ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:150/728)

Tatar ze śledzia z musztardą francuską 177

kopru bardzo drobno posiekany 1 mała papryczka chili 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 20 ml oliwy z oliwek    świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone śledzie wkładamy do miseczki

Niezły Młynek
Hotel od kuchni. Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA 178

łagodnym sosem chrzanowym i gotowanymi warzywami. Gęsie udo konfitowane z dodatkiem suszonych owoców. Wszystkie porcje na bogato. Befsztyk tatarski z jajkiem przepiórczym przygotowany przy stoliku W karcie win ciekawe pozycje w przystępnych cenach, do których można zamówić np. pstrąga z hotelowej wędzarni lub dania kuchni regionalnej.  Hotelowe śniadanie bardzo poprawne, bogata oferta wędlin, nabiału, dań ciepłych

SzczyptaSmaQ
Gala Gault&Millau od kuchni 162

Miałam ogromną przyjemność pracować, podczas wczorajszej gali przewodnika Gault&Millau Polska, z Szefem Roku Gault&Millau 2016 Pawłem Oszczykiem. Było to dla mnie nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Kolacja na 500 osób i do wydania 6 dań. Kolacje przygotowało sześciu wspaniałych szefów kuchni: Adam Woźniak – amuse bousch: sum wędzony/ kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho

królestwo garów
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 281

sypie jak z rękawa! Do tego mówi to w tak interesujący sposób, że można by godzinami siedzieć z rozdziabioną buzią i słuchać i słuchać! Tymbardziej, że tym wszystkim ciekawym informacjom towarzyszy jakże wspaniałe jedzenie! Przygotowaliśmy pyszne smoothie z jarmużem w roli głównej, super szybką i bardzo pożywną szafranową zupę z quinoa, wege fajitas z nadzieniem z soczewicy

Plate of Joy
Drożdżowa chałka 174

powstrzymywało. Aż do wczorajszego dnia, kiedy to z nudów postanowiłam ją zrobić. Chałka wyszła przepyszna, idealnie słodka, mięciutka, jednak bardziej zbita niż ta sklepowa. Nam bardzo smakowała, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu ? Przepis na chałkę pochodzi od Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla.  Składniki: 500 g mąki pszennej  150 g cukru 100 g masła

Krakowskie smaki Ani
Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem 183

połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło. Składniki:  1,5 kg jabłek umytych 1 cytryna 4 laski cynamonu miód do osłodzenia  3 l wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Jabłka myjemy i odcinamy ogonki i dupki, kroimy w plastry jak na zdjęciu, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cynamon i pociętą w plastry umytą

Niezły Młynek
Oleje z tłoczni Olejowy Raj 160

dyni, olej z czarnuszki, olej z nasion konopi oraz wiesiołka Jednym z sztandarowych produktów jest olej kokosowy , który idealnie nadaje się do przyrządzania dań w wysokiej temperaturze. Co ciekawe, doskonale sprawdza się zamiast masła lub margaryny na kanapkach. Jego zastosowanie znane jest również w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Olejowy Raj prowadzi sklep internetowy oraz sprzedaje swe oleje

Bike By Life
Sałatka z fetą i ananasem 234

czasu na chorowanie;) Trzeba ogarnąć temat sałatkowy, żeby w listopadowe wieczory nie siedzieć na d pustą mi seczką ...  Ciekawe połączeni e smakowe, chętnych zapraszam do testów;)     Sałatka z fetą i ananasem Składniki: puszka ananasa puszka kukurydzy słoik papryki marynowanej 4 ogórki kiszone 4 jajka ser feta majonez pieprz  sól kilka kropel octu Przygotowanie: Ananasa

Lawendowe Niebo
Kaszowiec - ciasto z kaszy manny (bez pieczenia) 646

naprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem, którym można przełożyć herbatniki. Co ciekawe, znam osobę, która po spróbowaniu nawet nie wiedziała, że zjadła kaszę której normalnie jak twierdzi nie lubi - w końcu każda rzecz odpowiednio doprawiona czy przygotowana nabiera nowego smaku. Zawsze warto

Poezja Smaków - blog kulinarny
Suflet z wędzonym łososiem 135

mascarpone 2 łyżeczki świeżego kopru 2 jajka 80 g wędzonego łososia sól i pieprz do smaku masło do smarowania kokilek do dekoracji łosoś, serek mascarpone i koper  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło, mleko i mąkę, jak masa zacznie delikatnie gęstnieć dodajemy koper i serek, cały czas mieszają. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy

Niezły Młynek
8 przerażających nazw dań włoskich 277

Dania włoskiej kuchni mają bardzo ciekawe nazwy. Niektóre z nich brzmią na prawdę apetycznie jak np. saltimbocca – skaczący do ust, inne określają konsystencję jak semifreddo – połowicznie zmrożony, jeszcze inne związane są z postaciami historycznymi – Margherita lub zagadkami – carbonara ma pochodzić od karbonariuszy lub czarnego jak węgiel pieprzu… Są jednak nazwy wzbudzające co najmniej

Bon Ton Italia
Dwukolorowy sernik żurawinowo-waniliowy 233

Dziś mam dla Was kremowy, rozpływający się w ustach sernik żurawinowo-waniliowy. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole nie tylko ze względu na wygląd, ale także ciekawe połączenie smakowe. Wyważony, kwaskowaty smak żurawiny idealnie komponuje się ze słodkim ciasteczkowym spodem i masą waniliową. Polecam!  Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): Spód:  270 g ciemnych

Domowa Cookierenka Agi
ŻYTNIE NALEŚNIKI NA PRZYSTAWKĘ / RYE CREPES FOR APPETIZER 179

jednolitą, płynną masę. Ciasto na żytnie naleśniki jest gęstsze niż ciasto z mąki pszennej. Inaczej też się smaży takie naleśniki, są bardziej kruche, więc przewracanie ich to dość ciekawe zadanie Na rozgrzaną, z odrobiną oleju, patelnię wylewamy jedną, cienką warstwę ciasta. Jak ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki

Martyna Cooks
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 172

Składniki: 250 g miodu 250 g cukru 100 g masła 20 g przyprawy do piernika 600 g mąki 2 duże jajka 1 łyżeczka płaska sody 3 łyżki kakao Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem. W misce łączymy suche składniki i dodajemy jajka, wlewamy przestudzone roztopione masło

Niezły Młynek
Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami 137

najlepiej przy pomocy trzepaczki mieszamy. Gdy czekolada połączy się dokładnie z mlekiem, będzie gładka i kremowa, przelewamy do kubeczków, podajemy posypane korzenną przyprawą.  Dla tych, którzy lubią ciekawe połączenia, polecam dodać do czekolady, zamiast korzennej przyprawy pokruszone w dłoni płatki chili, albo sól morską, która świetnie wydobywa smak czekolady

Moja smaczna kuchnia