ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:143/728)

Sałatka z kuskusu z serem feta 328

Sałatka idealna na uroczystości czy rodzinne imprezy. Ciekawa w smaku i w wyglądzie a dodatkowo bardzo zdrowa :) Polecam przede wszystkim, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tego ciekawego składnika! Zapraszam. Sałatka z kuskusu z serem feta Składniki: 1 szklanka kuskusu 1 szklanka bardzo gorącej wody 1 mała papryka: czerwona, zielona, żółta 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoiczek

Tagebuch po polsku
podhalańskie pierogi z serem wędzonym i boczkiem 216

sera i boczku. Przeglądając różne stronki kulinarne podpatrzyłam to i owo, wyszło mi, że to będą pierogi podhalańskie! Ciasto zrobiłam wg przepisu , w którym mąkę zalewa się wrzątkiem. Ciekawe-nie powiem. W efekcie mam pyszny i sycący obiad:) W tę zimną, paskudną pogodę idealny! składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml wrzącej wody jajko szczypta soli

6niebo
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 219

sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę(...)zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam z plasterkami buraków, brokułem i szpinakiem, dodałam fetę, podprażone orzechy laskowe i migdały, a wszystko wieńczy bardzo ciekawy sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Ostatnio szaleję na punkcie połączenia buraków i koperku, a od czasu różowego hummusu wiem również dobrze, że to wspaniałe warzywo wprost kocha

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekka sałatka z siekaną wołowiną 230

posiekany ząbek czosnku 4 listki świeżej bazylii 1/3 posiekana papryczka chilli winegret   3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie: Stek marynujemy w oliwie, czosnku, bazylii i chilli. Odstawiamy na 20 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie przygotowujemy winegret: wszystkie składniki dokładnie

Niezły Młynek
Surówka z czerwonej kapusty (z czosnkową nutą) 148

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Tą surówkę przyrządzam bardzo często i zawsze jest pyszna. Często używam różnych olejów, co daje ciekawe efekty smakowe. Jeśli nie lubicie chrupiącej kapusty - to poniżej podałam sposób na bardziej miękką (*). 1/2 główki czerwonej kapusty 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy/oleju (tu użyłam sezamowego z Lidla

Di gotuje
Miodowe cukierki 170

wieczory i świetnie smakują ze szklanką ciepłego mleka.  Składniki: 1/2 szklanki śmietany 30% 0,5 łyżki masła 1,5 szklanki miodu bardzo płaska łyżeczka sody oczyszczonej  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Do głębokiego garnka wlewamy śmietanę i miód oraz dodajemy masło. Wszystko gotujemy na dość dużym ogniu,  doprowadzi się do wrzenia, co jakiś czas

Niezły Młynek
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 163

żymlok, bryja, hekele, hauskyjza, krepel czy zista żeby wiedzieć, że na Śląsku nic nie jest jasne, nic nie jest takie jak gdzie indziej. I dlatego jest takie ciekawe. Dzisiaj więc chcielibyśmy przedstawić Wam jedno z typowo śląskich dań. Śląska rolada, czyli zrazy zawijane.       Potrzebujemy: 2,5 kg wołowiny (u nas z udźca) 500 g boczku

Marder&Marder Manufacture
Woll Szafir – Recenzja patelni do zadań specjalnych 112

piekarniku do temperatury 250’C(!). Dzięki powłoce non stick potrawy nie przywierają do patelni a dzięki 4-ro warstwowej powłoce szafirowej naczynie jest odporne na zarysowania. Co ciekawe nawet szklana pokrywa z hartowanego szkła jest żaroodporna i jej też można używać w piekarniku. Jak dla mnie bajka. Nie chcę zajmować zbyt wiele miejsca na techniczne sprawy

Mienta blog
Zapiekanka kalafiorowa w sosie serowym 252

smaku sos serowy  70 g masła 50 g mąki pszennej 800 ml mleka szczypta gałki  muszkatołowej sól i pieprz do smaku 200 g startego sera cheddar Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki, gotuj na parze 10 minut. Ugotowanego kalafiora przeżuć do naczynia przeznaczonego do zapiekania wymieszaj z kminem

Niezły Młynek
Moje #kuchenneskarby - Mój największy skarb 147

rodowy skarb" kiedyś wejdzie w moje posiadanie. Tymczasem w moim zeszycie jest jeszcze wiele pustych kartek, które mam nadzieję, w przyszłości zapełnią się równie smakowitymi przepisami. Ciekawe czy moje dzieci też będą chciały z nich korzystać? :) * A jaki jest Wasz największy kuchenny skarb? Czy ktoś z Was również zapisuje przepisy w zeszycie lub posiada zeszyt z rodzinnymi recepturami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik gotowany z czekoladowymi herbatnikami 140

sera tłustego 60 g masła ok 1 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń śmietankowy lub waniliowy herbatniki zwykłe i czekoladowe  ok 2 opakować  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Ser przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy margarynę, cukier, cukier wanilinowy, jajka i wszystko przerzucamy do garnka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy

Niezły Młynek
Ciecierzyca z chorizo 148

Ciekawe urozmaicenie codziennego menu :) Składniki 1 puszka ciecierzycy 100 g chorizo 4 duże pomidory 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 papryczki kajeńskie sól, pieprz 200 g drobnego makaronu   … Czytaj dalej Ciecierzyca z chorizo

czarrna od kuchni
Zapiekanka z tortellini. 172

Zapiekanka z tortellini lub zapiekane tortellini - można nazwać i tak i tak. Stali czytelnicy bloga wiedzą, że uwielbiam przeróżne zapiekanki i lubię wymyślać ciekawe w nich zestawienia :-). Dziś proponuję zapiekankę z makaronem tortellini. Co prawda, nie ja pierwsza wpadłam na ten pomysł by pierożki umieścić w piekarniku, jednak uważam, że moja wersja wcale nie jest gorsza ;-) Zapiekanka jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną 177

Bardzo smaczne, ciekawe połączenie smaków na sposób meksykański. Gulasz z wieprzowiny i kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka  1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona

Moje Kuchenne Rewelacje
Spaghetti z buraczanym pesto 130

ramach mięsnego buntu, ostatnio moje obiady są wegetariańskie. Ciekawe kiedy mi przejdzie. Warzywa kocham, ale teraz trochę z nimi cienko, albo drogie, albo niezbyt piękne.  Na szczęście buraki są stale i niezmiennie pyszne i tak samo czerwone ;) Kolorystycznie jest to najpiękniejsze spaghetti jakie udało mi się ugotować ;) Smak wspaniały- trochę buraczanej słodyczy i cytrynowej kwaskowatości- bardzo fajne

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania