ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:146/728)

Lekka sałatka z siekaną wołowiną 225

posiekany ząbek czosnku 4 listki świeżej bazylii 1/3 posiekana papryczka chilli winegret   3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie: Stek marynujemy w oliwie, czosnku, bazylii i chilli. Odstawiamy na 20 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie przygotowujemy winegret: wszystkie składniki dokładnie

Niezły Młynek
Surówka z czerwonej kapusty (z czosnkową nutą) 143

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Tą surówkę przyrządzam bardzo często i zawsze jest pyszna. Często używam różnych olejów, co daje ciekawe efekty smakowe. Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). 1/2 główki czerwonej kapusty 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy/oleju (tu użyłam sezamowego z Lidla

Di gotuje
Miodowe cukierki 164

wieczory i świetnie smakują ze szklanką ciepłego mleka.  Składniki: 1/2 szklanki śmietany 30% 0,5 łyżki masła 1,5 szklanki miodu bardzo płaska łyżeczka sody oczyszczonej  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Do głębokiego garnka wlewamy śmietanę i miód oraz dodajemy masło. Wszystko gotujemy na dość dużym ogniu,  doprowadzi się do wrzenia, co jakiś czas

Niezły Młynek
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 154

żymlok, bryja, hekele, hauskyjza, krepel czy zista żeby wiedzieć, że na Śląsku nic nie jest jasne, nic nie jest takie jak gdzie indziej. I dlatego jest takie ciekawe. Dzisiaj więc chcielibyśmy przedstawić Wam jedno z typowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane.       Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku

Marder&Marder Manufacture
Woll Szafir – Recenzja patelni do zadań specjalnych 106

piekarniku do temperatury 250’C(!). Dzięki powłoce non stick potrawy nie przywierają do patelni a dzięki 4-ro warstwowej powłoce szafirowej naczynie jest odporne na zarysowania. Co ciekawe nawet szklana pokrywa z hartowanego szkła jest żaroodporna i jej też można używać w piekarniku. Jak dla mnie bajka. Nie chcę zajmować zbyt wiele miejsca na techniczne sprawy

Mienta blog
Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym 246

smaku sos serowy  70 g masła 50 g mąki pszennej 800 ml mleka szczypta gałki  muszkatołowej sól i pieprz do smaku 200 g startego sera cheddar Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki, gotuj na parze 10 minut. Ugotowanego kalafiora przeżuć do naczynia przeznaczonego do zapiekania wymieszaj z kminem

Niezły Młynek
Moje #kuchenneskarby - Mój największy skarb 143

rodowy skarb" kiedyś wejdzie w moje posiadanie. Tymczasem w moim zeszycie jest jeszcze wiele pustych kartek, które mam nadzieję, w przyszłości zapełnią się równie smakowitymi przepisami. Ciekawe czy moje dzieci też będą chciały z nich korzystać? :) * A jaki jest Wasz największy kuchenny skarb? Czy ktoś z Was również zapisuje przepisy w zeszycie lub posiada zeszyt z rodzinnymi recepturami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik gotowany z czekoladowymi herbatnikami 135

sera tłustego 60 g masła ok 1 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń śmietankowy lub waniliowy herbatniki zwykłe i czekoladowe  ok 2 opakować  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Ser przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i wszystko przerzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy

Niezły Młynek
Ciecierzyca z chorizo 137

Ciekawe urozmaicenie codziennego menu :) Składniki 1 puszka ciecierzycy 100 g chorizo 4 duże pomidory 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 papryczki kajeńskie sól, pieprz 200 g drobnego makaronu   … Czytaj dalej Ciecierzyca z chorizo

czarrna od kuchni
Zapiekanka z tortellini. 165

Zapiekanka z tortellini lub zapiekane tortellini - można nazwać i tak i tak. Stali czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiam przeróżne zapiekanki i lubię wymyślać ciekawe w nich zestawienia :-). Dziś proponuję zapiekankę z makaronem tortellini. Co prawda, nie ja pierwsza wpadłam na ten pomysł by pierożki umieścić w piekarniku, jednak uważam, że moja wersja wcale nie jest gorsza ;-) Zapiekanka jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną 172

Bardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański. Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka  1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona

Moje Kuchenne Rewelacje
Spaghetti z buraczanym pesto 126

ramach mięsnego buntu, ostatnio moje obiady są wegetariańskie. Ciekawe kiedy mi przejdzie. Warzywa kocham, ale teraz trochę z nimi cienko, albo drogie, albo niezbyt piękne.  Na szczęście buraki są stale i niezmiennie pyszne i tak samo czerwone ;) Kolorystycznie jest to najpiękniejsze spaghetti jakie udało mi się ugotować ;) Smak wspaniały- trochę buraczanej słodyczy i cytrynowej kwaskowatości- bardzo fajne

Czerwona Porzeczka
Kotleciki jajeczne z komosą ryżową 147

pęczek świeżej pietruszki 2 łyżki prażonego sezamu 2 łyżki lnu 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz do smaku do smażenia olej kokosowy lub klarowane masło Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  W misce łączymy: posiekane jajka, ugotowaną i ostudzoną kaszę, posiekaną pietruszkę, sezam, len, bułkę tartą i jajko. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Formujemy ręcznie kotleciki

Niezły Młynek
Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami 187

Karmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój małżonek rozpływał się w zachwytach nad tą tartą :) Przepis znaleziony jak zwykle na blogu  Doroty Składniki na kruche ciasto: 160 g mąki pszennej 30 g kakao 60 g cukru pudru szczypta

Słodka Kraina Wypieków
Sałatka z bakaliami 137

Sałatka z bakaliami to ciekawe połączenie warzyw, drobiu i bakalii w efekcie czego powstaje nowy oryginalny smak który podbije niejedno podniebienie. Ponadto bakalie powinny mieć stałe miejsce w naszym menu a wprowadzenie ich np. d sałatki to naprawdę dobry pomysł. Składniki : połówka kapusty pekińskiej nieduża podwójna pierś kurczaka ok 75 gr orzechów włoskich ok 75 gr rodzynek pół

Mechanik w kuchni