Wczoraj moi chłopcy sami robili zakupy. Taaa… To było ciekawe doświadczenie. Owszem, potrafią poruszać się po sklepach, przynoszą do domu określone produkty, wolę jednak sama wybierać. Poza tym, gdy jestem w sklepie i patrzę na towar, to wiem, co mi jest potrzebne, czasami coś mi się przypomni, czasami coś zobaczę. Chłopakom nic nie jest potrzebne, szkoda im czasu
W mojej kuchnioleju kokosowego 400 g pomidorów bez skórki ( mogą być z puszki) 70 g mleka kokosowego do smażenia pęczek świeżej kolendry sól do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Na suchej patelni, rozgrzanej prażymy skruszony liść laurowy, kolendre i kmin następnie należy wszystko zmielić. W misce wymieszaj zmielone składniki, dodaj kurkumę, cynamon, słodką
Niezły MłynekPrzepis - inspiracja. Pobawcie się jedzeniem i pokrójcie warzywa w ciekawe kształty. A wszystko polejcie uniwersalnym czosnkowo - musztardowym winegretem. Sałatka spontaniczna. Na pewno każdy z Was od czasu do czasu (a może zawsze?) robi taką sałatkę. Idę do warzywniaka lub na targ i kupuję co maja najładniejszego. Tym razem udało mi się dostać młode liście rzodkiewki
Chilli Czosnek i Oliwauwielbiają ciasto biszkoptowe. Tak wiec tuż po świętach przygotowałam kolejną słodkość. Tym razem zamiast zwykłego ciasta biszkoptowego dodałam do nich owoce podsmażone wraz z galaretka na patelni. Połączenie ciekawe, a ciasto szybko zostało zjedzone przez moich chłopaków. Przygotowałam dwie wersje galaretkowego nadzienia: o […] The post Ciasto biszkoptowe z owocowym nadzieniem appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garneksałatka jest jedną z moich ulubionych. Nieskomplikowana, łatwe w zapamiętaniu składniki, ciekawe połączenie smaków. Wykonuję ją od ładnych kilku czy nawet kilkunastu lat i jeszcze mi się nie znudziła ;-) I myślę, że nieprędko to się stanie ;-) SKŁADNIKI: - 1 szklanka ryżu - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasów - garść ziaren słonecznika - garść suszonej żurawiny
Wielopokoleniowotort! Przeglądając ostatnio stare zeszyty z przepisami, napotkałam się na zeszyt z 2013 roku, który jest moim pierwszy „ przepiśnikiem ". Dokładnie pamiętam przepisy w nim zapisane! Co ciekawe, każdy zrealizowany przepis do tej pory numeruję i od 2013 roku takich przepisów jest już ponad 900 zapisanych w pięciu zeszytach. Wracając do tego pierwszego przepiśnika... przewracając kartki, zatrzymałam
Nastoletnie Wypiekaniemleka 200 g cukru 500 ml śmietany 30% skórka starta z jednej cytryny 4 żółtka 500 g twarogu tłusty/półtłusty 4 płaskie łyżeczki żelatyny szczypta soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: ciasto- mąkę przesiać dodać masło, szczyptę soli, żółtko i skórkę cytryny. Wszystko zagnieść i owinąć folią aluminiową. Ciasto włożyć do lodówki
Niezły Młynekfood trucków biorących udział w evencie, a także sprawdzić czy dania w danym aucie są wegańskie, wegetariańskie czy bezglutenowe. Ja jadam akurat wszystko, ale aplikacja pomoże także znaleźć ciekawe dania dla mięsożerców :) Od organizatora mam dla Was 2 karnety na to wydarzenie do 5 food trucków każdy :) Jeden do wygrania tutaj, a drugi będzie jutro na moim Instagramie
Parowar Facetajaja 1 szklanka mleka ciepłego ok 50 g drożdży , tłuszcz z patelni, garstkę bazylii 1 łyżka kminku ok 1 płaskiej łyżeczki soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Boczek należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Patelnę należy lekko przechylić aby tłuszcz ściekł
