Dostałam ciekawe, urocze foremki do lodów marki ZOKU i chociaż pogoda zimowa nie zachęca do jedzenia lodów, to musiałam je wypróbować :). Przygotowałam proste, smaczne lody kokosowo – śmietankowe i jagodowo – malinowe, jak sorbet. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy, ponieważ takie proste, domowe lody są z nim smaczniejsze. Część lodów zrobiłam również pół na pół; pół kokosowych i pół
Mała Cukierenkamasa 125 g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny i sok 50 g cukru pudru do dekoracji 1 duży granat strata gorzka czekolada (1-2 kostki) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukier puder, jak białka ładnie zaczną błyszczeć dodajemy ocet, mąkę kakao
Niezły Młynekciekawym pomysłem na domowe przyjęcia. Wędzony kurczak idealnie komponuje się z papryką, marynowaną cebulką, kukurydzą i serem fet a dodatek sosu majonezowo- jogurtowego sprawia że sałatka zyskuje bardzo ciekawy smak. składniki na 4 porcje 250 g wędzonego kurczaka 250 g sera feta 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 150 g marynowanych cebulek
Smakowite Daniaroztopionego masła 1 jajko szczypta soli masa 200 g wędzonego boczku 3 jajka 250 ml śmietany 30% 150 g sera cheddar sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do miski odsypać pół szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić
Niezły Młynekpotrafi zdziałać cuda i świetnie się po niej czuje. Nie przekonuje też, że trzeba w 100% na nią przejść i tylko tak jeść, ale że może być to ciekawe urozmaicenie naszego menu i że warto choć w części dań z niej korzystać, aby poczuć się lepiej. Kolejny rozdział to opis niektórych składników użytych w przepisach w książce. Pewnie
Parowar Facetabardziej zwarty można dodać kaszę mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, orzechami laskowymi, tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas
królestwo garówOpis: Shot blue nut to bardzo ciekawe połączenie malibu z sokiem ananasowym oraz likierem blue curacao. Składniki: 1/3 Kahlua 1/3 Baileys 1/3 Triple Sec ( ja używam cointreau) Sposób wykonania: Na początek do naszego kieliszka nalewamy 1/3 likieru kawowego Kahlua Jako drugą warstwę naszego shota nalewamy 1/3 likieru irlandzkiego Baileys Ostatnia warstwa naszego shota to 1/3 likieru Triple
Drinkologiaciele. Po drugie – częściej gotuję zupy i dania jednogarnkowe, za którymi w innym okresie nieszczególnie przepadam. Kiedy sięgałam po jesienne przepisy z kuchni Beaty Pawlikowskiej liczyłam więc na ciekawe, zdrowe i warzywne propozycje z tych właśnie kręgów. I nie przeliczyłam się. W zgodzie z wyznawaną filozofią autorka proponuje czytelnikom wykorzystanie produktów sezonowych, najlepiej z ekologicznych upraw. Na dodatek
Życie zamknięte w smakujest zdecydowanie lżejszą alternatywą dla ciężkiej, tradycyjnej grochówki. Dodatek wędzonych żeberek i majeranku sprawia, że jedząc zupę nie czujemy właściwie różnicy w porównaniu z grochówką. Jedynym minusem jest nieciekawy kolor zupy, taki trochę szaro-bury, ale zaręczam, że już po pierwszej łyżce zapominamy o kolorze, bo smak zupy jest przepyszny :)) Zupa gotuje się bardzo szybko, co jest
Walijskie Pichceniezdrowie :) 6 porcji Składniki: 1 duży ananas (obrany i z wyciętym środkiem) 3 kiwi 250 g świeżego szpinaku 200 ml mleka kokosowego 200 ml wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ananasa kroimy w dużą kostkę i blendulemy, dodajemy szpinak i kiwi, blendujemy dodajemy mleko kokosowe i wodę. Jeżeli chcecie możecie dodać miód do osłodzenia. Ja trafiłam
Niezły MłynekPrzygotowania do sałatki zajęły najwięcej czasu lecz sama końcówka to kilka minut i gotowe. Głównymi składnikami sałatki po moskiewsku to oczywiście ziemniaki i dla kontrastu ogórki konserwowe – ciekawe połączenie. Sałatka po ustawieniu na stole zniknęła w […] The post Ziemniaczana sałatka po moskiewsku appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekpieczarek portobello 100 g mięsa wołowego 1 dymka pęczek szczypiorki 1 chilli 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 150 g sera cheddar 1 łyżka masła Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Pieczarki myjemy i osuszamy. Na patelni podsmażamy na maśle mięso, dodajemy posiekany czosnek, chilli i dymkę. Następnie dodajemy przecier i mieszamy. Wszystko przerzucamy
Niezły Młynekmoim blogu znajdziecie ich ogromną ilość pod tymi linkami: pasty na kanapkę , smarowidła i kremy na słodko . Tym razem istotną rolę gra tu pieczona papryka i masło orzechowe. Ciekawe połączenie, prawda? Tylko spróbujcie! Ponadto świetnie sprawdza się jako sos do makaronu! :) Składniki: - 4 czerwone papryki - 2 kromki chleba (u mnie żytni, pokrojony w kostkę) - 2 łyżki sezamu
Be Fit Be Strongpapryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych na świecie. Jak dla mnie, ogromnym
Wrzosowa Polanapierwszy jadł cielęcinę. Mięso podałam z kaszą jaglaną i byłam pewna, że będzie kręcił nosem, a tu? Niespodzianka! Wszystko zjadł ze smakiem i nawet pochwalił kaszę, ciekawe na jak długo, bo dziecko mam "antykaszowe". Składniki dla 2 osób: 450 g cielęciny 3 średnie marchewki ok. 3 łyżki oleju (ja smażyłam na oleju z awokado) 2 łyżki mąki pszennej
Blondynka Gotuje