"Piękno w smaku" - Warsztaty QAFP 249osobie:) Fotograf Joanna van Fenema i tajniki fotografii Stanowiska przygotowane do gotowania Olivier i ja :))) Razem szykujemy schab do pieczenia. Olivier radził sobie znacznie lepiej niż ja...:D Ciekawe dlaczego???:-PPP A to schab na wagę złota: z odrobiną soli i pieprzu i całą masą tymianku, zrobiony naszymi ręcyma :DDD Jeszcze jeden przytulaniec, póki mąż nie widzi
Słodko-Słony Świat Ilony
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 187potrzebny. Nie tylko porządkuje moje myśli i wspomnienia, ale stale mobilizuje do uczenia się nowych rzeczy i pozwala mi poznać wciąż tajemnicze, ale oraz bliższe i niezwykle ciekawe osoby, jakimi jesteście Wy, jego Czytelnicy. To ogromnie cenne doświadczenie. 9. Przeglądanie książek kucharskich przed pójściem spać. Wędruję do łóżka zawsze z kilkoma i za każdym razem znajduję coś
KUCHARNIA
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 274spiral i serpentyn ma w końcu wylądować na wybranej czekoladce. Tym razem to było duże pudełko, mnóstwo kuszących propozycji, ale i wciąż pełno wątpliwości czy będą wystarczająco inspirujące, ciekawe i smaczne. Nie ma przecież nic gorszego od źle wybranej czekoladki! Tyle poświęconego czasu, by po rozgryzieniu odkryć z niekrytym rozczarowaniem, że wybrałam ... marcepanową!!!! Brrrr... ( Piszę o tym specjalnie
KUCHARNIA
Co jeszcze kryje pudełko? II rozdział 253trufli: 100-150 gorzkiej czekolady dobrej jakości 5-6 łyżek śmietany kremówki W połączeniu chilli z czekoladą zakochałam się kilka lat temu. Jakiś czas temu odkryłam też niezwykle ciekawe połączenie czekolady z solą morską. I tak powstały te1 trufelki. Są zaskakująco pyszne - zwłaszcza finałowe rozgrzanie chilli.... Hmmm, cudowne! Bardzo polecam! Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. W połowie dodać
KUCHARNIA
Recipe Redux: Grapefruit Fluff, 2011; czyli jak tą pannę ułożyć? 223następującej treści: "Cześć Ania :-) Czytam sobie właśnie moją ulubioną rubrykę Recipe Redux w NY Times i wgryzłam sie w opowieść ( tu link do tej strony ). Co ciekawe zawsze bardziej podoba mi sie oryginalna, starsza wersja przepisu, ale pierwszy raz mam ochotę na wersję z roku 2010, czyli ( tu link do tej strony ). I co tu dużo mówić
KUCHARNIA
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 249się znaleźć czas wyłącznie dla siebie i stanąć wspólnie w naszych kuchniach, by tym razem wziąć pod lupę awokado . O wyborze kulinarnego tematu decydowała Amber, początkowo sugerując, równie ciekawe bataty. I choć wygrała smaczliwka, szerzej znana pod nazwą awokado , nasze batatowe pomysły mogliście zobaczyć w poprzednim poście. (klik) A zatem zapraszamy na spotkanie z awokado w dwóch odsłonach
KUCHARNIA
Pierwsze urodziny bloga. Gateau au chocolat à la fleur de sel et huile d’olive. 203koperty ze zwrotnym adresem. Cudownie, że wciąż tak wiele z Was pisze na papierze i wspaniale, że te listy trafiają też do mnie! Biblioteczka wzbogaciła się o ciekawe tytuły. W półce z przyprawami króluje zapach tonki, na innej wonna lawenda. Urocze słoiki z przetworami, których wciąż nie otwieram, bo chcę zachować je na dłużej. Egzotyczne składniki, uzależniające
KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 202osoby, która nagle staje przed Tobą w całej okazałości. Warto dla słów, myśli i spostrzeżeń, które zmieniają punkt widzenia i otwierają drogi z widokiem na zupełnie nowe, ciekawe horyzonty. Warto dla październikowych zbuntowanych chmur nad sopockim molo, dla garści muszelek zebranych w blasku księżyca większego niż zwykle i dla osób, które tą radość cudownie dzieliły
KUCHARNIA
TU I TAM nr 16. Bakłażan i ciasto czekoladowe? Ależ tak! 224martwa natura. Na pierwszym planie gładki i lśniący bakłażan . Idealnie smukły kształt. Dekadencki fiolet. Zwany też oberżyną. Swoją uniwersalność w kuchni potwierdza łatwością, z jaką wchodzi w ciekawe związki z całą paletą martwej natury. Wszystkie gamy smaków są mu przyjazne. Bakłażan u Amber w Kuchennymi Drzwiami i u mnie, w Kucharni . Smakujmy! Mezalians. Czy mi się
KUCHARNIA
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 247szaty. Nowa rola. Gra. Zamiana. Przebranie. Karnawał po prostu. Kamuflaż z błyskiem oczu podglądających świat przez tajemniczą maskę. Pociągające są takie zmiany. Nowe role. Ciekawe spojrzenia. Odrobina intrygi. Szczypta zagadki. Solidna porcja zabawy czy pragnienie ucieczki? Przed kim, przed czym? Skąd, dokąd? Z rutyny do nietuzinkowości? Z szarości w kolory? Z ciszy w krainę
KUCHARNIA
Hotel Dom Marynarza - opinia 253miejscu jakieś elementy z pokładu. A przed hotelem ogromna kotwica. W sali restauracyjnej dwukrotnie jedliśmy śniadanie. Nie było zbyt wykwintne, ale smaczne i mieliśmy spory wybór. Co ciekawe na śniadanie zostały też podane dwa rodzaje śledzi. Ale byliśmy nad morze, może tam się tak jada? :) Wydaje mi się, że nie ma możliwości zamówienia u nich obiadu
Pasja Smaku
Carex Kitchen 227Carex Kitchen - dłonie pachnące limonką. Z racji tego, że jestem uzależniona od jedzenia, a co za tym idzie od gotowania, problem nieciekawych zapachów na dłoniach stał się całkiem spory. Zdarzało się, że musiałam zrezygnować z dodawania niektórych składników z obawy przed tym, że ich zapach pozostanie na moich dłoniach. Osobiście nie wyobrażam sobie kuchni bez mydła przy
Emcia Pichci
Luty - kuchnia francuska 195zawiesiste sosy, skrócono również karty dań i poświęcono większą uwagę temu, by potrawy były po prostu zdrowsze. Wiele dań, w zależności od regionu jest robionych trochę inaczej. Co ciekawe, kucharz Prosper Moutagne , postanowił usystematyzować wiedzę na temat kuchni francuskiej i stworzył wielkie dzieło jakim jest "Larousse Gastronomique" , czyli wielka encyklopedia gastronomiczna. Jak sami widzicie, źródeł wiedzy o kuchni
W kuchni wieczorem
Pańskie tosty 1077Pomysł na kolację dla Męża? Nowatorskie i ciekawe w smaku i wyglądzie tosty ;) Każdy właściwie może sobie wrzucić do środka to, co tylko chce ;) Ale najważniejszym elementem tostów jest beszamel! Być może lekko się klei, ale ten smak... i świeży szczypiorek! Pychota! Aż ślinka mi pociekła... Pańskie tosty Składniki: 4 kromki chleba 4 plastry szynki
Lawendowe Niebo
Aksamitny sos holenderski. 198konsystencję majonezu. Gotowe! Jedyne co nam pozostało to polać nim nasze danie i można zajadać! :) Smacznego! A już jutro zapraszamy na obczajenie nowego posta w którym pokarzemy Wam ciekawe wykorzystanie przyrządzonego dziś sosu
Wspólne smaki