Niezły Młynekchemicznych, konserwantów, aromatów, barwników. Stanowią zdrową i smaczna propozycję przekąskową. Świetnie zastępują tradycyjne, smażone chipsy ziemniaczane, od których są pełnowartościowsze i smaczniejsze ;) Prosty skład sprawia, że mogą stanowić ciekawe urozmaicenie diety osób dbających o zdrowy styl życia. Mogą być spożywanie samodzielnie lub jako dodatek do kremowych past i dipów. Myślę, że każdy znajdzie swój własny sposób
Zdrowie na języku :Ppierwszym z wielu „nabiałów”, którymi na łamach bloga chcę się z Wami podzielić. Śmietana bez laktozy , soi, dziwnych zagęstników… sama natura. Wybitnie prosta w przygotowaniu, o ciekawym smaku. Ja przygotowałem ją specjalnie jako dodatek do zupy orzechowej, ale mam zamiar ją zużyć również do sosu tatarskiego oraz do mizerii, która będzie świetną towarzyszką dla kotletów sojowych(...)pozwoli – strasznie jest opiekuńcza ). Wykonanie śmietany z tych pysznych nereczek jest niestety bardziej kosztowne od wykonania jej z płatków ryżowych czy mleka sojowego, ale przynajmniej otrzymamy ciekawy dodatek do dań, który zawiera stosunkowo duże ilości białka, żelaza, potasu i wielu innych minerałów i witamin. Przy świeżych nerkowcach o dobrej jakości nie powinno być żadnego dziwnego posmaku! Chyba że krótko
Blendmanpolecić kolejną książeczkę Wyd. Skrzat "Figa na wakacjach" . Ta urocza opowieść autorstwa Barbary Wicher jest idealna dla dzieci, które zaczynają swoją przygodę z czytaniem. Duża czcionka, przejrzysty układ i ciekawa historia opatrzona kolorowymi i zabawnymi obrazkami. Moje skarby jeszcze same nie umieją czytać, dlatego słuchają opowieści z ust mamy i podziwiają kolorowe ilustracje. Ileż zawsze jest komentarzy - mniejsze mówi(...)Jednak Marta, Bartek i rodzice mają inny pomysł. Jaki i jak potoczą się w związku z tym losy nasze Figi? O tym w książeczce. Zachęcam do czytania. A co ciekawego w książeczce znajdą jeszcze mali odkrywcy? Na końcu autorka umieściła 8 pytań pozwalających im sprawdzić czy są znawcami kotów. "Figa na wakacjach" do nabycia tu (książkę możecie obecnie kupić
Słodkie okruszkinadszedł czas nabożeństwa, o czym przypomniały jej dopiero bijące dzwony kościelne. W popłochu wybiegła więc z domu w fartuszku, z chustką na głowie i patelnią w ręku. Ciekawe prawda? Moje naleśniki wypełnione są farszem cebulowym. W czasie ich przyrządzania nie biegałam po mieszkaniu, chociaż może powinnam. Sprawiłabym radość dzieciakom (matka wariatka) ;) Danie jest bardzo smaczne, tanie i łatwe
zadanie-gotowanieruskie to jedne z moich ulubionych. Oczywiste było dla mnie przygotowanie ich w tygodniu z potrawami Kresów Wschodnich. Nazwa nawiązuje do Rusi Kijowskiej, a nie do Rosji. Co ciekawe, kiedyś nazywane były polskimi. Dopiero po II wojnie światowej i zmianie granic, z polskich stały się ruskimi. Spotkać się można z różnymi przepisami na farsz do tych pierogów. Niektórzy
zadanie-gotowanielepszą motywację! Zanadrze okazało się pustawe, ale wpadł mi w ręce interesująco zapowiadający się przepis na zupę chrzanowo-cytrynową. Pomyślałem sobie: to wygląda bardzo tradycyjnie, elegancko i świątecznie - ciekawe jak smakuje? Let's try! No i co? Smakuje zaskakująco świeżo i delikatnie. Aksamitnie. Żona i syn wylizali talerze - serio :) Uważam, że ta zupa śmiało może stanowić konkurencję
zadanie-gotowanie