numer magazynu "Życie ze smakiem". Tworzyłyśmy go z myślą o lecie, o pięknych barwach, smakach i zapachach. Do naszego zespołu dołączyły nowe osoby, a z nimi nowe ciekawe, mamy nadzieję, tematy. Co możecie zobaczyć w tym numerze? Na pewno letnie smaki i zapachy pod postacią m.in. ogórka, rabarbaru i truskawek. Zapraszamy Was do naszej Domowej
Codzienna kuchnia niecodziennaWłaściwie nie planowałam robić tych muffinek. Szukałam jednak pomysłów na małe wypieki, które mogłabym przygotować do przedszkola. Chciałam, aby były ciekawe w formie i te takie były. Moim dzieciom najbardziej smakują babeczki czekoladowe. Można więc powiedzieć, że upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu. Do ich ulubionego smaku dodałam wiórki kokosowe :), a zamiast formy do muffinek użyłam wafelków
zadanie-gotowaniewagę, czy wygląd, a sprawia, że zaspokajam swoją ochotę na tego typu rzeczy, dzięki czemu nie mam podobnych zachcianek później. Jeszcze nie zaplanowaliśmy, co będziemy dziś "pożerać", ciekawe na co padnie tym razem. Z mojej strony mogę życzyć Wam jak najpiękniejszego Dnia Dziecka, aby uśmiech nie schodził Wam z twarzy! Z racji dzisiejszego święta, nie liczymy kalorii
Be Fit Be Strongdigotuje.blogspot.com Sałatka jest pyszna i niezwykle syta. Można ją podawać na zimno lub ciepło (*) - wtedy śmiało może zastąpić obiad. Sami spróbujcie i przekonajcie się jak łatwo można przyrządzić ciekawe i smaczne danie! 250g brokuła 2 jajka 1 puszka ciecierzycy (użyłam Bonduelle) 1 puszka tuńczyka w oleju 1 czerwona cebula (średnia) 1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju
Di gotujeDzień Dziecka obchodzimy u nas w domu co roku szczególnie. Dzieci dostają nie tylko prezenty, staramy się z Mężem zapewnić im również ciekawe atrakcje, zabawy bądź wycieczki. Ale ja oczywiście nie byłabym sobą, gdym nie przygotowała dla nich jakiejś wyjątkowej, słodkiej niespodzianki :) W tym roku są to ciasteczka "Tęczowe serduszka", na które przepis znalazłam na Eugenie Kitchen . Ciasteczka
Słodko-Słony Świat Ilonyduża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki, .... Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: budynie rozpuść w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj i wlej budynie, mieszaj energicznym ruchem, aż powstanie gęsta masa i zdejmij z ognia do ostygnięcia
Niezły Młynekzabraknąć wina i na pewno go nie zabraknie. Na półkach i w naszych kieliszkach, znajdziemy tu wina gęste i pełne aromatu z południa Włoch, klasyki z Toskanii, ciekawe wina z północy – Alto Adige, Piemontu i Veneto. Ale również butelki z wybranych winnic europejskich – mineralne niemieckie rieslingi, dobre francuskie Chablis i wina z Bordeaux, hiszpańską Rioję i Portugalskie
królestwo garówpieczenia 50 g cukru trzcinowego małe opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli trochę tłuszczu do nasmarowania gofrownicy i cukier puder do oprószenia gofrów Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: jogurt zmiksuj z jajkami, szczyptą soli i cukrem. Cały czas miksując dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładka masa
Niezły Młynekpozostali tylko z mniejszym, lub większym powodzeniem go naśladują, ja również... Dziś przygotowałam pastę jajeczną z dodatkiem szparagów, lżejsza niż tradycyjna, bardzo smaczna. Świetna z dodatkiem domowego pieczywa. Ciekawe, co Brat powiedziałby na tę wersję! Pastę przygotowałam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , podobne znajdziecie u: Dorotki , ... składniki: 4 jaja 5 szparagów pęczek szczypiorku sól, pieprz cytrynowy
6nieboOstatnio przyłapałam Maćka w centrum handlowym na zakupach. Zerkam do koszyka, a tam produkty mające ścisły związek z kokosowym tygodniem ;) Ciekawe co z nich pysznego wyczaruje? :) Była tam też doniczka z tajską bazylią, którą niegdyś otrzymałam w prezencie od pewnej sympatycznej osoby, a którą to poprzez własne niedbalstwo odprawiłam na tamten świat ;) Miała zapewne służyć mi całe
zadanie-gotowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com W tamtym roku zrobiłam mnóstwo domowych lodów! Zbliża się lato, więc na blogu pojawią się różne ciekawe przepisy, a tymczasem chcę Wam zaprezentować szybki i prosty deser oraz ukazać jedną z możliwości zastosowania oleju z pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Na słodko - idealnie komponuje się
Di gotujeJaka szkoda... Pomysł na tę tartę znalazłam w magazynie Spis bedre , nr 5/2016, który tak mi się spodobał, że kupiłam już kilka numerów pod rząd. Apetyczne zdjęcia i ciekawe przepisy, które mam ochotę wypróbować od razu. Wiele z nich przygotowuję, gdy mam trochę czasu; są to jednak z reguły dania obiadowe, które nie mają swojego miejsca na blogu
Pożeraczka, czyli raz adobrzetrampek. I znowu zostawiłam na noc do wyschnięcia. Krok trzeci. Prasowanie trampek. I to wcale nie jest śmieszne. Ani łatwe... Ale za to z pewnością ciekawe doświadczenie :) Ustawiamy żelazko na dwie kropki (jedwab/wełna) - zależy od ustawień żelazka. Oczywiście bez pary, bo ona jest tu niepotrzebna. Prasujemy najlepiej na desce do prasowania rękawów
dobra gospodyni dom wesołym czynidanie było smaczne, ja się nie śpieszyłam, więc i tak warto :)) Co mnie zaciekawiło szczególnie, nie wiem. Z każdego działu kilka przepisów, bo tak jak pisałam są bardzo ciekawe i smacznie wyglądają :)), no dania z makaronem spróbowałabym wszystkie he, he :)), akurat zdjęcia tego działu nie zrobiłam, ale makarony kuszą :) Zaciekawiły mnie też bardzo kotlety z łososia i szpinaku
kruche babeczkiKiedy pisałam o książce Gino D'Acampo to wspomniałam, że wiele przepisów wykorzystam, bo są ciekawe i smaczne. Kolejnym wykorzystanym przepisem jest ten na zupę pomidorową z pieczoną czerwoną papryką. Przepis jak zwykle trochę zmodyfikowałam pod siebie :)) Zupka pyszna, delikatna i wyczuwa się w niej pieczoną paprykę. Fajna po prostu :)) Polecam :) Składniki: 2 większe czerwone papryki 1 średnia
kruche babeczki