autorski (mój). Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść pod każdą postacią. Podobne surówki przyrządzam bardzo często i zawsze są pyszne. Czasami używam różnych olei, co daje ciekawe efekty smakowe. Zresztą już Wam o tym wspominałam... Olej rydzowy świetnie podkreśla smak kapusty, gdyż jest niezwykle aromatyczny i posiada charakterystyczny posmak - określany jako cebulowy, czy orzechowy
Di gotujewykonania krokietów wykorzystałam te naleśniki . Połączenie papryki i pieczarek okazało się bardzo ciekawe. Dodatkowego posmaku dodała odrobina przecieru pomidorowego. Z podanych składników wychodzi 8 krokietów. 8 naleśników 250 gram pieczarek 1/2 małej cebuli 2/3 papryki czerwonej 1/4 szklanki przecieru pomidorowego 50 gram sera żółtego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki
Czerwony GupikUwielbiam pokrzywę w zupie. Uważam, że nadaje jej wyraźniejszy "cięższy" smak. Obecnie dorzucam pokrzywę niemal do każdej zupy, którą robię (ciekawe kiedy mi się znudzi... po całej zimie bez pokrzywy, raczej nie prędko). Czytaj więcej
Kasia Sarnabardzo obszerne wyjaśnienia, w przeciwieństwie do współczesnych książek dietetycznych, gdzie część teoretyczna ograniczona jest do minimum. Jednocześnie każdy rozdział zawiera podsumowanie, więc łatwo jest upuścić mniej dla nas ciekawe fragmenty, nie tracąc wątku. Rubin powołuje się na W. A. Price’a, F. M. Pottengera, C. Poliquina i P. Cheka. Do jakich wniosków dochodzi na podstawie tych lektur
Ugotowane pozamiatanewakacji na Majorce przywieźliśmy mnóstwo cudownych wspomnień i zdjęć. Przez dziesięć dni podziwialiśmy bajkowe krajobrazy, rajskie plaże i zatoczki, ciekawe miasta i miasteczka oraz degustowaliśmy przepyszną lokalną kuchnię! Podczas jednej z wypraw poznaliśmy przepis na hiszpańskiego drinka na bazie wina o nazwie "Tinto de verano", czyli wakacyjne, czerwone wino. To proste, ale bardzo smaczne i niezwykle orzeźwiające połączenie
Kulinarne Inspiracjeustach. Taka terrina może być smacznym urozmaiceniem śniadaniowych kanapek czy ciekawą, imprezową przekąską. Bardzo zachęcam do przygotowania, a nawet do eksperymentowania z innym smakiem serka- Apetina ma naprawdę ciekawy wachlarz smaków :) * serek kremowy Naturalny Apetina- 500 g (4 opakowania po 125 g) * ulubiona wędlina- około 10 plastrów * małe korniszony- około 9 szt. * żelatyna- 2 lekko czubate łyżki * gorąca woda
Kraina Miodem PłynącaŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jednak często je lekceważymy, a poranny pośpiech temu sprzyja. Chciałabym poświęcić nieco czasu temu zagadnieniu. Przygotujmy ciekawe, pożywne śniadania, inspirując się kuchnią reszty świata. Podglądnijmy przyzwyczajenia i upodobania naszych sąsiadów (tych bliższych i dalszych) i spróbujmy zrobić coś podobnego w naszych domach. Kiedy przeszukiwałam sieć odnośnie śniadaniowego hasła tygodnia, niektóre wyniki mnie przeraziły
zadanie-gotowaniePlacek po węgiersku to połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z gulaszem. Potrawa znana i lubiana, dla mnie zestaw idealny. Ciekawe, że Węgrzy kompletnie nie znają tego placka. Podstawą nadzienia jest gulasz węgierski (przepis podstawowy znajdziesz tu ), który możesz modyfikować i uzupełniać ulubionymi składnikami. Gdy nasyciliśmy się gulaszem, to co pozostało uzupełniłam pieczonym pieczarkami i dodatkową papryką. I to właśnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nadal króluje cukinia - pomiędzy ogórkami i zbliżającymi się śliwkami. Niedawno kupiłam bardzo ciekawe urządzenie - krajalnicę spiralną. Coś niesamowitego! Cukinię można pokroić w spaghetti o metrowej długości ( inne warzywa i owoce również ). Dzięki temu przedstawiam dzisiaj bardzo lekkie i interesujące danie. Składniki: 1 młoda cukinii 2 plasterki polędwicy sopockiej 2 plastry sera mozzarella 2 ogórki małosolne 1 duży pomidor
Smaki Ewyprzepisów , dzięki któremu w bardzo łatwy sposób można odnaleźć to co nas interesuje. Całość jest bardzo ładnie wydana i aż chce się trzymać ją w dłoniach - wyszukując ciekawe oraz intrygujące przepisy. Zawiera 240 stron , więc jest co wertować. Twarda oprawa i dobrej jakości papier - sprawią, że może posłużyć nam na długie lata. Jest również doskonałą propozycją
Di gotujetylko gotówką. Podsumowując: Marina to fajne, klimatyczne miejsce prowadzone przez ciepłe osoby, które tworzą niesamowitą atmosferę tego lokalu. Lody molekularne oferowane przez lokal są najwyższej jakości, a ciekawe smaki zaspokoją każde podniebienie. Zdecydowanie nigdzie takich nie spotkacie. Szczerze polecamy i zachęcamy do odwiedzenia! Tak wygląda ogródek. Prawda, że klimatyczny? :) Śmietanka z oreo. Post nie powstał przy współpracy
Kolizje Smakówbazie kaszy manny) posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis jest naprawdę prosty i szybki. A co najważniejsze efekt końcowy cieszy nie tylko podniebienie, ale też oczy (te ciekawe warstwy). Takie pucharki, aż chce się jeść i jeść… Idealne na wieczór z ulubioną książką, chwilę z najmłodszymi, słodki relaks, a nawet w formie śniadania Spróbujcie, polecam. Składniki
Słodkie okruszkiPiękne polskie lato przynosi nam moc owoców i warzyw. Nie bójmy się zatem łączyć ciekawe smaki z naszych ogródków. Warzywa i owoce to idealny duet na naszych talerzach :) Poznajmy nowe odsłony letnich smaków w niebanalnych formach. Zupa krem nie musi być nudna, a wręcz przeciwnie. Może zaskakiwać nas z każdą łyżką coraz bardziej. Spróbujcie :) Składniki: duży seler
ChilliJemysprawdzonych przepisów, które często powtarzam przygotowując je w domu dla nas. Ale poszukuję też nowych smaków w ciekawych przepisach, które mnie zainspirują. I tak właśnie szukając, znalazłam ciekawy przepis na smaczne śledzie u Agnieszki . Oczywiście, nie czekając nie wiadomo na co, szybko te śledzie zrobiłam. I nie żałuję, bo faktycznie okazały się bardzo smaczne. Dzisiaj tym przepisem
Kuchnia u Krysiogórków to żadna sztuka. A jednak, mogłabym na ten temat polemizować. Otóż zdarzyło mi się jeść poza domem obiad i jako dodatek wybrałam właśnie mizerię. Jakże się rozczarowałam nieciekawym smakiem tej mizerii. Zrobiona jakoś inaczej niż ja robię. Dlatego pomyślałam, że zrobię taki post z przepisem na zwykłą/niezwykłą mizerię z ogórków do obiadu
Kuchnia u Krysi