ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:109/728)

4 POMYSŁY NA KANAPKI 277

Jeśli decyduję się zjeść kanapkę - co rzadko się zdarza - staram się, aby znalazło się na niej ciekawe połączenie dodatków. Tak, aby nie zapychać się pieczywem, ale delektować smakiem :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Moje musli – świat pełen smaku i możliwości 194

borówki maliny żurawina siemię lniane jagody goji Samo zdrowie! Polecam. Moi drodzy jeśli kochacie tak jak ja musli, to zapraszam Was serdecznie na stronę mojemusli.pl Już niedługo na blogu ciekawe przepisy z wykorzystaniem musli Zaglądajcie

Słodkie okruszki
Zupa z kurczakiem, groszkiem i batatami 142

szybko, że muszę zjeść tabletkę. Choroba lokomocyjna to rodzinna niedyspozycja. Lepiej żeby zupa została w żołądku…ha, ha… Tak więc jutro będę pisać do Was ze Sztokholmu. Ciekawe co mój najstarszy syn wymyśli tym razem? Sztokholm jest piękny i ma tyle do zaoferowania. Na pewno pójdziemy gdzieś dobrze zjeść…Jakiś spacer…Rodzinnie, bez stresu

codojedzenia
Walentynkowy słoik z miłosnym wyznaniem 202

wstążką. Gotowe!   Mam też dla Was niespodziankę! Z okazji Walentynek wraz z 14 blogerkami kulinarnymi i we współpracy z Agnieszką z NES STUDIO stworzyłyśmy darmowego ebooka! Znajdziecie tam ciekawe przepisy oraz interesujące artykuły w miłosnej tematyce. Nie zabraknie też DIY!   Zapraszam serdecznie

Czerwona Porzeczka
Walentynkowy E-book pełen niespodzianek 218

Dziś mam dla Was miłą niespodziankę :) Wraz z blogerkami kulinarnymi przygotowałyśmy dla Was zupełnie darmowy e-book na walentynki. Oprócz przepisów na różne słodkości  znajdziecie w nim inne ciekawe pomysły na...o tym dowiecie przeglądając e-book ( wystarczy kliknąć w poniższy banerek, by się do niego przenieść ).    Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do powstania tego

W kuchni u Moniki
Lody włoskie czekoladowo- tymiankowe 183

Skąd takie połączenie? Po prostu,na opakowaniu świeżego tymianku przeczytałam, że razem z czekoladą stanowi ciekawe połączenie i jest często wykorzystywany właśnie w deserach.  W mojej kuchni od razu zrodził się pomysł na takie lody-zwłaszcza, że do przetestowania czekała na mnie maszynka do lodów włoskich.  W mojej kuchni tymianek nigdy nie był używany przy tworzeniu

Kuchnia w czekoladzie
Chrupkie pieczywo z quinoy z grilowanym kozim serem i dżemem z czarnego bzu 206

trawienia i pracy nerek, dzięki czemu wykazuje działanie detoksykujące.  Całości dopełnia orzeźwiający smak różowego pieprzu, nie pomijajcie go, tym bardziej, że jak wiadomo pieprz przyspiesza metabolizm, a co ciekawe, ponoć ma też właściwości przeciwbólowe. Namówiłam Was? No to do dzieła! :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej trzykolorowej quinoy 5 łyżek mąki z żółtego grochu 2 łyżki mąki kasztanowej

Quinoa Raz!
Śnieg, spacery i smsy o niestosownej porze. Oraz tarta z czerwonymi pomarańczami 171

śniegu po kostki, z lubością wdycham świeże, mroźne powietrze. Obserwuję na wpół zamarznięty strumień i psy hasające po polu. Każdego kolejnego dnia zaczynam w miejscu, w którym poprzednio przerwałam. Ciekawe, jak daleko zajdę? I co powstrzyma moją dalszą wędrówkę...? Dzisiaj mam dla Was przepis bardzo prosty, a jednocześnie niezwykły. Zadziwiające, jak tak banalne składniki, jak masło, jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Selery z grzybami smażone – kuchnia podkarpacka 151

