bardzo obszerne wyjaśnienia, w przeciwieństwie do współczesnych książek dietetycznych, gdzie część teoretyczna ograniczona jest do minimum. Jednocześnie każdy rozdział zawiera podsumowanie, więc łatwo jest upuścić mniej dla nas ciekawe fragmenty, nie tracąc wątku. Rubin powołuje się na W. A. Price’a, F. M. Pottengera, C. Poliquina i P. Cheka. Do jakich wniosków dochodzi na podstawie tych lektur
Ugotowane pozamiatanewakacji na Majorce przywieźliśmy mnóstwo cudownych wspomnień i zdjęć. Przez dziesięć dni podziwialiśmy bajkowe krajobrazy, rajskie plaże i zatoczki, ciekawe miasta i miasteczka oraz degustowaliśmy przepyszną lokalną kuchnię! Podczas jednej z wypraw poznaliśmy przepis na hiszpańskiego drinka na bazie wina o nazwie "Tinto de verano", czyli wakacyjne, czerwone wino. To proste, ale bardzo smaczne i niezwykle orzeźwiające połączenie
Kulinarne Inspiracjeustach. Taka terrina może być smacznym urozmaiceniem śniadaniowych kanapek czy ciekawą, imprezową przekąską. Bardzo zachęcam do przygotowania, a nawet do eksperymentowania z innym smakiem serka- Apetina ma naprawdę ciekawy wachlarz smaków :) * serek kremowy Naturalny Apetina- 500 g (4 opakowania po 125 g) * ulubiona wędlina- około 10 plastrów * małe korniszony- około 9 szt. * żelatyna- 2 lekko czubate łyżki * gorąca woda
Kraina Miodem PłynącaŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jednak często je lekceważymy, a poranny pośpiech temu sprzyja. Chciałabym poświęcić nieco czasu temu zagadnieniu. Przygotujmy ciekawe, pożywne śniadania, inspirując się kuchnią reszty świata. Podglądnijmy przyzwyczajenia i upodobania naszych sąsiadów (tych bliższych i dalszych) i spróbujmy zrobić coś podobnego w naszych domach. Kiedy przeszukiwałam sieć odnośnie śniadaniowego hasła tygodnia, niektóre wyniki mnie przeraziły
zadanie-gotowaniePlacek po węgiersku to połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z gulaszem. Potrawa znana i lubiana, dla mnie zestaw idealny. Ciekawe, że Węgrzy kompletnie nie znają tego placka. Podstawą nadzienia jest gulasz węgierski (przepis podstawowy znajdziesz tu ), który możesz modyfikować i uzupełniać ulubionymi składnikami. Gdy nasyciliśmy się gulaszem, to co pozostało uzupełniłam pieczonym pieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nadal króluje cukinia - pomiędzy ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti o metrowej długości ( inne warzywa i owoce również ). Dzięki temu przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące danie. Składniki: 1 młoda cukinii 2 plasterki polędwicy sopockiej 2 plastry sera mozzarella 2 ogórki małosolne 1 duży pomidor
Smaki Ewyprzepisów , dzięki któremu w bardzo łatwy sposób można odnaleźć to co nas interesuje. Całość jest bardzo ładnie wydana i aż chce się trzymać ją w dłoniach - wyszukując ciekawe oraz intrygujące przepisy. Zawiera 240 stron , więc jest co wertować. Twarda oprawa i dobrej jakości papier - sprawią, że może posłużyć nam na długie lata. Jest również doskonałą propozycją
Di gotujetylko gotówką. Podsumowując: Marina to fajne, klimatyczne miejsce prowadzone przez ciepłe osoby, które tworzą niesamowitą atmosferę tego lokalu. Lody molekularne oferowane przez lokal są najwyższej jakości, a ciekawe smaki zaspokoją każde podniebienie. Zdecydowanie nigdzie takich nie spotkacie. Szczerze polecamy i zachęcamy do odwiedzenia! Tak wygląda ogródek. Prawda, że klimatyczny? :) Śmietanka z oreo. Post nie powstał przy współpracy
Kolizje Smakówbazie kaszy manny) posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis jest naprawdę prosty i szybki. A co najważniejsze efekt końcowy cieszy nie tylko podniebienie, ale też oczy (te ciekawe warstwy). Takie pucharki, aż chce się jeść i jeść… Idealne na wieczór z ulubioną książką, chwilę z najmłodszymi, słodki relaks, a nawet w formie śniadania Spróbujcie, polecam. Składniki
Słodkie okruszkiPiękne polskie lato przynosi nam moc owoców i warzyw. Nie bójmy się zatem łączyć ciekawe smaki z naszych ogródków. Warzywa i owoce to idealny duet na naszych talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach. Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler
ChilliJemysprawdzonych przepisów, które często powtarzam przygotowując je w domu dla nas. Ale poszukuję też nowych smaków w ciekawych przepisach, które mnie zainspirują. I tak właśnie szukając, znalazłam ciekawy przepis na smaczne śledzie u Agnieszki . Oczywiście, nie czekając nie wiadomo na co, szybko te śledzie zrobiłam. I nie żałuję, bo faktycznie okazały się bardzo smaczne. Dzisiaj tym przepisem
Kuchnia u Krysiogórków to żadna sztuka. A jednak, mogłabym na ten temat polemizować. Otóż zdarzyło mi się jeść poza domem obiad i jako dodatek wybrałam właśnie mizerię. Jakże się rozczarowałam nieciekawym smakiem tej mizerii. Zrobiona jakoś inaczej niż ja robię. Dlatego pomyślałam, że zrobię taki post z przepisem na zwykłą/niezwykłą mizerię z ogórków do obiadu
Kuchnia u Krysipowiecie na filety z kurczaka nadziane szpinakiem i dla przełamania smaku z dodatkiem sera fety? Dla mnie bomba. Jeśli podamy na ciepło jest to bardzo ciekawe i smaczne rozwiązanie na danie obiadowe. Można również podać na zimno na półmisku na elegancką kolację Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 250 g mrożonego szpinaku
Kuchnia u KrysiBaby, mazurki, paschy, serniki.... to są wypieki, których nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole. Co dom to własny przepis, co gospodyni to inny smak. Ale warto też inspirować się ciekawymi przepisami. Ja ten przepis znalazłam w gazecie („starej jak świat”) i postanowiłam go odkurzyć specjalnie dla Was. Spróbujcie urozmaicić swoją babę wielkanocną i zrobić na podobieństwo tortu(...)około 45-50 minut. Trzeba sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu, wystudziłam w foremce. Przełożyłam na talerz i upudrowałam cukrem pudrem. Kiedy ją przekroiłam, moim oczom ukazał się ciekawy widok... Wspaniała warstwowa baba, niczym tort. Polecam, spróbujcie i cieszcie się nowym smakiem baby wielkanocnej. Życzę SMACZNEGO! Krys Po więcej przepisów na świąteczne dania wielkanocne zapraszam na stronę
Kuchnia u Krysisałatki - dania warzywne - falafel - szybki dip: jogurt naturalny + zioła + sumak - zatar (2 łyżki drobno posiekanego tymianku + 2 łyżki prażonego sezamu + 2 łyżeczki sumaku + ½ łyżeczki soli). To dziwne, ale ciekawe uczucie jeść kwaśną przyprawę w proszku, ale polecam spróbować. Może akurat polubicie, jak ja. Kwaśny smak kojarzył mi się do tej pory tylko z cytryną. Sumak jest jednak
Qlinarnie i Qlinarnie