ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:142/728)

Odkrywamy sekrety dyni 169

używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinniśmy przechowywać go w chłodnym, ciemnym miejscu. Uwaga! Nie służy on do smażenia.   Co ciekawe, olej z pestek dyni może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (wygładza zmarszczki). Można używać

Smiling Shrimp
Zdrowo i na słodko, czyli mus czekoladowy z banana i awokado 289

Dzisiaj pokażę Wam, jak zaspokoić swój słodki apetyt :). Idealną alternatywą dla ciężkich, wysokosłodzonych deserów  może być lekki, zdrowy i wcale nie mniej smaczny domowy mus czekoladowy. Co ciekawe, przygotowanie jego jest banalnie proste. Może on stanowić oddzielny deser lub być stosowany jako dodatek no naleśników, gofrów, itp.. Jeśli właśnie macie chrapkę na nutkę słodkości to zapraszam

Smiling Shrimp
Pomarańczowy Superbowl, czyli śniadanie mistrzów 160

dobrego dnia. Niejednokrotnie na pewno słyszeliście już, że śniadanie to podstawa, dlatego też, nie możemy pozwolić sobie na pominięcie tego posiłku lub zastąpienie go niezdrowym batonikiem. Pomysłów na ciekawe śniadanie jest mnóstwo, poniżej znajdziecie jeden z moich ulubionych alternatyw tego jakże ważnego w naszej diecie posiłku. Zapraszam! :) Składniki: pół kostki twarogu półtłustego lub chudego (125g) łyżeczka nasion siemienia

Smiling Shrimp
Risotto z kurczakiem i szpinakiem 126

pysznego. Ona wpadła na pomysł, po czym ja zdominowałam jej kuchnię: kroiłam, smażyłam, mieszałam, doprawiałam. W efekcie wyszło risotto, które jak na pierwszy raz oceniam bardzo dobrze ;-) Ciekawe - zawsze myślałam że to danie jest skomplikowane i ciężkie do wykonania :-) RISOTTO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM 300 g ryżu arborio 1 kostka rosołowa warzywna 50g masła 1 cebula

peggiwkuchni
Sucharki kukurydziane z kremem owocowym Stovit 112

Podajemy samodzielnie lub np. z ulubionym dżemem. Ja do sucharków użyłam kremu truskawkowo - bananowego marki Stovit . Jego aksamitna konsystencja świetnie pasowała do chrupiących sucharków, a mieszanka smakowa stworzyła ciekawe połączenie z kukurydzianym smakiem ciasta :-) Sucharki kukurydziane Sucharki kukurydziane Sucharki kukurydziane SMACZNEGO

peggiwkuchni
Pasztet z fasoli 236

Pasztet z fasoli jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnej wędliny lub pasztetu. Uwielbiam kanapki z nim. Co ciekawe w konsystencji i także w smaku jest podobny do tego mięsnego. W mojej rodzinie w mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia

Poezja smaku
Babka herbaciana z pigwą i pierwsze ptasie trele 169

modnie brzmi!), zostaliśmy zaproszeni do brata C. Jako, że posiłek jest składkowy , każdy dostał listę tego, co ma ze sobą zabrać. Na mojej wylądowały desery... Ciekawe dlaczego...? W każdym razie mam pewien pomysł, który powinien zachwycić dzieci, o ile uda mi się go zrealizować. Biorąc pod uwagę, że w Święta wypada akurat mój pracujący weekend, muszę się naprawdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki cappucino z bananami 120

mokre, osobno sypkie- raz dwa i gotowe. Babeczki zawsze kojarzyły mi się z długim staniem w kuchni i mozolnym wypełnianiem foremek. Kiedy zrobiłam te właśnie muffiny zmieniłam zdanie. Ciekawe w tych babeczkach jest to, że jak ma się podstawowy przepis to można dowolnie kombinować z różnymi smakami i dodatkami. Polecam każdemu, szczególnie tym osobom, które lubią połączenie bananów

Pobite gary Barbary
Pasta z soczewicy i oliwek 113

mini kanapeczek, takich małych przekąsek a i do placków np. ziemniaczanych smakują wybornie. Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakuje najlepiej. Pasty z soczewicy mają jedną wadę, mają nieciekawy kolor ale to już szczegół. Pasta z soczewicy i oliwek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wielkanocne babeczki z Paschą 162

masła miękkiego 50 g cukru 2 żółtka 1 cukier mały wanilinowy 50 g posiekanych orzeszków ziemnych niesolonych 50 g skórki kandyzowanej pomarańczy 30 g suszonych moreli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,3 mm. Wykładamy ciastem metalowe foremki i pieczemy ok 10-15 minut w 190 C, aż ciasto się

Niezły Młynek
Czekoladowy mazurek 170

śmietany 30% 220 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 40 ml burbonu opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki do dekoracji: płatki migdałów, czekolada, jajka czekoladowe Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  tarta: mąkę i kakao mieszamy, dodajemy masło, cukier, żółtka, sól i zagniatamy. Ciasto owijamy folią i chłodzimy 1h. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę

Niezły Młynek
Meksykańska tortilla czyli wege burrito. 281

ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy

Apetyt na Zielone
Ciasto z ptasim mleczkiem wg s. Anastazji 717

opakowania Ptasiego Mleczka...jak wiecie termin do spożycia bywa krótki. Zaczęłam więc myśleć co by tu z nim zrobić...Eureka! Ciasto z Ptasim Mleczkiem! Ciasto jest bardzo ciekawe! Nie tylko Ptasie Mleczko, ale także galaretka i kawowa masa - jednym słowem: musicie go wypróbować! Dla kogo: dla fanów Ptasiego Mleczka dla lubiących ciasta s. Anastazji dla chcących spróbować

Mania Wypiekania
Wielkanocna sałatka z ravioli, brokułem i jajkiem 167

twardo jajek 1 puszka kukurydzy  pęczek szczypiorku 500 g pierożków ravioli ze szpinakiem i serkiem ricotta  5 dużych łyżek majonezu sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ravioli gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 3 minut, aż wypłyną. Odsączamy i ostudzamy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki

Niezły Młynek
Jajka curry z czerwoną papryką 117

przyprawą, że nie odpowiada każdemu. Ja ją lubię, choć w umiarkowanej ilości, dlatego do potraw dodaję najwyżej szczyptę curry. :-) Dzisiejsza propozycja to jajka curry. Wyraziste, aromatyczne i dość ciekawe w smaku, bo ta przyprawa jest ostatnią rzeczą, która mogłaby kojarzyć mi się z jajkami. ;-) Dla przełamania smaku dodałam również surową, czerwoną paprykę, Polecam spróbować. 3 jajka 1/2 czerwonej

Szefowa kuchni