Bardzo nam posmakował makaron ryżowy, wykorzystałam więc sezonowe warzywa bób i kalarepę. Powstało bardzo ciekawe danie :) Składniki: Makaron ryżowy 1,5 szklanki bobu 1 kalarepa garść orzechów ziemnych lub innych 4 papryczki chilli 1 łyżka posiekanego szczypiorku listki mięty do ozdoby Sos 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego
Kukuleczkipoczątku tygodnia przygotowuję ciekawe przepisy z cieciorką w roli głównej. Jeden z nich powstał specjalnie dla organicvilllage.pl Już teraz serdecznie zapraszam po przepis: sałatka z cieciorki z zielonym ogórkiem i papryką . Śledźcie stronę uważnie, bo już niedługo kolejna porcja moich przepisów pojawi na tej stronie! Zauważyłam, że sporo moich czytelników lubi przepisy z wykorzystaniem cieciorki. Dużym powodzeniem cieszą
Moja smaczna kuchniaKolorowa sałatka z cieciorką podana z grillowaną cukinią, która idealnie wkomponowała się w całość, nadając sałatce intensywny smak i aromat. Doskonała na letnią przekąskę ;) Po inne ciekawe inspiracje zapraszam na stronę Warzywnych Inspiracji :) Składniki: 1 puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 cukina 2 ogórki 2 pomidory 2 marchewki 2 laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka
Kulinarna (nie)codziennośćużywać do koktajli, czy i jakich płynów warto do nich dodawać, czym zastępować niektóre składniki w przypadku alergii, jak przechowywać koktajle i jak je transportować. Jak dla mnie niezwykle ciekawy jest fragment dotyczący "superżywności" - umieszczono tu bowiem informacje nt. właściwości i działania takich składników koktajli jak: chlorella, spirulina, młody jęczmień, młoda pszenica, amarantus, jagody acai, goji, komosa ryżowa, nasiona chia(...)Książka, opatrzona w przejrzysty spis treści i obszerny indeks, podzielona jest na działy tematyczne. I tak znajdziemy tu m. in.: koktajle na śniadania, odchudzające, oczyszczające, pobudzające czy deserowe. Ciekawą propozycją jest rozdział dotyczący lodów przygotowanych na bazie koktajli. Atrakcyjności publikacji dodają fantastyczne fotografie z koktajlami w roli głównej. No i to co najważniejsze: w książce znajdziecie 365 fantastycznych
Czary - gary w kuchnisera pleśniowego, podanych na mieszance różnych sałat. Całość skropiłam sosem z granatu i posypałam sezamem. Można również użyć sosu balsamicznego i orzeszków piniowych. Polecam to lekkie i niezwykle ciekawe danie, zwłaszcza w upalne letnie dni. Składniki: mieszanka sałat 250 g truskawek 150 g sera pleśniowego lazur sos z granatu / sos balsamiczny sezam / orzeszki piniowe Wykonanie: Mieszankę sałat ułożyć
zadanie-gotowanieśmietankowe z sosem malinowym i bezami. Te ostatnie zwłaszcza przypadły nam do gustu. Lodzia oferuje lody naturalne, które są wyrabiane na miejscu. Propozycje premium są zazwyczaj bardzo ciekawe i unikatowe w dobieraniu smakowych kompozycji. Wprawdzie brakuje im trochę efektu WOW, który znajdziemy w innych lodziarniach, jednak zdecydowanie mają potencjał. Przy wyborze lodów sklepowych, czy z Lodzi, te drugie
Kolizje SmakówPodejrzewam, że w styczniu czeka Was powtórka z rozrywki, oczywiście z urodzin Adasia... Zapraszam Was więc w nowym roku na kolejną foto-relację, a tymczasem na Blogu znajdziecie ciekawe i smaczne przepisy na pyszne całoroczne i sezonowe dania :) Buziaki! Ilona
Słodko-Słony Świat IlonyŚwietny dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielna przekąska. Szybkie w przygotowaniu i bardzo ciekawe w smaku. Warto spróbować! Zapraszam :) Frytki z pieczonych batatów Składniki: 1 duży batat (słodki ziemniak) sól morska pieprz pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki oregano, słodkiej papryki łyżka oliwy Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w paski. Przyprawiamy, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy
Tagebuch po polskuSałatka oryginalna w smaku, bo mimo niewyszukanych składników, dwa rodzaje nieco innych makaronów gwarantują nam ciekawe odczucia smakowe, natomiast łączący całość sos sojowy dopełnia tylko oryginalności :-) SKŁADNIKI: - makaron świderki (garść) - makaron kolanka (garść) - opakowanie makaronu Konjac noodles nitki - opakowanie makaronu Konjac noodles ziarenka - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - słoik selera konserwowego - ok. 25 dag sera
WielopokoleniowoJeśli nie to warto ją zrobić. Młoda kapusta jest pełna witamin, lekka, zdrowa i niskokaloryczna. Jej słodki smak w połączeniu z koperkiem i czosnkiem da idealny efekt i ciekawe danie. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych zup. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiekawe ciasto z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków oraz suszonych moreli i prażonych orzechów. Jest zaskakująco smaczne, mięsiste i długo zachowuje świeżość ( pod przykryciem, lub zawinięte w folię bez polewy). Pokryłam je warstwą waniliowego serka i posypałam ziarenkami granatu. Samo ciasto szybko się robi, ale wymaga użycia puree z batatów, które trzeba wcześniej upiec i zmiksować. Całość pięknie
cool and mintyZnowu drożdżówki?! - ciekawe kto z Was tak powie. No ale co zrobić, skoro tak je lubię? Czasami przygotowuję coś zupełnie nie myśląc o blogu. Kiedy okazuje się, że to jest pyszne, to wtedy szybko robię zdjęcia, zapisuję przepis i chcę Wam pokazać. Tak było z tymi drożdżówkami, które widzicie dzisiaj. Miało być coś zupełnie innego, ale z braku
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta i desery wszelkiego rodzaju i pierogi. Naszedł czas na coś innego. Dzisiaj zapraszam na nalewkę truskawkową. O jej smaku napiszę dopiero za kilka dni, ale bardzo mnie on ciekawi. Przepis zaczerpnięty od niezawodnego Krakowskiego Makaroniarza , które poznałam dzięki Kukbukowi. To nieprawda, że nalewki kojarzą się z damskimi popitkami. Mój mąż ceni nalewki, szczególnie te domowe. Wiemy co w nich(...)wyrób nalewkowy może być inny. Możemy nalewki robić jednoowocowe lub wielo.. co kto lubi. U nas czeka na degustację nalewka z 18 owoców Butelka ze zdjęcia również ma ciekawą historię. Przyjechała z nami z San Marino. Wieźliśmy w niej pyszne wino na bazie rodzynek – łzy Chrystusa. Niesamowicie delikatne. A to wersja po spożyciu ;P Mogę już powiedzieć
Mieszam w Garnkuanniversaire! A wszystkich pasjonatów gotowania zachęcam do zajrzenia do tej wyjątkowej szkoły mieszczącej się w Soho Factory na ulicy Mińskiej 25, gdzie w miłej atmosferze będziecie mogli kreować ciekawe dania pod okiem mistrza Marco Ghia, polecam również stronę nternetową Akademii www.akademiakulinarnawhirlpool.pl oraz jej gospodarza www.marcoghia.pl . Dla 6-8 osób Przygotowanie 45 min Pieczenie 1 godz Chłodzenie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska