Ciekawe i niebanalne potrawy nie muszą być wcale kosztowne, a ich przygotowanie nie musi być pracochłonne i czasochłonne. Przykładem będzie łosoś w maku. Przepis Pascala Brodnickiego znalazłam na stronie Kuchnia Lidla . Składniki (ilość według potrzeb): - filety z łososia (bez skóry) - mak - różowa sól himalajska - sok z limonki (mój dodatek) - olej kokosowy (w oryginale oliwa z oliwek) Opłukaną
mojewypiekiinietylkoUwielbiam alternatywne wersje sajgonek. W rzeczywistości możemy nadziewać je czymkolwiek zapragniemy. Wystarczy dać szansę naszej wyobraźni i mogą powstać naprawdę bardzo ciekawe smakołyki. Dzisiaj przedstawiam wam wegańskie sajgonki z quinoą i grzybami mun z dodatkiem słodkiej kukurydzy. Składniki: 6 komosy ryżowej 6 sztuk papieru ryżowego 4 łyżki kukurydzy garść grzybów mun przyprawy: curry, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
healthy dreamsDzisiaj pora na pyszne chrupiące sajgonki! Co ciekawe- pomysł na przepis urodził się w mojej głowie całkowicie spontanicznie. Podczas przygotowywania nadziewanych plasterków cukinii, uznałam, że ciekawie byłoby zamknąć je w papierze ryżowym i upiec- tak aby ten stał się chrupiący. Muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! Całość podkreślał smak sezamu, którym posypany był każdy z plasterków
healthy dreamsDzisiejsze placuszki, zdecydowanie poprawiły mi humor. Obudziłam się, wstałam z łóżka i w złym nastroju (na myśl o kolejnym- aczkolwiek dopiero drugim dniu szkoły) powędrowałam do kuchni. Co ciekawe wyszłam z niej z uśmiechem na twarzy, zadowolona z pysznego śniadania. Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 5 łyżek pełnoziarnistej mąki żytniej banan garść łuskanego słonecznika łyżka jogurtu naturalnego białko jajka dodatki
healthy dreamsPyszne smarowidło do pieczywa czyli pasta z mielonki, jajek i żółtego sera to ciekawe połączenie składników, które tworzy oryginalną kompozycję smakową i jest bardzo prostym oraz szybkim w przygotowaniu pomysłem na urozmaicenie śniadaniowych propozycji. składniki na około 600 g pasty 250 g mielonki 150 g żółtego sera 2 jajka ugotowane na twardo pęczek szczypiorku szczypta czarnego pieprzu
Smakowite Daniaszklanki sezamu 0,5 szklanki żurawiny suszonej 0,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli sok z 1 pomarańczy 0,5 szklanki płynnego miodu Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Orzechy, daktyle i morele tniemy na mniejsze kawałki i łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszając. Gotową granolę układamy na blasze (najlepiej
Niezły MłynekDziś kolejna propozycja obiadowa. Bardzo smaczny kurczak na parze, z sałatką z cukinii i makaronu chińskiego z dodatkiem mikro liści rzodkiewki. Mięso wyszło bardzo ciekawe w smaku i naprawdę polecam wypróbować przepis :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1/2 cukinii 50g makaronu chińskiego 1/2 cebuli czerwonej 1 łyżka oliwy extra vergine
Parowar Facetaponieważ wysialiśmy dość późno, zostawimy to pewnie na wiosnę. W zimowych temperaturach nie musimy się martwić, że seradela zakwitnie. Szczególnie po styczniowych mrozach. Seradela skryta pod śniegiem Tradycyjnie ciekawe poplonowe linki: http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-roslinna/472-dobor-roslin-na-polon-scierniskowy http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113645,12122536,Poplony_i_wysiewy_na_zielony_nawoz.html
les mirabellesbrokuł 4 gniazdka makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 1 duży pomidor 1 szalotka 4 ząbki czosnku pęczek pietruszki pieprz cytrynowy i sól do smaku odrobina oliwy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi myjemy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym z obu stron, do środka wkładamy po 2 plastry cytryny i dużo pietruszki, całego pstrąga skrapiamy
Niezły Młyneksłoiczka spienione mleko. Wierzch udekorować sosem karmelowym. smacznego. * przepis - klik ** przepis - klik wersja wegańska: klik . /// Po miesiącu na weganizmie stwierdzam, że było to ciekawe doświadczenie, jednak na dłuższą metę (w 100 %) nie dla mnie, jednak ograniczę się do 2 porcji nabiału i jajek tygodniowo
tost z dżememoliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy 2 łyżki musztardy dijon pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą ( najlepiej nadaje się do tego słoik, którym możemy mocno potrząsać). Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy
Niezły Młynekjogurtu greckiego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 1 łyżka spirytusu lub octu olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki). Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak cienko, aż będą prześwity
Niezły MłynekRustykalne pizze oryginalnie wyglądają i ciekawe nadzienie w sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone. Pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim doprawione i w piekarniku upieczone. Każda pizza to 1 porcja dla każdego i życzę wszystkim smacznego. Składniki: farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 185 g, 1 łyżka kapary, 100 g pieczarek, szczypta suszonego czosnku
Moniki Smakołykiczasu to przygotujcie tortille sami :) Porcja dla 4 osób Składniki: 4 tortille pełnoziarniste 100 g wędzonego łososia 1 ogórek gruntowy serek śmietankowy (typu philadelphia) pęczek kopru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Tortille grillujemy na patelni z obu stron, następnie smarujemy serkiem, układamy płaty łososia, na środek łososia układamy ogórka obranego i pokrojonego w paski, dodajemy sporo
Niezły MłynekPewnego razu znalazłam w sklepie taki specyfik jak mrożona mieszanka ośmiu ziół. Wydało mi się to ciekawe rozwiązanie szczególnie zimą, gdy ciężko jest nam hodować świeże zioła. W lecie doskonale się sprawdzają donice na balkonie, natomiast z zimie nawet te wyhodowane zioła ze sklepu, które kupujemy w doniczkach są marniutkie, takie lebiody. Moje 8 ziół leżało sobie
Pyza i Surówka