Selery z grzybami smażone - kuchnia podkarpacka Selery z grzybami to ciekawe warzywne danie kuchni podkarpackiej pochodzące z okolic Głogowa Małopolskiego. Pomiędzy dwa plasterki ugotowanego selera wkłada się farsz z suszonych grzybów i cebuli, całość panieruje się w jajku i bułce tartej i następnie smaży. Smak tego dania to przede wszystkim doskonały farsz, który dodaje charakteru selerowi. Przepis pochodzi

Trzeci talerz
Korba Kuchnia - Czy ktoś tu ma bzika? 139

przykładem, że królują u mnie bardzo różne dania, ale idąc do restauracji, oczekuję specjalizacji w danym kierunku, czegoś, co pozwoli mi albo odkryć nowy ląd, albo przynajmniej zainspirować się ciekawymi smakami. Dania w Korbie niestety pod tym względem nie zaskakują — wiele z nich bazuje na dość oklepanej kuchni włoskiej i to niekoniecznie najwyższych lotów, chociaż istnieją także mocne strony

Food Square
Czekoladowe ptasie mleczko – czyli pyszna „mamałyga” :-) 305

będą nas bolały brzuchy, ponieważ od momentu wyjęcia ptasiego mleczka, do momentu kiedy został na stole ostatni kawałek, minęło może 15 minut. A foremka miała 20×20 cm. Ciekawe, które z nas połakomi się na tą ostatnią porcję Składniki na blaszkę 20×20 cm: Ptasie mleczko : – 3 białka – 1 łyżka żelatyny (korzystam z żelatyny

Relaxtime
Walentynkowe Tagliatelle z serem pleśniowym 208

pewno Was rozgrzeje :)  Ostatnio z moją połówką urządziliśmy sobie przedwstępne Walentynki kulinarne, a 14 lutego również coś zaplanowaliśmy kulinarnego, jednak już nie ja będę gotowała, a odwiedzimy ciekawe miejsce, w którym skosztujemy Walentynkowych przysmaków.  A co Wy planujecie przygotować na Walentynki?  Składniki : 200 g makaronu tagliatelle 80 g sera pleśniowego (użyłam Ser Cambozola

Niezły Młynek
Kotleciki ziemniaczane 85

Klasyczny i szybki przepis na kotleciki z ziemniaków. Jeśli zostały się Wam ziemniaki z obiadu, możecie szybko przekształcić je w ciekawe i smaczne kotleciki. Smakują bardzo dobrze, nie są mdłe i pasują do wszystkiego zaczynając od jajka sadzonego, kończąc na różnych mięsach. W moim przepisie macie składniki na 4-5 malutkich kotlecików, jeśli macie więcej ziemniaków proponuje podwoić

Klasyka Gotowania
Ziemniaki po żydowsku - stary przepis 174

spod mojej ręki ciasto nabiera pęcherzy z powietrzem. A potem oblizywałam tłuczek i makutrę, pychota 😋  W ślad za moją mamą założyłam zeszyt w którym spisywałam z gazet różne ciekawe przepisy. Czasem otwieram ten zeszyt i odkurzam stare przepisy. Znalazłam prosty przepis na wołowinę z ziemniakami. Nie wiem dlaczego nazwano go  ziemniaki po żydowsku 😊 ale to nieistotne

Kulinarne przemyslenia
Obłędnie pyszny gulasz warzywny 184

Ciekawe danie, bo o ile można zrezygnować z ziemniaków, choć mnie one bardzo do tego dania pasują, brokuła wymienić na kalafiora, a kiszone cytryny pominąć, choć uważam, że naprawdę warto je mieć w lodówce i stosować, moje mają już ponad rok i wciąż są pyszne, o tyle nie polecam rezygnować z KAPARÓW. Te zielone, zamknięte i ususzone

Słodki Kompromis