świecie przypraw) jest świetnym źródłem żelaza, wapnia i manganu. Wspomaga trawienie, dostarcza błonnika pokarmowego, obniża poziom cholesterolu, a również pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi (cukrzycy!). Co ciekawe używa się go również w przemyśle farmaceutycznym do produkcji maści rozgrzewających i łagodzących bóle mięśni i stawów. Kurkuma czyli szafran indyjski jest jednym z najsilniejszych naturalnych środków przeciwzapalnych
Gawron w rosoleMiśką do pracy w ogrodzie i wybrałyśmy wszystkie brukwie, rzodkwie i kalarepę, spodziewajcie się wielu przepisów z bulwami. Słodycz tej zupy przełamałam wędzonym smakiem, co daje bardzo ciekawe połączenie, a poza tym Nina pokochała dzięki temu tofu! Składniki na 4 porcje: 3-4 kalarepy 1-2 pory (w zależności od wielkości, czyli jeden duży lub dwa średnie) łyżeczka
greenscarftrunki, pełno jest win, cydrów, czy nawet napoju gruszkowego. Już w misji w Dunwall w barze widać wielką tablicę z notką o recepturze drinka na bazie ginu. Co ciekawe, owa notka przewija się również w kilku innych lokacjach. Z jednej z nich możemy odczytać, że drink podają w barach również na ciepło, o ile lubią klienta. Dodatkowa opcja
Nerds Kitchenstanowi dla mnie już to żadnego problemu. Wraz z Kohersenem otrzymałam książkę kucharską, na której bazuje, jednak jestem przekonana, że za jakiś czas będę sama eksperymentować z przepisami Ciekawe jest, że robot ma umieszczone ostrze na stałe (nie można go zdjąć) – ostrze wyrabia twarde ciasta czy sieka/mieli. Na ostrze można jednak założyć motylek, który na przykład ubija białka
Kuchnia Bazyliigotować przez około 15 minut. Konsystencja dania ma być kleista. Risotto możesz podawać ze świeżą poszatkowaną bazylią. Smacznego! A Wy co dobrego przyrządzacie z dyni? Może macie jakieś ciekawe przepisy? ;) Jeśli chcesz być na bieżąco, polub naszą stronę na Facebooku i obserwuj nas na Instagramie / Google+ , będzie nam bardzo miło! Pozdrawiamy! Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwarkoczyki. Cesarecce robilłam na warsztatach Makarony z Giancarlo Russo w specjalnej przystawce do makaronów. Gotowy jest do kupienia w hipermarketach. Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów w puszce • 1 marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego
To co kochamSezon truskawkowy w pełni, więc na każdym blogu kulinarnym znajdziemy ciekawe przepisy z truskawkami. U mnie są to muffinki, które zawsze wychodzą. Podaję przepis podstawowy, z którego można wyczarować wersję zarówno słodką, jak i słoną nie dodając cukru. Dodatki są dowolne – bakalie, czekolada, owoce, warzywa, ziarna, zioła
To co kochamTrzy popularne składniki: jajko, pomidor i boczek to pomysł na ciekawe i niecodzienne śniadanie lub kolację – zapiekane jajka w kołnierzu z boczku wędzonego w pomidorowej pierzynie. Ja użyłam dużych, mięsistych pomidorów malinowych. Warto spróbować! Składniki: • 2 duże pomidory lub 4 średnie • 4 jajka • 4 plasty boczku wędzonego • sól, pieprz
To co kochamZostały mi w lodówce resztki różnych białych serów, a ze starego zeszytu kusił mnie słony sernik do upieczenia. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie na niesłodką tartę serową. Spód z mąki żytnej i razowej z dodatkiem kminku i czarnuszki, a farsz serowy zawiera duszone pory, ser żółty, szynkę
To co kochamZdrowa i błyskawiczna przekąska z ogórków gruntowych i jogurtu greckiego. Chrupiące ogórki z chrupiącymi orzechami i gęstym, aksamitnym jogurtem tworzą bardzo ciekawe połączenie smakowe. Dla mnie idealne na lekką, dietetyczną kolację. Może to być również dodatek do obiadu lub przekąska między głównymi posiłkami. Zamiast sezamu czarnego można użyć zwykły jasny
To co kochamryżem lub z ziemniakami. Tym razem połączyłam ziemniaki i kaszę, ale jaglaną zamiast ryżu. Dobrze jest czasami poeksperymentować w kuchni, bo wychodzą różne ciekawe smaki, niby znane ale w nowej odsłonie. Nam ta zupa bardzo smakowała, a seler naciowy dodał jej nowego smaku. Składniki: • 2 marchewki • 2 małe pietruszki
To co kochampory. Dostał spory kawałek dla całej rodziny, ale z nikim się nie podzielił, nawet nie przyznał się i zjadł po drodze bez krojenia. Ciekawe, co powie na snikersa Anyi. Składniki: Ciasto miodowe • 600 g maki pszennej • 200 g masła • 1/2 szklanki cukru • 2 żółtka • 2 jajka • 1/2 łyżeczki sody • 1 łyżka octu
To co kochamzagości. Polecam! Ps. Zachęcam do zapoznania się z ofertą http://ardeko24.pl/ - idealna strona dla osób urządzających swoje mieszkania czy domu, czyli także i dla mnie ;) Ciekawe inspiracje, luksusowe produkty. Ja kocham klasyczne wnętrza, przełamane stylem skandynawskim, a ostatnio zwariowałam na punkcie betonowych ścian :P Niedługo będę miała duże pole do popisu w tej kwestii, szczerze mówiąc, już
Domowa cukiernia EwyKażdy dzień to plan diety i przygotowania posiłków. Niektóre z nich przedstawiono na pięknych fotografiach. W publikacji czytelnik znajdzie także tygodniową listę zakupów. Przepisy są bardzo zróżnicowane i ciekawe, a co więcej dania proste w sporządzeniu. Wśród gotowych receptur są nie tylko te na pyszne, zdrowe zupy, ale także na inne potrawy na przykład na bulion, soki warzywne
Tetiisheri