ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:137/728)

Potrawka drobiowa z burakiem 148

Danie szybkie, smaczne i ciekawe. Burak i por idealnie sprawdzają się w tej potrawce. Nadają daniu interesujący smak. Zapraszam! Potrawka z kurczaka z burakiem Składniki: 2 filety z kurczaka pokrojone w dużą kostkę 1 duży burak lekko obgotowany, pokrojony w paseczki 1 średni por pokrojony w półplasterki 2 łyżki estragonu 1/3 szklanki śmietany oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka

Tagebuch po polsku
Bułeczki z pieczarkami 198

przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam. W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową ze szczypiorkiem , którą moja mama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste

Codzienne Gotowanie
Wytrawne ptysie z serkiem łososiowym 200

wody 200 g mąki 60 g masła szczypta soli 4 jajka farsz 150 g wędzonego łososia 250 g pułtłustego twarogu pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  w garnuszku zagotować wodę z masłem i solą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznym ruchem, drewnianą łyżką, aż z ciasta powstanie gęsta kluska. Ciasto przekładamy

Niezły Młynek
Pancakes kasztanowe z chipsami kokosowymi 182

Pancakes są niesamowicie orzechowe. Spora ilość masła i zdecydowany posmak mąki kasztanowej jest na tyle intensywny i ciekawy, że chciałoby się jeść je non stop. Chipsy kokosowe nadają ciekawą konsystencję. Placuszki są bezglutenowe i bez laktozy. Alergenem są jedynie orzechy. Śmiało możemy je zabrać do szkoły, po kilku godzinach (nawet na zimno!) będą nadal świeże - nie wysychają

Czarnawisienka
Wegański dal z botwinką 118

jednego przepisu na dal (dhal). A przecież to jedno z fajniejszych i prostszych dań, które dość często, choć nieregularnie, gości na naszym stole. Dal to danie tanie niesłychanie (ciekawe ilu z Was oparło się przed zanuceniem tych słów?), wystarczy soczewica, woda, trochę przypraw i gotowe. ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip 129

można zrobić coś smacznego z odpadków jedzeniowych? Jak się okazuje - można! Wystarczy nieco kreatywności i dobrych chęci, a można wyczarować naprawdę ciekawe rzeczy. Dzisiaj jest Światowy Dzień Ziemi , więc dzisiejszy posiłek idealnie komponuje się z tą ideą. Pamiętajmy jednak, że z takich opcji jedzeniowych możemy korzystać o wiele częściej, niż raz do roku :) Jedzenie z odpadków to temat

Bananowe Pole
Sałatka z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku 161

Szukacie przepisu na szybką i smaczną sałatkę? Polecam Wam sałatkę z kwaszonym ogórkiem, rzodkiewką i nutą czosnku. Przygotowanie jest bardzo proste, a połączenie smaków naprawdę ciekawe. Spróbujcie. Taka sałatka sprawdzi się doskonale „od tak” lub na przyjęcie (, ale wówczas polecam zwiększyć porcję składników). Do przygotowania mojej sałatki użyłam sosu czosnkowego od Folwark . Bardzo lubię

Słodkie okruszki
Kotlety drobiowo-paprykowe 214

łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka oregano, szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Dzisiaj u mnie kotlety z piersi kurczaka i papryki. Ciekawe połączenie dwóch smacznych składników. Kotlety robi się błyskawicznie - a stanowić one mogą smaczną przekąskę serwowaną z ulubionym sosem, lub danie obiadowe w połączeniu np. z ziemniakami. Kurczaka i paprykę

Świat Domowej Kuchni
Sernik na zimno z niespodzianką 151

żółtka 2 szklanki cukru pudru 1 kg twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżeczki żelatyny 5 łyżek wrzącej wody 2 galaretki malinowe słodzone 700 ml wrzącej wody  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:  Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm (wyłóż spód papierem pergaminowym) dopasuj do niej miseczkę (wysokość ok 4 cm średnica ok 10 cm). Galaretki rozpuść

Niezły Młynek
Pszenno-żytni chleb ziołowy (z rozmarynem) 128

Staramy się wymyślać coraz to nowe chleby żeby wzbogacać nasz blog o ciekawe przepisy. Żebyście Wy mieli z czego korzystać. Ostatnio znowu mamy fazę na coraz to nowsze chlebowe przepisy, staramy się za każdym razem inny chleb robić. Tym razem mamy więc dla Was naprawdę dobry chleb, fajnie chrupiący, ze zwartym miąższem. Pszenno żytni z dodatkiem rozmarynu. Zioła

Marder&Marder Manufacture
Zupa cebulowa w miseczce chlebowej. 129

Zbrakło mi czystych talerzy w domu i musiałam improwizować ;) ;) Cóż miałam zrobić? Nie pozostało mi nic innego, jak zagnieść ciasto drożdżowe i po prostu upiec miseczki. To ciekawe doświadczenie zjeść zupę, a potem talerz ;) Żarty żartami, oczywiście plan na to danie ułożyłam sobie w głowie już dawno temu. A teraz miałam okazję przystąpić do realizacji. Moim zamiarem było

zadanie-gotowanie
Współpraca z firmą BAKRA. Karob, melasa i tahini – poznajcie ten smak. 153

wprowadzić do swojej diety zapraszam na stronę producenta: http://bakra.com.pl/ Produkty oferowane przez firmę BAKRA są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Na blogu będą pojawiać się różne, ciekawe przepisy z ich wykorzystaniem

Słodkie okruszki
Cebulak na obiad 151

masła szczypta soli farsz 1,5 kg cebuli pociętej w piórka 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany 18% 4 jajka sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto

Niezły Młynek
Hamburgery z wieprzowiną barbecue 133

Inna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue.  Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

Szefowa kuchni
Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne 149

umiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się maką, a ten rosnąc tworzy ciekawe pęknięcia. Zamiast jednego dużego uformowałam 3 małe chlebki. Składniki: 500 g mąki żytniej 1150 75 g zakwasu żytniego 350 g ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka miodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania