której kiełbasa ma lekko różowy kolor. Oczywiście można kombinować ze smakiem dodając zmielone kulki ziela angielskiego ( 1-2 szt./kg) lub zmielonych ziaren gorczycy, dzięki którym otrzymujemy nowe ciekawe smaki. Można również przygotować kiełbasę z różnych gatunków mięs: wieprzowina, wołowina w różnych proporcjach. To wersja podstawowa, którą najczęściej przygotowuję używając tylko mięsa z łopatki wieprzowej. Ale jeśli
W garach u Gosinabić kulkę. Lizaki obtaczamy w czekoladzie, poczekać aż nadmiar czekolady spłynie i ozdobić cukierkami. Można włożyć do lodówki aby czekolada się szybciej ścięła i podawać. Idealne na Kinder party! Ciekawe czy smakowałyby Nudzimisiom
Radość kipiąca uśmiechem.Wereszczaka (wereszczak) to nazwa nie jednego, ale kilku bardzo popularnych dań kuchni staropolskiej i litewskiej. Bardzo ciekawe jest to, że te dania były zupełnie różne w różnych miejscach. Ponoć wersja kojarzona z Warszawą to właśnie danie jakie pokazuję Wam dzisiaj czyli biała kiełbasa w sosie cebulowym na piwie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzachcę zrobić coś lekkiego, staram się by danie to składało się z tanich , ogólnodostępnych składników. Myślę, że wychodzi mi to całkiem nieźle. Placuszki z marchewki i selera to ciekawa propozycja dla osób, które dbają o zdrowie i chcą się(...)pozbyć "nadmiaru balastu". Ja do takich właśnie osób zdecydowanie należę. Można je podawać na śniadanie lub kolację . Pierwotnie miały to być tylko placuszki z selera, jednak marchew nadałam placuszkom ciekawego słodkiego posmaku. Placki przygotowuje się na prawdę bardzo szybko , równie szybko znikają z talerza...na szczęście można jeść ich dużo bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Składniki: 15 dag korzenia selera
Pobite gary Barbarywersja jest o wiele tańsza niż sklepowa. Kolor i gęstość mleka zależy od czasu gotowania. Im dłużej, tym mleko ma bardziej karmelowy kolor i jest gęstsze. Co ciekawe, gdyby tak jeszcze przedłużyć czas gotowania otrzymamy coś a'la domową masę krówkową (szczegóły jutro). Sami zdecydujecie w trakcie robienia, jaka konsystencja i barwa
Nastoletnie Wypiekaniekuchni Sokołów. Przygotowywaliśmy go podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych właśnie przez firmę Sokołów. O samych warsztatach pojawi się osobny wpis, ale już teraz mogę Wam zdradzić, że były tym bardziej ciekawe, że dotyczyły wegańskich produktów, jakie niebawem ta firma wprowadzi na rynek. Kasza manna kojarzy się (przynajmniej mnie) z dzieciństwem i czymś nudnym. Nie lubię mleka, więc tradycyjna kasza
Codzienna kuchnia niecodziennalecytyny , zapobiegającej miażdżycy oraz luteiny , dbającej o wzrok . Bogate jest w witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B, głównie B2. Jest także dobrym źródłem żelaza. Co ciekawe żółtko zawiera więcej białka niż samo białko! Składniki (2 małe porcje): 3 żółtka jaj 1 łyżka ksylitolu (lub erytrolu) Przygotowanie: Jajka wraz z ksylitolem miksuj za pomocą
Zdrowie na języku :Pkształtem - naleśniki. Nazw mają sporo, ale skład i wygląd podobny. Do wiosny zamieszczę tu kilka przepisów na takowe, nie tylko z różnymi dodatkami, ale też składane w różne ciekawe formy. Na pierwszy rzut idzie rożek. Bardzo dobra forma jeśli chcemy wyeksponować nadzienie. Z grzybami jak na przysłowiowych grzybojadów (chodzi o ludność słowiańską :) ) przystało. Usmażone w wysokiej temperaturze
Kryzysowa Książka Kucharskaprogramie Nigelli. Długo nie odważyłem się tego przepisu odtworzyć, głównie ze względu na połączenie rodzynek z wędzoną rybą, które wydaje się dość kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest zaskakująco ciekawe. Grunt to się nie bać, bo jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością i Wam to danie posmakuje. Ogromnym plusem jest również ekspresowy czas jego przygotowania, co sprawia
Food SquareSmacznego kolorowego dnia! Smaczne i tyle. Co tu mówić. Zapiekane kromki pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem cebulki, pieczarek, sera i parówek obłożone jajkiem sadzonym to ciekawe, syte śniadanie. Jeśli macie ochotę, wrzućcie na talerz dodatkowo pomidora, zielonego ogórka, nawet kiszonego. Składniki: 2 podłużne prostokątne kromki ciemnego pełnoziarnistego pieczywa 1 mniejsza cebula 2 pieczarki 4 plastry
Zasmakuj Kuchniznajdziemy w nich na pewno metali ciężkich, ponieważ koza najlepiej i najdokładniej z rodziny tzw. przeżuwaczy filtruje cały wchłonięty pokarm, pozbywając się z niego wszelkich zanieczyszczeń. Co ciekawe, mleko kozie swoim składem, najbardziej przypomina mleko matki. Pomimo tego podobieństwa nie zaleca się jednak podawania dzieciom w zbyt dużych ilościach produktów z koziego mleka, ze względu na zbyt duże
Moja Mama GotujeKrakowie aż roi się od kulinarnych inicjatyw, którymi warto się zainteresować. Nie brakuje ludzi ciekawych, młodych, starszych, studentów i ludzi pracujących w różnorodnych zawodach, którzy chcą zasmakować w czymś nowym i uraczyć swoje podniebienie czymś innym niż na co dzień. W ostatnią sobotę odwiedziłam dwa miejsca, w których(...)można było skosztować kulinarnych tworów różnych kucharzy i spędzić czas w miłej atmosferze. Pierwsza z imprez to FoodStock: Before & After zorganizowana w Klubie Fabryka na krakowskim Zabłociu. Bardzo ciekawy industrialny klimat wnętrza, połączony z przyjemną muzyką i przemyślanym rozmieszczeniem stanowisk, (świetny pomysł z długim stołem usytuowanym na środku hali i niby prowizorycznymi, ale niesamowicie klimatycznymi siedziskami na zewnątrz
Moja Mama GotujePrzyrządzając potrawy z miąższu dyni dostarczamy naszemu organizmowi wiele witamin i minerałów m.in. prowitaminy A (karotenu), witaminy B2, B1, PP, C potasu, żelaza, fosforu i wapnia. Co ciekawe warzywo to pozbawione jest całkowicie sodu, działa zatem odchudzająco. Jest wykorzystywana przy leczeniu nadciśnienia tętniczego, wzmacnia układ odpornościowy oraz działa odkwaszająco na organizm. Dynia jest bardzo niskokaloryczna, bowiem
Moja Mama Gotujespecyficzny smak, za to odkryłam idealne połączenie tej zieleniny z owocami i innymi warzywami. Jarmuż czyli brassica oleracea , jest po prostu odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Co ciekawe, jarmuż należy do grupy najstarszych gatunków z rodziny kapustowatych. Już w starożytności chętnie hodowano go jako roślinę ozdobną i jadalną. Jarmuż często jadano również w średniowieczu, jako proste
Moja Mama Gotujektóre uszkadzają kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie cząstek pokarmowych. Gł ównymi objawami celiakii są bóle brzucha, przewlekłe biegunki, wzdęcia, brak apetytu i zaburzenia rozwoju w przypadku małych dzieci. Co ciekawe, czasem choroba ta przebiega bezobjawowo i ujawnia się dopiero w wieku młodzieńczym. Alergia na gluten występuję gł ównie u maluszków i ma mniej nasilone objawy. Głównie mogą
Moja Mama Gotuje