szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:109/407)

Domowa szynka w szynkowarze 74

przez 5 do maksymalnie 6 dni. Jeśli nie nakłuwasz szynki wcześniej musisz mniej więcej co 1,5 dnia wstrzyknąć nieco zalewy do szynki za pomocą specjalnej strzykawy. Bez tego Twoja szynka nie będzie w środku różowa a lekko szara, bo zalewa może nie dotrzeć do niektórych zakamarków. Po marynowaniu wyjmij szynkę z zalewy, zdejmij pozostałości przypraw i włóż w specjalny(...)szynkowar i włóż go do garnka z gotującą się wodą lub do szynkowaru z płaszczem wodnym (temperatura wody 80 st C, użyj termometru do zmierzenia temperatury). Gotuj wędlinę przez 1,5 h utrzymując temperaturę 80 st C. Tak przygotowaną wędlinę wraz z szynkowarem wstaw do lodówki na 12- 24h. Po tym czasie szynka jest gotowa i można ją wyjąć

nietylkopasta.pl
Chińskie gołąbki gotowane na parze (lwie głowy) 169

Dzisiaj pomysł na lekki obiad - chińskie gołąbki gotowane na parze. Do dania wykorzystałam młodą kapustę oraz mięso mielone z szynki. Do gołąbków nie dodawałam bułki, ponieważ mięsne pulpeciki mają w sobie bardzo dużą ilość ugotowanego ryżu. Wbrew pozorom - gołąbki podczas formowania i po ugotowaniu zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Aby dodać azjatyckiego posmaku - mięso mielone doprawiłam sosem sojowym(...)ugotowane gołąbki polałam sosem słodkie chilli. Zachęcam do przygotowania 😀 Składniki na 5 porcji: 1/4 młodej główki kapusty (350 g) 0,3 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g) 1 i 1/4 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz ewentualnie do podania

Ugotować
Zapiekany bulgur z fetą 133

łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do sałatek     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Soczewicę płuczemy, osączamy z wody. Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na paski. Oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Oliwę miksujemy z posiekaną

R'n'G Kitchen
Domowy pasztet 128

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików(...)drobiowych wątróbek 0,7 kg  łopatki wieprzowej b/k 0,7 kg  podgardla wieprzowego bez skóry 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 średni seler  4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku 6 łyżek wytopionego domowego smalcu  Składniki

Gosia gotuje
Sałatka z makaronem orzo, ogórkiem, szynką oraz koperkiem 326

wyśmienity. Spróbujcie:) około 400 g makaronu orzo 1 pęczek koperku 1 długi zielony ogórek (lub 2 mniejsze) 250-300 g szynki (u mnie pieczona polędwica wieprzowa) 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ogórka, po obraniu

Smaki Na Talerzu
Fit zupa krem z 3 warzyw 127

pora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej jak do rosołu, liścia laurowego, pieprzu, soli, ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera, chipsy z boczku lub szynki długo-dojrzewającej, grzanki - u nas kromka pełnoziarnistego chleba pokrojona i podpieczona z dodatkiem oleju sezamowego(...)Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30-45 min. Czas zależy od tego, jak grubo były pokrojone warzywa. Kiedy seler będzie miękki, blendujemy.  Można posypać czymś zielonym, dodać grzanki lub chipsy z wędliny. Krem dobrze komponuje się także ze słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym - robimy kleks bezpośrednio na talerzu. My podaliśmy z grzankami, rozmarynem oraz chipsami z szynki

Kuchnia od dwojga
Drożdżowa tarta ze szparagami. 167

siebie porykiwania i dziwne dźwięki. Jak przeżyć i nie zwariować? Przecinanie kabli, wykręcanie korków i straszenie własną matką nie pomaga. Więc tylko jedno rozwiązanie – trzeba znaleźć sobie hobby! Czytajmy, gotujmy, zagłębiajmy tajniki haftu krzyżykowego i zwyczaje seksualne plemienia Indian z dżungli amazońskiej. Wreszcie mamy czas dla siebie! On nie będzie wymagał obiadów! Będzie chciał kanapek. Podejrzewam, że nawet jakby dostał(...)wodzie z dodatkiem soli i cukru – jakieś 2 min i natychmiast przelewamy je zimną wodą, żeby przerwać proces gotowania i zachować jędrność szparagów. Do serka wbijamy jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy zawartość patelni i doprawiamy. Bardzo ostrożnie z solą, bo szynka jest słona! Dajemy sporo pieprzu, żeby farsz miał kopa, można dodać odrobinę płatków suszonego chilli. Farsz wlewamy na podpieczone

ladykitchen
Sałatka ufo 878

jajek pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 ogórka sól pieprz Wykonanie Jajka gotujemy na twardo, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty oraz rzodkiewkę również ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w kosteczkę. Ogórka kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą oraz pieprzem. Sałatkę układamy

Alle Dobre!
Omlet z szynką i groszkiem 72

pieprz 1 łyżka margaryny Śniadaniowej Na patelni zagotować 1/2 szklanki wody ze szczyptą soli. Wrzucić na wrzątek groszek i gotować przez 3 minut, następnie groszek odcedzić a patelnię wytrzeć do sucha. Jaja ubić trzepaczką z solą i pieprzem, szynkę pokroić w kwadraciki. Na patelni rozgrzać margarynę, zmniejszyć gaz do minimum  a następnie wylać na nią jajka. Na jajkach poukładać

Krylowa Kuchnia
ZAPIEKANE PORY W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 180

mozzarella sól morska Kamis Wykonanie: Porom obcinamy zielone części, zostawiamy tylko białe kawałki.Układamy pory w garnku zalewamy wodą, solimy, gotujemy od zagotowania wody ok 15 minut. Po tym czasie pory odcedzamy, studzimy. Każego pora zawijamy w 2 plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z pieczarek brązowych i topinamburu 142

wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską do momentu aż stanie się chrupka. Następnie ściągam chipsy z szynki z patelni i przekładam na talerz. Na tej samej patelni

Mango Papaja
Pierogi z kapustą i grzybami okraszone szynką schwarzwaldzką 195

mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa płaska łyżka masła 250 ml ciepłej wody sól szczypta kapusta postna z grzybami leśnymi Krokus 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 100 g szynki schwarzwaldzkiej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie masło, ciepłą wodę i końcówką haka zmiksować do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Z ciasta uformować kulkę i przykryć(...)środku położyć łyżeczkę kapusty z grzybami i dokładnie zlepić. Zagotować wodę z solą wrzucać porcjami pierogi i na wolnym ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcie pierogów. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową i podać okraszone zrumienioną cebulką i szynką schwardzwaldzką. Na maśle lekko podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać pokrojona w paseczki szynkę i podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni

Ala piecze i gotuje
Szybko-wolno. Maj, pizza i szparagi. 164

się w pięć prostych liter - PIZZA. Majowa, puszysta, ze szparagami i świeżą bryndzą. Dla smaku kilka plasterków suszonej szynki.  "Myję ręce i wycieram je w fartuch. Myślę sobie, że takiego właśnie połączenia pragnęłam. Opartego na prostocie. To moje właściwe dziedzictwo. Gotuję i piekę. Taką rolę dostałam w spadku po tych, którzy przede mną rozdawali chleb, podtrzymywali ogień i dzielili(...)pizze/  Podaję składniki "na oko" - przecież gotujemy, a nie odmierzamy:) Przygotujcie koszyk, zapakujcie kawałki pizzy i zabierzcie ją koniecznie na majowy piknik.  ulubione ciasto na pizzę - ja korzystam z tego - klik ok. pół pęczka szparagów kawałek świeżej bryndzy kilka łyżeczek pesto sól, pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie kilka plasterków suszonej szynki Szparagi opłukać, odłamać zgrubiałe, łykowate części - same

KUCHARNIA
Sałatka z brokułem i jajkiem 476

Składniki: 1 nieduży brokuł 4 ugotowane jajka 150 g szynki 1 kostka sera typu feta Sos: majonez jogurt 2-3 ząbki czosnku szczypta cukru sól Sposób wykonania: 1. Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. 2. Jajka i ser feta kroimy w grubą kostkę, a szynkę w paski. 3. W osobnym

Kuchnia domowa Ani
Obiad w 15 minut – gnocchi w sosie pomidorowym 185

minut – gnocchi w sosie pomidorowym przepis na jedną porcję 170 g gotowych kluseczek gnocchi średnia cukinia 200 g pomidorków koktajlowych pół cebuli 2 garści jarmużu 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej (można pominąć w wersji wege) 200 ml passaty pomidorowej ząbek czosnku sól, pieprz oliwa Gnocchi ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj je w drobną(...)pomidorki. Duś ok. 4 minut na wolnym ogniu. Potem do warzyw dodaj passatę pomidorową oraz przypraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos gotuj na wolnym ogniu ok. 8 minut. Pod koniec dodaj porwaną na kawałki szynkę szwarcwaldzką. Jeśli jesteś wegetarianinem lub weganinem możesz ją pominąć lub zastąpić np. ciecierzycą. Na koniec do sosu dodaj ugotowane gnocchi, wymieszaj dokładnie

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania