magnezu, żelaza, fosforu. Dorzućmy jeszcze ziarna słonecznika (m. in. witamina E, kwas foliowy, cynk) oraz orzechy włoskie (tłuszcze wielonienasycone, dobre dla serducha ponoć) i mamy zdrowy produkt oraz ciekawe smaki zamknięte w przyzwoitym bochenku. No to pieczem. Przesiać 0,5 kg mąki pełnoziarnistej do dużej miski, wsypać garść łuskanego słonecznika i tyle samo rozgniecionych orzechów włoskich (wsypać pierwej
Right Behind The KitchenFriends 164 . Jest co czytać! Co? Tyle stron z przepisami? Oj nie, nie, nie. Jednak nie ilość a jakość się liczy. W obu 2-miesięcznikach jest sporo ciekawych artykułów na temat restauracji, szefów kuchni, zwykłych ludzi - pasjonatów, którzy łączą swoją pracę codzienną z życiem w kuchni. No i oczywiście przepisy ale o nich poniżej. Poczytamy także(...)może i po trosze celebrytami, aktorami, krytycy kulinarni piszą o tym i o tamtym, a w KUKBUKU zapraszani są także poczytni blogerzy. Podobna cena i koncepcja na ukazanie nowego, ciekawego i smacznego lifestylu. A co je różni? Zdecydowanie liczba reklam w nich zawarta. KUKBUK (pierwsze jak na razie wydanie) - 25 stron reklam, Food & Firends (wydanie luty-marzec) - 11 stron
Right Behind The Kitchensię natknął na tą informację, i kuchnia szeroko rozumiana jest mu bliska, zapewne przekazał dalej tego niusa. Ja sam rozmawiałem z kilkoma osobami o tym i co ciekawe, niektórzy nawet nie wiedzieli, że w Polsce nie było do tej pory żadnej restauracji z gwiazdką Michelin. Otóż Wojciech Modest Amaro zmienił polską historię na dobre . Jak mówi sam Amaro
Right Behind The Kitchenprzygotować gotówkę - ok. 150 zł (ok. 30 zł to wypożyczenie wędki z osprzętem). Najlepszym okresem podobno na połowy dorsza z kutra jest jesień ale i latem wyciąga się ciekawe okazy. Należy mieć świadomość, że będzie się około 10 godzin na morzu , więc piciu i amu mile widziane. Na uwadze należy mieć też fakt, że na kutrze
Right Behind The Kitchenponownie, uważając aby nie zaczęła się mocno gotować. Krem podajemy z płatkami parmezanu i kleksem jogurtowym. Polecam także wersję z pokruszonymi w moździerzu orzechami włoskimi - rewelacja! PS Ciekawe czy marynarz Popeye jadł szpinak w takiej postaci
Right Behind The Kitchenwyrobione ciasto potrzebuje czasu - od 24 do 36 godzin na wyrośnięcie . Jak mówi nasz rzymianin, ci, którzy ciasto wkładają do wyrośnięcia do lodówki, mogą uzyskać nieciekawy efekt - kwaśne ciasto. Edukacja Polaków trwa W trakcie naszych rozmów wywnioskować można było jedno - jest co raz lepiej w kwestii edukacji Polaków na temat pizzy. Po ponad trzech latach funkcjonowania Aventino, jest
Right Behind The KitchenPisałem na profilu fejsbukowym , że nadchodzi ciekawe wydarzenie kulinarne w Lublinie, podczas którego będzie można skosztować blisko 140 potraw i produktów regionalnych. I tak też się stało - 20 lipca w lubelskim Skansenie zorganizowano XIV edycję konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" . Jury wybierało najlepsze produkty i potrawy regionalne , a odwiedzający Muzeum Wsi Lubelskiej mogli spróbować wielu rozmaitych pyszności
Right Behind The Kitchenpasztet, który po pierwsze - nie wiadomo z czego jest zrobiony, a po drugie - jest wysuszony na wiór. Aha, jeszcze jedno, jego konsystencja przypomina pasztetową a nie pasztet o nierównomiernie ciekawej strukturze. Mam jakiś awers to tego typu pasztetów. Ale mam alternatywę na taki pasztet. Po pierwsze pasztet drobiowy zrobiony z całego kurczaka - tj. z tego, co się da wykroić(...)niego. Mięso nie jest wcześniej obgotowywane tylko od razu surowe mielone. Tym razem bez dodatku boczku i wątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis na pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami
Right Behind The Kitchenulubione, tak aby skradły Wasze serca :) Składniki: Tortilla ( użyłam tortilli o smaku szpinaku) serek jogurtowy kiełki rzodkiewki liść sałaty ogórek zielony możesz też dodać ulubioną szynkę Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Tortillę opiecz na patelni grillowej następnie połóż sałatę, posmaruj serkiem jogurtowym, ułóż ogórek i kiełki, dodaj jeśli chcesz szynkę, wszystko zawiń i przetnij
Niezły Młynektrawieniu. Stanowi jedną wielką inspirację dla kucharzy, kucharek, kuchcików ( np. takich jak ja... ). Można zrobić z niej np. pyszne placuszki, makaron, a nawet ciasta (na słodko!)... Co ciekawe, można ją jadać także na surowo. Ja nie praktykuję, bo nie lubię, ale podobno można i tak zdrowiej. Składniki (na 2-3 porcje) : 150 g pełnoziarnistego makaronu penne
Kuchnia EllieSkładniki: polewa krwawa szklanka 4 łyżki wody 5 łyżek cukru odrobina barwnika czerwonego spożywczego drinki 50 ml wódki 4 gałki lodów waniliowych 100 ml mleka kokosowego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: do rondelka wlej wodę i wsyp cukier, wszystko gotuj aż powstanie dość gęsty syrop, na sam koniec dodaj barwnik i wszystko starannie wymieszaj. Następnie
Niezły Młynekmąż jest wielkim miłośnikiem ciast z kajmakiem , stąd lista ciast z jego użyciem cały czas się powiększa. Tym razem padło na ciasto s. Anastazji. Wszystkim smakowało. Jest ciekawe. Lubię ten biszkopt z orzechami od siostry Anastazji, który używam także w innych ciastach. Ciasto idealne na imieniny, a nawet na święta, gdy poszukujemy czegoś bardziej wystawnego. Dla kogo
Mania Wypiekanianależy. Nie tylko Włosi nie mogą się bez niego obyć ale również reszta świata. U nas dzisiaj na ulicach i w dużych butikach Barilla rozdaje swoje najnowsze makarony. Ciekawe czy dzień makaronu przyjmie się w Szwecji podobnie jak dzień cynamonowej bułki… To, że makaron zrobił sukces nie ulega wątpliwości. U nas w domu wszyscy jesteśmy makaroniarzami
codojedzeniafosfor, 214 % na mangan i ok. 80% na cynk dla mężczyzn oraz ok. 50 % dla kobiet. Ponadto dostarczają zdrowe kwasy tłuszczowe, których często brakuje w naszej diecie! Co ciekawe, działają jak szczotka na jelita i mogą pomóc pozbyć się pasożytów (owsików, tasiemca i innych niechcianych lokatorów...). Dynia jest uwielbiana przez kulinarnych blogerów. Ciągle znajduję w internecie rozmaite inspiracje
Kuchnia Elliepapryki sól i pieprz ok 15 płatów makaronu lasagne ok łyżki oliwy sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i wszystko podsmażany, następnie dodajemy mięso - wszystko razem obsmażamy
Niezły Młynek