mielone – szczypta Razem 12zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE WYBÓR SKŁADNIKÓW Wg receptury w przepisie należy użyć miodu z domieszką gryki – zabieg jest dość słuszny, gdyż taki miód charakteryzuje się ciekawym, korzennym smakiem i idealnie nadaje się do wypieku piernika. Jednakże można użyć zwykłego, wielokwiatowego miodu, wtedy kolor piernika będzie bledszy, a smak nieco mniej specyficzny. Co do mąki, orkiszowa
Nerds Kitchenbrak czasu a niedługo wraca do pracy i czasu będzie miała jeszcze mniej. Słownictwo dla zaawansowanych Dzięki Wydawnictwu Compagnia Lingua w moje ręce trafiły bowiem niedawno dwa bardzo ciekawe kursy – Angielski w karteczkach słownictwo dla zaawansowanych część 1 oraz część 2. To kursy języka angielskiego przygotowane z myślą o tych, którzy chcą swą wiedzę poszerzyć o słownictwo
Krzywa Prostapojawiały się regularnie. Wciąż szukam wokół siebie kulinarnych inspiracji, zagłębiam się w tematykę odżywiania, rozwijam się. Mam nadzieję, że tak będzie cały czas. :) Ten rok był wyjątkowo smaczny. Ciekawe co przyniesie następny
Kuchnia EllieRobienie prezentów na ostatnią chwilę nie jest dobrym pomysłem. Ja wolę to robić znacznie wcześniej i już początkiem jesieni wypatruję w sklepach ciekawych rzeczy. Czasami jednak tak się zdarza, że albo wcześniej nie zdążymy, albo niemal w ostatniej chwili zdecydujemy się na wyjazd do dawno nie widzianej rodziny czy znajomych. Niezręcznie jest pojawić się z pustymi rękami, zwłaszcza jeśli(...)starszej dziewczynki , ostatni hit to koraliki Beados . Chłopiec na pewno ucieszy się z klocków Jenga , które są sposobem na świetną zabawę oraz naukę. Jeśli jest bardziej ciekawy świata i nowinek robot solarny na wodę zapewni mu dużo radości. Dla malej kucharki , aby mogła rozwijać swoją pasję od dzieciństwa, a w przyszłości szaleć w prawdziwej kuchni: lalka kucharka
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś miałam nieciekawy dzień,pogoda za oknem do niczego,wiatr hulający po ulicy i zimowa chandra ,o reszcie nawet nie będę wspominać.A co jest najlepszego na poprawienie zjechanego humoru i zdrowia-oczywiście gorący grzaniec ze swojskiego ,białego wina z winogron,osobiście wyciskanego...nie,nie nogami ,rękoma:).Z ostrymi przyprawami jak kolorowy pieprz i anyż gwiaździsty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWełenki Przyjemnie popatrzeć na piękne rękodzieło mojej koleżanki. Przy okazji dopiero teraz dowiedziałam się, że jest miłosniczką jogi. W jednym poście znalazłam taki filmik Ciekawe ile trzeba ćwiczyć by osiągnąć taki poziom? Jak sądzicie
Gotuj Sam!południem, popołudnia spędzaliśmy zwiedzając okolicę, której wcześniej nie znaliśmy. Na pierwszy rzut oka Krynica i okolice urzkły nas pięknymi klombami, kwietnikami, kompozycjami roślinnymi. W pobliskiej Muszynie obejrzeliśmy dwa ciekawe ogrody, Biblijny i sensoryczny. Na stoku Jaworzyny wędrując z kijami NW znaleźliśmy piekny krzak tarniny. Dawno temu chciałam wypróbować przepis na tarninówkę - jest podobno pyszna! Przepis który chciałam wypróbować
Gotuj Sam!działo się! Mnie oczywiście najbardziej zainteresowała degustacja regionalnych specjałów, a więc góralskich serków, puszystych podkarpackich prołziaków, miodów wszelkiego rodzaju i pszczelich specyfików oraz gulaszu z dziczyzny. Bardzo ciekawe były również gawędy o myślistwie i kuchni myśliwskiej Grzegorza Russaka, znawcy i propagatora tej kuchni. Dziś przepis wprost z Krynicy: Kolejka do degustacji gulaszu z dziczyzny była
Gotuj Sam!powodzeniem prowadzi blog slodkiefantazje.pl, na którym znajdziemy mnóstwo przepisów na przepyszne słodkości. Książka jest pięknie wydana, bardzo kolorowa, zawiera przepisy na pyszne słodkości i co ciekawe posiada tasiemką, na to zwróciłam uwagę od razu, która jest bardzo przydatna, a niestety znajdziemy ją tylko w niektórych publikacjach ;-). Na początku książka autorka podpowiada nam jak ograniczyć ilość tłuszczu i cukru
kruche babeczkiszczęście w nadchodzącym roku. Dla mieszkańców Wielkiej Brytanii liczba „12” wiąże się z tradycją 12 świątecznych dni, które rozpoczynają się 26 grudnia i trwają do 6 stycznia. Co ciekawe, w Polsce ten okres również dawniej funkcjonował. Nazywano go Godami bądź Szczodrymi Dniami, podczas których nie powinno się pracować. Jeden z brytyjskich zwyczajów związany z 12 dniami świątecznymi mówi
Poezja Smaków - blog kulinarnyPewnie powinnam się zabierać już za pieczenie normalnych pierników, ale cóż, próbuję innych kombinacji ;) Te ciasteczka wyszły bardzo kruche, aromatyczne i ciekawe w smaku, bo z dodatkiem wiórków kokosowych. Jeśli chcecie upiec coś na szybko w grudniowym klimacie to polecam :) Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, ale jeśli będziecie je przechowywać w pojemniku to będą równie dobre. Piernikowe
FitKotwyprawy do tego pięknego kraju, gdzie miałam okazję osobiście spróbować słynnych tajskich przysmaków i przekonać się, czy rzeczywiście są takie pyszne i takie pikantne, jak je opisują ;) Jeśli jesteście ciekawi co i jak jada się w Tajlandii-zapraszam do lektury J Najbardziej znana potrawa kuchni tajskiej - pad thai W Tajlandii, a zwłaszcza w Bangkoku jada się na ulicach. Dosłownie(...)Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach palmowych. Pięknie się prezentuje, a i smak ciekawy, niespotykany. W temacie deserów polecam również wszelkiego rodzaju placuszki – najczęściej na ulicach można spotkać kokosowe z wiórkami kokosowymi w środku, ale widziałam tez warianty dyniowe, sezamowe, a nawet…fasolowe. Bardzo
Zawsze głodna!dużo pisać...no uwielbiam kuchnię azjatycką. Kuchnia azjatycka jest bogata w warzywa, różne ciekawe smaki, różne makarony, różne sosy i jest zdrowa. Takie dania są bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe, także może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona
Kuchnia PaulettesNiektórzy z Was już dobrze wiedza, jak uwielbiam eksperymentować i testować nowe ciekawe składniki. Jakiś czas temu w mojej kuchni zagościł czarny czosnek, który podbił moje serce i który Wam polecam. Internet roi się od najróżniejszych przepisów na "podrasowane" hummusy, więc być może ten będzie tylko kolejnym z nich... Ale namawiam! Jeśli tylko będziecie mieć okazję wypróbujcie
Quinoa Raz!Szukałam przepisu na ciekawe i efektowne ciasto, znalazłam gdzieś w sieci delicję jabłkowo-serową. Podobał mi się kawałek na zdjęciu, ale opis wykonania mnie nie przekonywał. Postanowiłam więc zrobić podobne ciacho, ale po swojemu. I udało się:) Połączenie szarlotki z sernikiem musi być udane! Opis przydługi, ale ciasto jest łatwe i proste do przygotowania. Warstwy znakomicie się uzupełniają
6niebo