odpowiednio przyrządzoną) zaserwować jako danie główne, jak i dodatek. Można ją ugotować, usmażyć, jeść po prostu na surowo, dodać do zup, sałatek, stworzyć z niej sok, przetwory. Co ciekawe na Półwyspie Iberyjskim marchew postrzegana jest jako owoc! Portugalczycy i Hiszpanie tworzą z niej przepyszne dżemy, rozmaite konfitury. Jak widać zastosowanie pomarańczowego warzywa jest bardzo szerokie. Kiedy byłam mała
Moja Mama Gotujepamięci oczywiście wątek kulinarny, a konkretnie cóż to Wielki Mistrz i jego świta zajadali w niezdobytych murach zamkowych. Zwyczaje kuchenne, sposoby przyrządzania potraw, ich podawania były na prawdę ciekawe. Pani przewodniczka, dodatkowo budowała atmosferę mistycyzmu, ciekawości, a także pozwoliła zwiedzającym (w tym mi) na poczucie klimatu kulinarnego dawnych mieszkańców budynku, dzięki opowiadaniu o krzyżackiej kuchni w pomieszczeniach kapitalnie
Moja Mama Gotujesię zaaklimatyzować i odnaleźć w nowym środowisku, czuje się bezużyteczny. Sytuacja zmienia się z chwilą zamordowania jednej z najbardziej znanych i lubianych osób w mieście. Miłoszewski pokazuje nam ciekawe portrety Polaków, ich postawy i uprzedzenia wobec takich zjawisk, jak np. antysemityzm oraz nacjonalizm. Jesteśmy również świadkami zmian jakie zachodzą w głównym bohaterze od chwili jego zamieszkania
Moja Mama Gotujeużyć!" Granatowiec właściwy, powszechnie zwany granatem, to wyjątkowy krzew ciernisty, rosnący głównie na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na Wybrzeżu Morza Śródziemnego oraz krajach Kaukazu. Co ciekawe, jest to jeden z najstarszych gatunków hodowlanych z Bliskiego Wschodu, a pierwsze wzmianki o tym kuszącym wyglądem owocu, pochodzą sprzed ponad 3000 lat p.n.e. i znalezione zostały
Moja Mama Gotujenich ma 90 m w obwodzie i jest w stanie pomieścić 25 kg ryb na metr sześcienny, co w przeliczeniu daje 120 tyś. ryb w jednej klatce. Co ciekawe, mary z małymi łososiami są podświetlane w nocy, aby rybki szybciej dojrzały. Klatki, przykrywa się też namiotami z siatki w celu ochrony przed ptactwem. http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/015/778/15778375_800.0.jpg/baseny-do-hodowli-lososia.jpg http://img4.garnek.pl
Moja Mama Gotujekorzyści prozdrowotnych. Pomimo nazwy, roślina ta nie pochodzi z Hiszpanii, ale z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Co ciekawe, słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl, znaczącego oleisty. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Przez
Moja Mama Gotujemoczopędne. Korzeń chrzanu pospolitego może być stosowany w kamicy nerkowej, jak również w przypadkach zwykłej niestrawności, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesz przemianę materii i działa korzystnie w niedokwaśności. Ciekawe, że suszony, zmielony korzeń, dodawany do wielu mieszanek ziołowych, nie posiada w ogóle swoich właściwości leczniczych. Tylko świeży, wykopany chrzan może pochwalić się swoja mocą
Moja Mama Gotujeprzyrzeknie, że nie będę musiała jeść bakłażanów." - Gabriel García Márquez (z książki Miłość w czasach zarazy) A my bakłażany lubimy i często wykorzystujemy to ciekawe warzywo w naszych potrawach! Dzisiaj makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą - w sam raz na szybki obiad! :) Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą Składniki: 250 g surowego makaronu
Moja Mama Gotujeczas nowych pokładów energii, nowych pomysłów. Człowiek zaczyna następny rok z nadzieją i pozytywnymi emocjami. Kolejne plany, postanowienia mnożą się w głowie. Ja też tak mam, codziennie wpadam na ciekawe pomysły, zapisuję je i staram realizować. Styczeń to dobry czas. Wykorzystajcie to! Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia Pyszne, zdrowe i szybkie do wykonania Pomysł zaczerpnięty z Natura
Moja Mama Gotujeszukam przepisów, bo lubię w sama kombinować 🔧🔨🔪 i dla najbliższych gotować. Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne. Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki temu smak curry otrzymałam
Moniki Smakołykizrobienia różnego przystawek. Połączenie pieczarek i sera gorgonzola jest rewelacyjne. Nadaje polędwiczkom bardzo ciekawy smak a mięso jest tak delikatne,że aż rozpływa się w ustach. Przygotowaną w ten sposób przekąskę podaję na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Jest to też bardzo ciekawa propozycja, jeśli ktoś planuje kolację we dwoje . Dla osób, które nie specjalnie przepadają za pleśniowymi
Pobite gary Barbarynieuchwytną nutę smakową, która sprawia, że sos barbecue może uzależnić :) Możecie go dodawać do marynaty do mięs, ale także wykorzystywać jako dodatek do wędlin, zamiast ketchupu czy musztardy. Co ciekawe – barbecue to nie tylko nazwa sosu, ale także nazwa sposobu przygotowania mięs, czyli grillowania. Jak wspomnieliśmy, sos barbecue można użyć w ramach marynaty do mięs, ale zwykle
Pociąg Do Kuchnibardzo proste i szybkie przepisy, na danie aromatyczne, często chrupiące, z dużą dawką energii i koloru. Być może w ten sposób pokażę, Wam, jak łatwo można przygotować fajne i ciekawe śniadania dla całej rodziny. Mam nadzieję, że Was zainspiruje do poszukiwania pysznych smaków ;-))) SKŁADNIKI: NA WYTRAWNE GOFRY (dla 2 osób) - 1 duże jajko rozmiar L - większa połowa szklanki
SMYKWKUCHNIbardzo prosta do wykonania, pod warunkiem, że masz pod ręką ugotowaną kaszkę quinoa. Jeśli musisz specjalnie gotować quinoa, przygotowanie potrwa nieco dłużej, ale warto! Przepyszne mango dominuje smakiem na nieciekawym awokado. Sałatka jest dietetyczna, szczególnie polecam łasuchom, którzy wczoraj przecholowali z pączkami! A... przepis rodem z Palestyny! Składniki: 1 mango 1 awokado 200 g ugotowanej kaszy quinoa (u mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiełbasę duszoną z bakaliami pierwszy raz jadłam u mojej cioci. Byłam zachwycona jej smakiem. Potrawa ma bardzo ciekawy słodko-kwaśny smak. Danie pięknie prezentowało się na stole a smak był zaskakujący, ponieważ czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Bardzo lubię połączenie wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek jak w tym przepisie , więc danie to bardzo przypadło mi do gustu. Kiedy poprosiłam(...)przepis byłam zaskoczona prostotą wykonania tej potrawki . Kiełbasa przygotowana w ten sposób idealnie nada się zarówno na obiad . Może być także bardzo ciekawą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki: 1,20 dag kiełbasy śląskiej 0,5 kg pieczarek 6-8 ogórków kiszonych 2 garście moreli 2 garście suszonych ślwek garść rodzynek 2 cebule 2 małe słoiczki koncentratu
Pobite gary Barbary