masła szczypta soli farsz 1,5 kg cebuli pociętej w piórka 100 g wędzonego boczku 200 ml śmietany 18% 4 jajka sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto
Niezły MłynekInna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. Hamburgery: 500g łopatki wieprzowej 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 4 ogórki kiszone 4 garści rukoli musztarda majonez olej Sos barbecue: 4 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Szefowa kuchniumiejętności i koszyczka do wyrastania. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się maką, a ten rosnąc tworzy ciekawe pęknięcia. Zamiast jednego dużego uformowałam 3 małe chlebki. Składniki: 500 g mąki żytniej 1150 75 g zakwasu żytniego 350 g ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe o co chodziło? Rozwiązanie zagadki niebawem ;) Składniki: 500 g pieczarek 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 szkl. bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżki słodkiej śmietany
zadanie-gotowaniekrem 1 budyń śmietankowy 350 ml mleka 2 żółtka 100 g cukru 150 g masła 1 cukier wanilinowy 1 puszka kajmaku (460 g) do dekoracji orzechy pekan Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrób na jednolitą masę. Ciasto podziel na 2 części i każdą z osobna wyłóż na blachę (wyłożoną papierem pergaminowym
Niezły Młynekwyjechali do domu z pustymi torbami ;). Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: Marka Galeo oferuje szeroki wachlarz produktów – klasyczne zioła i przyprawy jednorodne, inspirujące mieszanki przyprawowe oraz ciekawe dodatki spożywcze. Dzięki tak zróżnicowanej ofercie trafiamy do wielu polskich domów. Marka planuje uczestniczyć w kulinarnym życiu wielu rodzin i na stałe wpisać się w ich tradycje oraz zwyczaje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwpisie), drugie danie ugotowane przez Agatę ( przepis ) oraz deser ( przepis ) upieczony przez Natalię. To co zarówno mi wyszło, jak i dziewczynom przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Dania smakowite, ciekawe (taka skromność) oraz stosunkowo proste do przygotowania! Cukinia nie jest drogim warzywem, dlatego też myślę, że wymówek typu „nie stać mnie”, „te produkty są trudno dostępne
Blendmanzaczytałam się w kolejnej kryminalnej lekturze. I co? Najpierw przejrzałam ofertę szkoleń, z których z przyczyn oczywistych póki co i tak nie skorzystam w tej chwili, chociaż ciekawe i takie jakie od dawna chodziły mi po głowie. Ale dobrze wiedzieć co człowieka mija i w jaką wiedzę będą bogatsi inni... Potem przejrzałam aktualności na stronie MEN, bo mimo
Czary - gary w kuchniPodobno nazwy te można stosować zamiennie, bo oba ciastka są budyniowe i oba na francuskim lub kruchym spodzie. Występują w przeróżnych wersjach – w zależności od regionu. Co ciekawe warszawska napoleonka może być nazywana kremówką w Krakowie, a we Wrocławiu czy Poznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze
Poezja smakujajko mały pęczek pietruszki (ok 3 łyżek) 1 ząbek czosnku sól i pieprz pól awokado 1 mały pomidor 2 jajka w koszulce Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: batata obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną pietruszkę, posiekany czosnek i jajko, delikatnie przyprawiamy. Wszystko mieszamy i formujemy dwa kotlety, które układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowy i pieczemy
Niezły Młynekzamówiłabym dużą, małą porcję za 24 zł, żądałabym zwrotu pieniędzy. Smak? Czułam tylko pikantny sos. Zapakowane w kawałek serwetki i folię aluminiową, zalało moje spodnie… Co ciekawe, spójrzcie na zdjęcia poniżej, a teraz na zdjęcie tu . Jakby bardziej wypchane po brzegi. Easy Rider Bardzo miłe zaskoczenie. Foodtruck wyglądał niepozornie, jednak kryła się w nim prawdziwa rozkosz
Kuchnia Bazyliiwspominam je z uśmiechem na twarzy. Może i Tobie posmakują :) Składniki: 1,5 l wody zagotowanej letniej 10 g drożdży świeżych 3 łyżki cukru garść rodzynek Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W dzbanku wsyp drożdże i rozpuść je z cukrem, następnie zalej ciepłą wodą i wsyp rodzynki. Dzbanek przykryj ściereczką na 2 h żeby drożdże zaczęły
Niezły Młynekjakie środki i związki chemiczne są dodawane do roztworów używanych przez producentów, tego zwykły konsument nie wie (i może dobrze) Ryby wędzone były spożywane od zawsze Ciekawe jest stwierdzenie prof. Władysław Migdała z krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego – „Człowiek stosuje tę metodę (wędzenia w dymie naturalnym) odkąd wynalazł ogień. I jakoś żyjemy” . Trudno się nie zgodzić
Ciasna Kuchniainfografiki, piękne fotografie, czytelny układ stron to plusy tej publikacji. Przepisy wzbogacone o podstawowe informacje dotyczące przygotowania mięsa, ryb, owoców morza i warzyw ubrane w ciekawe i proste infografiki tylko przyciągają wzrok! Każde przyjęcie będzie można bezstresowo zaplanować i oddać się przyjemnym spotkaniom z bliskimi. "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" to książka obowiązkowa dla każdego blogera
Bon Appetit Małgorzatyczekolady deserowej + do posypania ok 20 słomek ptysiowych Brześć 50 ml burbony - po dwie łyżki na porcje bita śmietana do dekoracji (może być kokosowa ) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Przygotuj 4 szklanki, do których ułóż na spód po 5 słomek ptysiowych, nasącz je burbonem. Zagotuj w garnku mleko i wrzuć płatki owsiane, które gotuj
Niezły Młynek