szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:153/407)

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami 134

posmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich 4 łyżki bułki tartej   Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy(...)mąki. Prażymy mąkę cały czas mieszając przez około 2 minuty. Nie przestając mieszać – najlepiej jest zmienić łyżkę na rózgę, dolewamy do rondla mleko i rozprowadzamy z zasmażką. Całość gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Ściągamy go z ognia, dodajemy starty ser, zioła prowansalskie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia sera. Odstawiamy na chwilę.   Wstawiamy

Smaczna Strona
Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy 169

zupy i dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać i dodać do barszczu.  Gotować jeszcze 5 minut, dodając w tym czasie czosnek rozkrojony na pół i przyprawić do smaku. Składniki na klopsiki z białej kiełbasy: 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżki suszonego(...)Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać bardzo dokładnie i wyrabiać ręką przez minimum 5 minut. Następnie zmoczyć dłonie wodą i z mięsnej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.  Klopsiki gotować partiami (po około 5 minut) w osolonej wodzie. Ugotowane klopsiki wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na talerz, dodać barszcz biały i inne dodatki np. gotowane ziemniaki lub jajko. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Wytrawne eklery z sałatką 144

ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Farsz: 100g szynki konserwowej w plastrach 100g żółtego sera w plastrach 1/3 pęczka szczypiorku 1/2 ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu garść kiełków pieprz, sól 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło(...)Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.  2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując wąski, podłużny kształt (uwaga - ciasto bardzo rośnie podczas pieczenia). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około

Szefowa kuchni
Sałatka z jajkami, orzechami, szynką i ananasem 94

podejrzeć jeszcze przed Wielkanocą. Na pewno będziecie wyczarowywać jakieś sałatki na śniadanie, może ta tytułowa Was zainspiruje. Jeżeli chodzi o dobór składników, jajka od szczęśliwych kur, dobrej jakości szynka, ulubiony majonez (najlepiej z dobrym składem, hłehłe) i w sumie tyle. Reszta składników jest ogólnodostępna, z nimi nie musicie kombinować. Dzisiejszy przepis jest przedostatnim świątecznym. Zastanawiam się jeszcze(...)sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, obieramy. Obrane jajka kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski. Seler, kukurydzę porządnie odsączamy, dodajemy do jajek. Ananasa kroimy w średnią kostkę, również porządnie go odsączamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kostkę średniej wielkości. Wszystkie te składniki wrzucamy do miski

Kardamonovy
Sałatka z kurczakiem i ananasem. 145

Ta sałatka to idealne połączenie szynki, kurczaka ze słodkim ananasem. Zaskakująca :) Idealna nie tylko od święta ale i na co dzień.  Po prostu pycha! Sałatka

Tagebuch po polsku
Rolada Szpinakowa 156

Do Islandzkich smaków wrócę za jakiś czas. Dziś podam przepis na roladę z ciasta zrobionego ze szpinaku, faszerowanego serkiem chrzanowym i szynką. Rolada jest prosta w

Mama Gotuje
Medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzem. 386

Polędwiczka to bardzo delikatne i chude mięso- można ją przyrządzać na wiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym

Kuchnia Beaty
Sałatka z ryżem i szynką 102

Smaczna i bardzo prosta sałatka dobra na każdą okazję Można ją podawać na przekąskę, kolację, święta lub rodzinne przyjęcia (imieniny, urodziny, chrzciny, komunie, wesela).   Inne

Kulinarny S.O.S.
Włoski Kurczak w pomidorach z krewetkami 135

piersi naszym sosem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Dodajemy krewetki i gotujemy około 5-6 min. Pod przykryciem. Makaron ugotowany odcedzamy hartujemy i pozostawiamy w zamkniętym pojemniku tuż przed podaniem kilka łyżek oliwy z oliwek koperek i energicznie wstrząsamy Możemy  dodać  podsuszona szynkę parmeńska pokrojona w Kostkę. Smacznego

Viola cooks with passion
Domowa pieczona szynka 124

Aromatyczna, pachnąca przyprawami pieczona szynka to moja propozycja domowej, świątecznej wędliny. Świetnie smakuje w kanapce, sprawdzi się również w roli przekąski na imprezowym stole. Składniki: 1,3kg szynki - myszki Solanka do peklowania: 1 l wody 70g peklosoli 2 łyżki maggi 6 liści laurowych 20 ziarenek jałowca 16 ziarenek kolorowego pieprzu 10 ziela angielskiego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki majeranku(...)kolorowy pieprz, ziele angielskie, zioła prowansalskie, majeranek, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotować przez około 5-7 minut i pozostawić do wystudzenia. Następnie wlać do pozostałej ilości wody, dodać peklosól, maggi i całość dokładnie wymieszać. 2. Do gotowej solanki włożyć szynkę, wstawić do lodówki i pozostawić na około 4-5 dni. Szynkę codziennie obracać aby równo się

Szalona Kuchnia Eweliny
Szynka drobiowa z szynkowaru / Homemade Chicken Ham 102

być tyle, by nie zalewała pokrywki szynkowaru) - jej temperatura nie może przekraczać 85 stopni. Gotować około godziny i 40 minut  (do dwóch godzin), aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić powyżej 74 stopni). Szynkowar wyciągnąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc. Aby szynka łatwo wyszła z formy, można obkroić brzegi nożem i postukać naczynie po bokach. Zmodyfikowany

Lekcje w kuchni
Krupnik 120

śmietaną i zupa smakowała jeszcze lepiej. Nie musicie jakoś specjalnie szykować się do gotowania krupniku. Wystarczy kawałek mięsa, dwie marchewki, korzeń pietruszki… ta zupa nie jest wymagającą Drukuj Krupnik - klasyczna zupa z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 200 g mięsa (karkówka, szynka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy 3 listki

Mieszam w Garnku
Koreczki z jajkami przepiórczymi 80

sobie po prostu ułatwić życie. Dlatego ilość składników jest orientacyjna. Rodzaje szynek pozostawiam Wam, możecie nawet zmienić rodzaj ryby, serków czy oliwek. Dajcie co lubicie. Polecam Wam jednak z całego serca opcję z wędzonym pstrągiem, ogórkiem i wasabi. Z tej ilości składników wyszło mi 9 koreczków z szynką, 9 z rybą. Jeżeli zostaną Wam jakieś resztki składników, wykorzystajcie(...)grubość nie więcej niż 5 mm) 80 g ulubionej wędzonej szynki 1 łyżka świeżo startego chrzanu (można użyć ze słoika) 9 czarnych oliwek 50 g wędzonego filetu pstrąga 1 łyżeczka wasabi (lub więcej) mały zielony ogórek (przepis na 18 sztuk) Jajka wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy i gotujemy 3 minuty, zalewamy je zimną wodą, obieramy i odstawiamy. Z kromek wycinamy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania