starannością. Twarda oprawa, kartki szyte i zakładka przytwierdzona na stałe. Możecie się śmiać, ale taka zakładka jest dla mnie istotna, używam często, a kiedy książka jej nie ma, ciekawe miejsce lub stronę, na której skończyłam czytać zaznaczam kolorowym spinaczem do papieru. Dużo zdjęć i dużo treści. Każde danie można zobaczyć dodatkowo na zdjęciu, to też lubię
Blondynka Gotujeczego mniej więcej się składa i przynajmniej raz w życiu miał przyjemność jeść tą potrawę. Jedno z najpopularniejszych dań pojawiających się na wigilijnym stole i nie tylko. Co ciekawe nazwa nie ma zupełnie nic wspólnego z kuchnią grecką, a rodowici Grecy nigdy o niej nie słyszeli :) Poniższy przepis jest autorstwa mojej mamy i osobiście uważam, że ryba
MyCookBook.plzadziwia mnie coraz bardziej i bardziej i końca nie widać. Kombinator z niego niezły. Nie ma się , co dziwić w końcu dzieci takie są. Rozmowy z nim są ciekawe, niekiedy nawet zabawne. Ma pewien nawyk, z którego mam nadzieję wyrośnie. Pewnego popołudnia przy myciu rąk Staś zamoczył sobie wodą bluzkę. Poszłam do pokoju po nową i mówię : -Chodź
Niebieski kubek z kawakopru bardzo drobno posiekany 1 mała papryczka chili 3 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 20 ml oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz świeżo zmielona sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone śledzie wkładamy do miseczki
Niezły Młynekłagodnym sosem chrzanowym i gotowanymi warzywami. Gęsie udo konfitowane z dodatkiem suszonych owoców. Wszystkie porcje na bogato. Befsztyk tatarski z jajkiem przepiórczym przygotowany przy stoliku W karcie win ciekawe pozycje w przystępnych cenach, do których można zamówić np. pstrąga z hotelowej wędzarni lub dania kuchni regionalnej. Hotelowe śniadanie bardzo poprawne, bogata oferta wędlin, nabiału, dań ciepłych
SzczyptaSmaQMiałam ogromną przyjemność pracować, podczas wczorajszej gali przewodnika Gault&Millau Polska, z Szefem Roku Gault&Millau 2016 Pawłem Oszczykiem. Było to dla mnie nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Kolacja na 500 osób i do wydania 6 dań. Kolacje przygotowało sześciu wspaniałych szefów kuchni: Adam Woźniak – amuse bousch: sum wędzony/ kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho
królestwo garówsypie jak z rękawa! Do tego mówi to w tak interesujący sposób, że można by godzinami siedzieć z rozdziabioną buzią i słuchać i słuchać! Tymbardziej, że tym wszystkim ciekawym informacjom towarzyszy jakże wspaniałe jedzenie! Przygotowaliśmy pyszne smoothie z jarmużem w roli głównej, super szybką i bardzo pożywną szafranową zupę z quinoa, wege fajitas z nadzieniem z soczewicy
Plate of Joypowstrzymywało. Aż do wczorajszego dnia, kiedy to z nudów postanowiłam ją zrobić. Chałka wyszła przepyszna, idealnie słodka, mięciutka, jednak bardziej zbita niż ta sklepowa. Nam bardzo smakowała, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu ? Przepis na chałkę pochodzi od Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla. Składniki: 500 g mąki pszennej 150 g cukru 100 g masła
Krakowskie smaki Anipołączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło. Składniki: 1,5 kg jabłek umytych 1 cytryna 4 laski cynamonu miód do osłodzenia 3 l wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Jabłka myjemy i odcinamy ogonki i dupki, kroimy w plastry jak na zdjęciu, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cynamon i pociętą w plastry umytą
Niezły Młynekdyni, olej z czarnuszki, olej z nasion konopi oraz wiesiołka Jednym z sztandarowych produktów jest olej kokosowy , który idealnie nadaje się do przyrządzania dań w wysokiej temperaturze. Co ciekawe, doskonale sprawdza się zamiast masła lub margaryny na kanapkach. Jego zastosowanie znane jest również w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Olejowy Raj prowadzi sklep internetowy oraz sprzedaje swe oleje
Bike By Lifeczasu na chorowanie;) Trzeba ogarnąć temat sałatkowy, żeby w listopadowe wieczory nie siedzieć na d pustą mi seczką ... Ciekawe połączeni e smakowe, chętnych zapraszam do testów;) Sałatka z fetą i ananasem Składniki: puszka ananasa puszka kukurydzy słoik papryki marynowanej 4 ogórki kiszone 4 jajka ser feta majonez pieprz sól kilka kropel octu Przygotowanie: Ananasa
Lawendowe Niebonaprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem, którym można przełożyć herbatniki. Co ciekawe, znam osobę, która po spróbowaniu nawet nie wiedziała, że zjadła kaszę której normalnie jak twierdzi nie lubi - w końcu każda rzecz odpowiednio doprawiona czy przygotowana nabiera nowego smaku. Zawsze warto
Poezja Smaków - blog kulinarnymascarpone 2 łyżeczki świeżego kopru 2 jajka 80 g wędzonego łososia sól i pieprz do smaku masło do smarowania kokilek do dekoracji łosoś, serek mascarpone i koper Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy masło, mleko i mąkę, jak masa zacznie delikatnie gęstnieć dodajemy koper i serek, cały czas mieszają. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
Niezły MłynekDania włoskiej kuchni mają bardzo ciekawe nazwy. Niektóre z nich brzmią na prawdę apetycznie jak np. saltimbocca – skaczący do ust, inne określają konsystencję jak semifreddo – połowicznie zmrożony, jeszcze inne związane są z postaciami historycznymi – Margherita lub zagadkami – carbonara ma pochodzić od karbonariuszy lub czarnego jak węgiel pieprzu… Są jednak nazwy wzbudzające co najmniej
Bon Ton ItaliaDziś mam dla Was kremowy, rozpływający się w ustach sernik żurawinowo-waniliowy. Na pewno zrobi furorę na świątecznym stole nie tylko ze względu na wygląd, ale także ciekawe połączenie smakowe. Wyważony, kwaskowaty smak żurawiny idealnie komponuje się ze słodkim ciasteczkowym spodem i masą waniliową. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 26 cm): Spód: 270 g ciemnych
Domowa Cookierenka Agi