe zestawienie smaków, estetyczny wygląd - wszystko to zachęcało do zjedzenia tego niecodziennego burgerka :) Paszko: Zamówiłem czeską specjalność w wegańskim wydaniu, czyli Old Bohemian style - a tam były knedliczki podane z seitanem zrobionym
Bananowe Pole